News

Komentari 130

Načelnik Donjeg Lapca nije upisao više od milijun kuna potpora u imovinsku karticu

Načelnik Donjeg Lapca nije upisao više od milijun kuna potpora u imovinsku karticu

Obradovićeva supruga, odnosno njen OPG, primila je preko milijun kuna potpora. O njima nema ni glasa u Obradovićevoj imovinskoj kartici

Već smo, ako se sjećate, pisali o Iliji Obradoviću, SDSS-ovu načelniku općine Donji Lapac. Otkrili smo kako se, iako u svojoj imovinskoj kartici ima upisanu kuću s okućnicom, OPG, nekoliko nekretnina te 170 tisuća kuna državnih poticaja godišnje, svejedno nalazio na listi prvenstva za stambeno zbrinjavanje. Pravdao se kako je riječ o nesporazumu i propustu.

Sad otkrivamo kako Obradović u imovinsku karticu nije upisao preko milijun kuna potpora koje je primila njegova supruga. 

Ni traga potporama ženinom OPG

U svojoj kartici, posljednji put osvježenoj u svibnju 2018. godine, načelnik Donjeg Lapca navodi kako prima neto plaću od 8018 kuna. Upisao je i "ostali prihod" od 15336 kuna godišnje, kao i poticaje od 172.000 kuna godišnje od Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR). 

Međutim, uvidom u bazu korisnika iste te agencije, vidljivo je da je Ilijina supruga Jovana, odnosno njen OPG Krasolika, tijekom 2018. i 2019. godine primio preko milijun kuna potpora. O njima nema ni traga u Obradovićevoj imovinskoj. 

Preciznije, u 2018. godini primila je ukupno 293.179 kuna potpora, od čega je oko 237 tisuća kuna iz EU sredstava, a preko 56 tisuća kuna iz Hrvatske. Sljedeće godine, ta brojka je porasla. U 2019. Krasolika je dobila 794.910 kuna, od čega je gotovo 670 tisuća kuna iz EU, a preko 125 tisuća iz Hrvatske. 

Ukupno gotovo 1.09 milijuna kuna. 

"Nema zaposlenje i nema drugih primitaka"

U imovinskoj kartici Obradović navodi da ne postoji zaposlenje supruge te da ona nema drugih primitaka. Javili smo mu se i zamolili ga da nam razjasni zbog čega nije upisao ove potpore.

Potvrdio nam je da OPG Krasolika glasi na njegovu suprugu, kao i da je primila potpore. 

- Nije upisano u imovinsku jer su projekti u provedbi. To je mjera ruralnog razvoja, odnosno mjera 6.1 i 6.2 - kaže Obradović. 

U redu, a zbog čega mu onda u kartici piše da supruga nije zaposlena i da nema drugih primitaka?

- To je njoj čitavo vrijeme osnovna djelatnost. Zato nije upisano da je zaposlena i da su joj drugi primici. Ona se prijavljivala na te mjere i konuzimirala ih, a nijedna od njih još nije završena. Odnosno, završava se - kaže SDDS-ovac.

"Sve ću upisati"

S obzirom na to da mu u imovinskoj još stoji upisan OPG Ilija Obradović, zanimalo nas je postoji li i dalje OPG koji nosi njegovo ime, a koji prima poticaje paralelno sa suprugom.

- Ne postoji OPG Ilija Obradović, postoji samo Krasolika, koji je prebačen na ženu. Ona je nosilac i preko OPG-a plaća sve obveze. Promijenili smo to još 2018., kad smo promijenili djelatnost s kozarstva na govedarstvo - kaže nam Obradović.

Dodaje da je sve evidentirano u njegovom knjigovodstvu i poreznoj upravi te da će, kad sve bude zatvoreno, prikazati te poticaje. 

- Sad su izbori, ako ostanem načelnik, morat ću to osvježiti u imovinskoj kartici. Sve ću upisati - kazao nam je Ilija Obradović. 

Najčitaniji članci