News

Komentari 14

Nadbiskup Puljić: 'Neka hrvatski narod napreduje u miru, slozi, toleranciji i ljubavi'

Nadbiskup Puljić: 'Neka hrvatski narod napreduje u miru, slozi, toleranciji i ljubavi'

„Branitelji su, naime, za slobodu Domovine pali kako bismo je mi pravedno i pošteno znali izgrađivati“, istaknuo je te pozvao da stoga, ne prepuštamo svoju sadašnjost i budućnost stihiji i beznađu

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić u četvrtak se, služeći misu za Domovinu u Škabrnji, prisjetio 30. obljetnice stradanja toga mjesta, ali i Vukovara, te vjernike pozvao da svoju sadašnjost i budućnost ne prepuštaju stihiji i beznađu.

 „Upućujemo svoje žarke molitve Ocu nebeskom neka se sjeti svih koji su ovdje prije 30 godina nevino stradali“, rekao je nadbiskup na misi u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Škabrnji te naglasio kako nije dovoljno samo položiti cvijeće i zapaliti svijeće.

 „Branitelji su, naime, za slobodu Domovine pali kako bismo je mi pravedno i pošteno znali izgrađivati“, istaknuo je te pozvao da stoga, ne prepuštamo svoju sadašnjost i budućnost stihiji i beznađu.

Neka hrvatski narod raste i napreduje

 „A hrvatski narod neka raste i napreduje u miru, slozi, međusobnoj toleranciji i ljubavi. Neka se ognjišta ne gase i kolijevke neka ne budu prazne. Za svakoga u našoj Domovini neka bude dovoljno rada i kruha, pravde, mira i sreće“, poručio je Puljić.

 Prisjetio se 18. studenoga 1991., dana kada je nakon herojske, 87 dana duge opsade, pao Vukovar, a srpski agresor upao u Škabrnju, ubivši 48 civila i 15 branitelja.

 „Bio je to tužan dan stradanja kada je vojska JNA s postrojbama pobunjenih hrvatskih Srba okupirala jedan grad i jedno selo, Vukovar i Škabrnju. A ta dva mjesta, na dva različita kraja Lijepe Naše, utjelovljuju u sebi zvukove njezine himne: ,Teci Savo, Dravo teci, Nit’ ti Dunav silu gubi, sinje more, svijetu reci, da svoj narod Hrvat ljubi'“, kazao je nadbiskup.

U svojoj  je homiliji spomenuo i tadašnje hrvatsko čelništvo s predsjednikom Tuđmanom koji je, istaknuo je, „u tim teškim danima znao pregovarati, zapovijedati i vojsku stvarati“.

POGLEDAJTE UŽIVO KOLONU SJEĆANJA U VUKOVARU:

Spomenuo se i novinara Siniše Glavaševića, čiji je glas, kazao je, „bio  svjetla iskra nade u tami ratnih izvješća“.

 Toga se danas sjećamo i ne zaboravljamo dane teških stradanja, upućujemo svoje žarke molitve Ocu nebeskom neka se sjeti svih koji su ovdje prije 30 godina nevino stradali, kazao je nadbiskup Puljić u Škabrnji gdje je u Koloni sjećanja hodalo oko 20 tisuća građana iz svih dijelova Hrvatske.

Najčitaniji članci