Obavijesti

News

Komentari 67

Zbog cestarskih dugova Vlada nas zadužuje za 1,2 mlrd. eura

Zbog cestarskih dugova Vlada nas zadužuje za 1,2 mlrd. eura
9

Vlada je prihvatila prijedlog odluke o zaduženju RH izdavanjem euroobveznica u iznosu od milijardu i 275 mil. eura za refinanciranje postojećih dugova u cestarskom sektoru

VIDEO

Premijer Andrej Plenković tradicionalno se na početku današnje sjednice Vlade osvrnuo na događanja koja su se dogodila proteklog tjedna. Istaknuo je kako je jučerašnja osuđujuća, doživotna kazna Ratku Mladiću primjerena, ali i izrazio žaljenje da haško tužiteljstvo u osudu nije uvrstilo i zločine na teritoriju Republike Hrvatske. 

- Smatramo da je ta doživotna kazna primjerena. Žao nam je da tu nije došlo i do poveznice s tadašnjim državnim vrhom Srbije koji je nedvojbeno suodgovoran - poručio je. 

Osvrnuo se i na jučerašnje predstavljanje državnog proračuna u Hrvatskom saboru istaknuvši kako je on realan te omogućava puno toga za gospodarski razvoj. 

- S prihodima koji se planiraju, s jednom ozbiljnom disciplinom u smislu rashodovne strane, nastojat ćemo raditi na ključnim temama za budućnost Hrvatske, od demografske revitalizacije pa do niza ostalih reformi. Vjerujem da ćemo idućeg tjedna imati izglasan proračun - poručio je. 

Dodao je i kako će se iduća sjednica Vlade održati 1. prosinca u Osijeku

Prihvatili prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima

Nakon uvodnih riječi, Vlada je donijela konačni prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji kojim se proširuju njihova prava, kao i konačni prijedlog Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, tzv "lex šerif."    

Prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima prošao je javnu raspravu i prvo čitanje u Hrvatskom saboru nakon čega su, istaknuo je ministar branitelja Tomo Medved, usklađeni svi prijedlozi na temelju čega je donesen konačni prijedlog Zakona. 

Istaknuo je kako je prema procjeni financijskog učinka u proračunu za 2018. za provedbu ovog Zakona potrebno osigurati 219,2 dodatnih milijuna kuna na poziciji Ministarstva branitelja, a 64 milijuna kuna na poziciji Ministarstva rada. 

Kuščević o 'lex šerifu': Izmjenama se jača utjecaj građana na lokalne čelnike

Ministar uprave Lovro Kuščević predstavio je nacrt konačnog prijedloga Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te je istaknuo kako je najvažnija novina jačanje predstavničkog tijela i neposredni utjecaj građana na čelnike.

Prema izmjenama ovog Zakona, neprihvaćanjem proračuna ne može se rušiti gradonačelnika, načelnika ili župana. To se može napraviti jedino referendumom kojeg može predložiti 20 posto ukupnog broja birača u jedinici u kojoj se traži opoziv općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana i njihovog zamjenika koji je izabran zajedno s njima ili dvije trećine članova predstavničkog tijela.

- Novi Zakon dobro je izbalansirao odnose između čelnika općina, gradova i županija i predstavničkih tijela, skupština i vijeća - istaknuo je Plenković. 

Prihvatili novo zaduženje od milijardu i 275 milijuna eura

Vlada je sa sjednice u Hrvatski sabor poslala i konačni prijedlog Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Ministar financija Zdravko Marić poručio je kako se ovim Zakonom država u potpunosti odriče i prepušta prihode od poreza na dohodak. 

Udio gradova, odnosno općina u podijeli prihoda od poreza na dohodak iznosit će 60 posto, a županije će dobiti 17 posto. Udio za fiskalno izravljanje iznosi 17 posto, a za decentralizirane funkcije šest posto.

Vlada je prihvatila i prijedlog odluke o zaduženju Republike Hrvatske izdavanjem euroobveznica u iznosu od milijardu i 275 milijuna eura s dospjećem 2030. godine i kamatom od 2,75 posto za refinanciranje postojećih dugova u cestarskom sektoru. 

- Hrvatska će time uštedjeti minimalno 160 milijuna godišnje - istaknuo je ministar Marić. 

Vlada je na temelju zahtjeva Grada Splita donijela odluku o prijenosu 26,3 milijuna kuna (9,8 posto temeljnog kapitala) vrijednih dionica Nogometnog kluba Hajduk iz vlasništva države na Grad Split.

Plenković najavio neformalnu sjednicu Vlade na temu reformi i fondova EU

Premijer Plenković prije kraja sjednice poručio je ministrima da će idući četvrtak, prije sjednice Vlade u Osijeku u petak, održati neformalnu i zatvorenu sjednicu kako bi raspravili o nacionalnom planu reformi i problematici vezanoj uz povlačenje sredstava iz fondova Europske unije te da si rezerviraju vrijeme za dolazak na tu sjednicu. 

Odbili prijedlog da se onemogući ovrha cijele plaće 

Vlada je na sjednici odbila prijedlog dopune Ovršnog zakona kojim je Klub zastupnika SDP-a predlagao da se onemogući ovrha na cijeloj plaći. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković istaknuo je kako se ne može dirati u nešto što je zakonski regulirano od 2005. do 2008. godine te je istaknuo kako je osnovana radna skupina koja radi na sveobuhvatnijem rješenju tog pitanja.

- Prijedlog da se zakonom ograniči odgovornost koju je jedna strana dobrovoljno te na temelju i u skladu sa zakonom preuzela kada se obvezala drugoj strani ispuniti neku obvezu, a što očito ide na štetu druge strane i pri čemu je takvu zakonsku intervenciju teško opravdati javnim interesom, Vlada Republike Hrvatske smatra neosnovanom i suprotnom Ustavu - stoji u obrazloženju Vlade. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 67
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...
DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori