Obavijesti

News

Komentari 33

Nadbiskup Hranić: 'Ne smijemo srljati u nerede i anarhiju'

Nadbiskup Hranić: 'Ne smijemo srljati u nerede i anarhiju'

Pozivam i koristim i ovu prigodu sve naše vjernike da budu razumni, da znamo prihvaćati smjernice Pape, mjerodavnih crkvenih institucija i da poštujemo znanost i da ne srljamo, rekao je

VIDEO

Bili smo svjedoci da se ni dio crkvenjaka u Hrvatskoj nije slagao s Papom Franjom oko potrebe cijepljenja. O zloporabi kršćanskih simbola, ali i neprihvatljivom govoru mržnje, rekao je je nadbiskup Đuro Hranić u velikom intervjuu za Dnevnik Nove TV.

Na pitanje što smo mogli ili trebali iz ove - izazovne godine koja je iza nas - naučiti i jesmo li u tome uspjeli, đakovački nadbiskup rekao je kako je ovo već druga godina za redom u kojoj produbljujemo svijest da smo mi ljudi društvena bića, da jedni drugima trebamo, jedni drugima pripadamo.

Horvat komentirao Bozanićevu poruku o obnovi: Struka mora reći što i kako, njihova je zadnja
Horvat komentirao Bozanićevu poruku o obnovi: Struka mora reći što i kako, njihova je zadnja

- Ta godina nas je istodobno pozivala na poniznost, na malenost, da budemo spremni priznati kako ne znamo sve, kako druge trebamo i u tom smislu da oni imaju neko drugo znanje koje nadopunjuje naše znanje, da trebamo jedni druge znati čuti i da samo po otvorenosti jednih za druge, da nas drugi obogati, da nam proširi naše horizonte, možemo ići naprijed -  istaknuo je đakovački nadbiskup.

Na konstataciju kako nam je epidemija ušla u svakodnevicu, nosi jednu neizvjesnost ali i duboke podjele u društvu, pa i u crkvi - dok Papa poziva na cijepljenje, ne podržavaju svi taj njegov stav, nadbiskup Hranić pojasnio je kako nažalost, ima onih koji se ponašaju papskije od Pape. Oni još uvijek propitkuju i u pitanje dovode moralnu prihvatljivost cjepiva.

- Nažalost, neki ne skrivaju pri tome svoju crkvenost, štoviše, nose slike blažene djevice Marije, javno na trgovima mole krunicu i tako dalje i to ide sve dotle da možemo govoriti i o zlouporabi kršćanskih simbola. Osobno moram priznati da ne mogu razumjeti takvo ponašanje - kaže i dodaje:

- Ne mogu ga jednostavno razumjeti i pozivam i koristim i ovu prigodu sve naše vjernike da budu razumni, da znamo prihvaćati smjernice Pape, mjerodavnih crkvenih institucija i da poštujemo znanost i da ne srljamo jednostavno u društveni nered i anarhiju u čitavom društvu - naglasio je nadbiskup Hranić.

Pratite uživo: Božićnu misu u Čučerju predvodi Josip Bozanić
Pratite uživo: Božićnu misu u Čučerju predvodi Josip Bozanić

O neslaganju u političkom životu, posebno imajući u vodu da je javni prostor pun je ružnih riječi i moralnih padova rekao je kako je to doista neprihvatljivo i misli da bi nositelji državne vlasti trebali biti svjesni utjecaja njihovog ponašanja na najširu društvenu javnost, kao i da njihovo prepucavanje u javnosti preko sredstava društvenog priopćavanja, ponižavanja uzajamnog, da to pridonosi rastu govora mržnje i nasilja na nižim razinama društvenog života.

- Lakše je uvijek nešto razgrađivati nego graditi. Nešto graditi to je uvijek zahtjevno. To zahtjeva puno osobnog ulaganja, odricanja od sebe, to znači krčiti put, ali to je jedini put kako se može ići naprijed. Trebamo zajednički više surađivati i dalje ići naprijed - poručio je đakovački nadbiskup na pitanje je li ljudima u ovim okolnostima teško dati nadu i vratiti ih na pravi put.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca