Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
33 komentara

Nacionalne manjine traže od Mornara da zadrži sve razrede

Zastupnici nac. manjina traže od ministra Vedrana Mornara da odustane od kriterija po kojem razredi u srednjim školama ne mogu imati manje od sedam učenika

Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
33 komentara

Zastupnici nacionalnih manjina traže od ministra obrazovanja Vedrana Mornara da odustane od kriterija po kojem razredna odjeljenja u srednjim školama ne mogu imati manje od sedam učenika .

Zastupnici manjina u Saboru upozorili su da je odluka ministarstva suprotna Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina, međunarodnim ugovorima i odluci Ustavnog suda iz 1997. jer bi takav kriterij ograničio i umanjio pravo na školovanje na manjinskom jeziku i pismu . Ustvrdili su da se ovom odlukom dovodi u pitanje opstanak pojedinih odjeljenja pa i čitavih manjinskih škola.

- Stava sam da ako će se i jedan razred talijanske manjine ukinuti ili neće biti usvojen zbog broja pripadnika da će to izazvati moj nepristanak podršci ovoj Vladi. Moja podrška Vladi je vezana za zadržavanje svih razreda, svih odjeljenja koja moja manjina ima i od toga neću odustati . Moj glas za podršku Vladi je vezan za odluku koju će donijeti ministar Mornar i očekujem da će napraviti korak nazad - kazao je zastupnik talijanske manjine Furio Radin.

Radin: Povučen je ministar, ništa se nije promijenilo

Napomenuo je da je na upozorenje manjina da se time krši njihovo ustavno pravo na školovanje na manjinskim jezicima, bivši ministar Željko Jovanović posjetio je talijansku školu u Puli i obećao da će promijeniti kriterije . Unatoč tome 4. lipnja dobili su pismo u kojem Ministarstvo i dalje inzistira da se ne mogu formirati odjeljenja s manje od sedam učenika.

- Umjesto odluke, povučen je ministar i ništa se nije promijenilo, a rokovi za upise ističu - upozorio je.

Manjinci se boje da će ukidanje manjinskih odjeljenja u srednjim školama dovesti do asimilacije manjina.

Crnogorac: Ministarstvo mora shvatiti da je dužno provoditi zakon

Dragan Crnogorac (SDSS) također od ministra traži da preispita ovu odluku navodeći da zbog ovog naputka nema upisa u nastavu na srpskom jeziku u 3. srednjoj školi u Vukovaru već se djecu upućuje da se upišu u programe na hrvatskom jeziku.

- Nisu problem nacionalne manjine, nego problem državnih institucija i ministarstava da oni koje moraju shvatiti da su dužne provoditi zakonske propise i međunarodne akte , a ne da ih sami kreiraju. Nadamo se da će Ministarstvo do isteka roka za upise u srednju školu promijeniti odluku, a ako to ne učini, vidjet ćemo koji će biti naši potezi u budućnosti - poručio je.

Zastupnik mađarske manjine Šandor Juhas upozorio je da bi se provođenjem kriterija iz ove odluke moglo dovesti u pitanje obrazovanje na mađarskom jeziku i ugasiti srednjoškolski centar u Osijeku, jedina institucija u Hrvatskoj u kojoj se srednjoškolci školuju na mađarskom jeziku koja postoji još od turskog vremena, s prekidom samo za vrijeme Kraljevine Jugoslavije. Iz istog razloga o svojoj podršci Vladi razmislit će i zastupnik češke i slovačke manjine Vladimir Bilek koji je ujedno i član HNS-a.


Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message