Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
40 komentara

'Nadam se da će Japan uložiti u hrvatski energetski sektor'

Predsjednik Milanović koji se nalazi u službenom posjetu Japanu, razgovarao je s premijerom Shinzōm Abeom o mogućnostima privlačenja japanskih ulaganja

Vlada RH
Foto: Vlada RH
40 komentara

Predsjednik Vlade Zoran Milanović koji se nalazi u službenom posjetu Japanu, razgovarao je s premijerom Shinzōm Abeom o mogućnostima privlačenja japanskih ulaganja te o proširenju gospodarske suradnje i robne razmjene između Hrvatske i Japana. 

- Hrvatska je za Japan važan partner s kojim dijelimo osnovne vrijednosti kao što su sloboda, demokracija, ljudska prava i vladavina prava - rekao je Abe. 

Izvijestio je kako je s premijerom Zoranom Milanovićem razgovarao o tri važne teme. Prva je tema bila produbljivanje bilateralnih odnosa, s obzirom da nakon pridruživanja Europskoj uniji raste interes japanskih tvrtki za Hrvatsku. Također, mnogo japanskih turista posjeti Hrvatsku zbog njezinih ljepota, i taj broj je u značajnom porastu. Druga tema bila je važnost suradnje Japana i Europske unije, a treća međunarodna suradnja u postizanju mira, stabilnosti i prosperiteta u svijetu. 

U svojoj izjavi nakon sastanka, premijer Milanović rekao je da do sada Japan nije bio dovoljno prisutan u Hrvatskoj, ali da se sada, kad se očekuju odluke iz Bruxellesa o planiranom ulaganju u hrvatski energetski sektor, nada povoljnome ishodu. Hrvatska očekuje da ulaganje u energetski sektor bude prekretnica što se japanskih ulagača tiče. 

- Hrvatska je mjesto velikih mogućnosti, mala, ali stabilna zemlja, dobro regulirana, dobro održavana, u kojoj se strani investitori mogu osjećati sigurnima, zaštićenima i cijenjenima. S velikim zadovoljstvom pratimo porast broja gostiju iz Japana u Hrvatskoj. 

Otvoreni smo japanskim ulaganjima u područjima u kojima je Japan globalno uspješan, na primjer, u avioindustriji  između ostalih,  u čemu bismo mogli postati dobar dobavljač japanskim tvrtkama koje su u vrhu svjetske tehnologije. 

Prije susreta s japanskim premijerom, predsjednik Vlade Milanović posjetio je Nj.C.V. krunskog princa Japana Naruhita, a na samom početku posjeta Japanu, susreo se članovima Japansko-hrvatske parlamentarne grupe prijateljstva, na čelu s njezinim predsjednikom Sadakazuom Tanigakijem.

Tijekom četvrtka predsjednik Vlade Milanović sastat će se s  upravama tridesetak kompanija, najistaknutijih članica Japanske gospodarske federacije, predstaviti im mogućnosti poslovne suradnje te ih pozvati na ulaganje u Hrvatsku.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message