Obavijesti

News

Komentari 44

Nadbiskup Hranić učinio je nešto nezamislivo: praktički je izjednačio zlostavljača i žrtve

Nadbiskup Hranić učinio je nešto nezamislivo: praktički je izjednačio zlostavljača i žrtve

"Treba razumjeti roditeljske osjećaje i njihovu patnju, no treba voditi računa i o dostojanstvu eventualnog počinitelja", izjavio je nadbiskup Hranić govoreći o župniku optuženom za zlostavljanje maloljetnica.

VIDEO

"Treba razumjeti roditeljske osjećaje i njihovu patnju, no treba voditi računa i o dostojanstvu eventualnog počinitelja".

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić uspio je tako izjednačiti žrtvu i njezina zlostavljača, sada pokojnog župnika Zlatka Rajčevca protiv kojeg je vukovarski sud potvrdio optužnicu za zlostavljanje pet maloljetnica, prije nego što je župnik umro 2021. godine.

I to nakon što je svoju karijeru završio upravo u onoj župi u kojoj su ga vjernici optuživali za seksualno zlostavljanje i maltretiranje.

"On je tada bio tipični starac. Kad se starce miče iz njihovog svijeta, njima se ruši svijet", nastavio je Hranić braniti svog župnika, ne obazirući se na činjenicu da se srušio svijet njegovim žrtvama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Hranić je učinio nešto moralno nedopustivo: pokazao je podjednako razumijevanje za žrtve i za njihova zlostavljača. 

"Nije više bio sposoban"

Uz nečuvenu tvrdnju koja najbolje ilustrira ignoraciju nadbiskupa ili možda nešto gore od toga. Govoreći o tome zašto je ostarjelog župnika zadržao u župi, Hranić je ustvrdio: "U takvom stanju u kakvom je bio nisam smatrao da je on prijetnja za okolinu. Vi očito niste poznavali pokojnog župnika. On tada više nije bio sposoban za takve stvari".

Misleći vjerojatno na seksualne napade.

Na žalost po nadbiskupa Hranića, a još više za žrtve pokojnog župnika, zlostavljanje ovakve vrste seže puno dalje i puno dublje od pukog seksualnog čina. Radi se o psihičkom zlostavljanju, o torturi, zastrašivanju, podčinjavanju, ponižavanju, o duševnim bolima i ranama koje su dugotrajnije i pogubnije od samog fizičkog čina.

Za koji Hranić, eto, kaže da župnik nije bio više sposoban.

Ipak nije bio uklonjen

No dok je bio sposoban, Rajčević svejedno nije bio uklonjen iz svoje župe. Između ostalog, kaže Hranić, zato što nije bilo na raspolaganju dovoljno župnika. Pa su morali zadržati i ovakvog kakav je Rajčević bio. Jer, eto, nije bilo optužnice.

Takav moralni relativizam, takvo izjednačavanje žrtava nasilja i nasilnika, takvo ponižavanje žrtava uz istodobnu zaštitu i razumijevanje za sada već optuženog zlostavljača, dugo već nismo vidjeli. I to u vremenu kad je javnost postala senzibilizirana za ovakve teme.

Nažalost, Katolička crkva zapela je u dalekoj prošlosti.

Nesposobna Crkva

Još jednom je pokazala nesposobnost da se nosi s pedofilijom, sa seksualnim predatorima, sa svećenicima koji perfidno zloupotrebljavaju svoj moralni autoritet i institucionalnu nadmoć nad svojim vjernicima.

Kao što je pokazala i nesposobnost da osuđuje obiteljsko nasilje, nasilje nad ženama, ratne zločine hrvatske strane, a o korupciji i drugim društvenim devijacijama da se i ne govori.

Nadbiskup Hranić izrazio je "solidarnost s potencijalnim žrtvama", poručio da "suosjeća s njima i njihovim roditeljima" i "ponizno ih zamolio za oproštenje zbog trauma i rana koje nose". No dok se "stidio i osuđivao ponašanje župnika", uporno je relativizirao optužbe, štitio župnika za kojeg je tvrdio kako ga "nemamo pravo proglasiti krivim" jer se "više ne može braniti".

Nažalost, nisu se mogle braniti ni njegove žrtve. Niti su njegove žrtve mogli ili željeli braniti župnikovi nadređeni u hijerarhiji Katoličke crkve.

Brani zlostavljače, uništava sebe

Problem je, naravno, u tome da kad brani zlostavljače, predatore, pedofile, pa i sve druge prijestupnike u svojim redovima, Katolička crkva zapravo želi braniti sebe. Svoje dostojanstvo, nedodirljivost, neupitnost. Čak i moralnu uzvišenost. Koja se neslavno stropošta onoga trenutka kad Hranić pokaže jednako razumijevanje za žrtvu i za zlostavljača.

Istina je, međutim, drugačija.

Upravo ovakvo ponašanje Crkve srozava njezin ugled, povjerenje, dostojanstvo. Činjenica da je zloglasni župnik sve do svoje smrti ostao na položaju, pa čak i  župi u kojoj su ga vjernici optuživali za zlostavljanje, baca ljagu na čitavu instituciju. Kao što dodatno ponižava žrtve, produljuje njihovu agoniju i produbljuje rane.

Hranić se na press konferenciji zapravo više trudio obraniti svog župnika, nego utješiti njegove žrtve, a zapravo svoje vjernike. Pokazao je tko mu je u ovom slučaju bio važniji. 

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

Nadbiskup Hranić učinio je nešto nezamislivo: praktički je izjednačio zlostavljača i žrtve 01:47
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Ako osam zastupnika manjina ostane jedinstveno, HDZ ne može do većine s Domovinskim
NOVI PROBLEMI U PREGOVORIMA

Ako osam zastupnika manjina ostane jedinstveno, HDZ ne može do većine s Domovinskim

Osam manjinskih zastupnika želi s Andrejom Plenkovićem, ali micanje 3 zastupnika SDSS-a je uvjet Domovinskog pokreta. Bez podrške i ostalih pet, HDZ ne može do većine. A bez manjina gubi i dva HSLS-ova glasa...
Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti