Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
20 komentara

Nadbiskup Puljić: 'Svećenike pedofile razriješite dužnosti'

Ususret sastanku u Vatikanu, zadarski nadbiskup Želimir Puljić predlaže da se svećenike zlostavljače djece odmah razriješi službe, kao i one koji zataškavaju i prikrivaju takve stravične zločine

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
20 komentara

Potrebna je promjena crkvenog kaznenog prava koje bi trebalo biti takvo da za bilo kakvo zlostavljanje maloljetnika ili zataškavanje slučajeva uslijedi automatsko otpuštanje iz kleričkog staleža, prijedlog je to s kojim zadarski nadbiskup, kardinal Želimir Puljić, odlazi u Vatikan.

Tamo će se sutra papa Franjo sastati s predsjednicima biskupskih konferencija iz cijeloga svijeta kako bi razgovarali o problemu seksualnog zlostavljanja djece u Crkvi, kao i načinima prevencije takvih strašnih zločina. Sastanci s papom trajat će do nedjelje.

- U Vatikanu se već dulje radi na tome, i to jako konkretno i transparetno, što je za Crkvu jako atipično, da se nešto tako radi. Prijedlog kardinala Puljića, koliko god je dobar, možda je suvišan, jer je to već neko vrijeme predmet u Vatikanu - smatra teolog Dalibor Milas.

U priči oko zlostavljanja djece od strane klerika, kaže, dva su problema.

- Prvo se treba srušiti tabu kako je celibat uzrok pedofilije, jer nije. Ono što je možda još važnije jest da se svećeničke kandidate više senzibilizira za temu seksualnosti. Ako se netko ne zna nositi sa svojom seksualnošću, neovisno kakva je, to ne stvara prijeko potreban mir - tvrdi Milas, koji nakon sastanka očekuje brzu i konkretnu rekaciju.

Vatikan, kaže, inzistira na transparentnosti, no bez snažnog pritiska tamošnje javnosti, koji, ističe, ozbiljno nedostaje u Hrvatskoj, tko zna bi li do ovoga uopće došlo. Hvali papu Franju jer je, kaže, prvi poglavar Katoličke crkve koji se obračunava s pedofilijom.

- Omiljeni papa kod Hrvata, Ivan Pavao II., puno je toga ‘gurao pod tepih’. Benedikt je malo započeo, a Franjo je prvi i jedini papa koji provodi konkretne reforme. Ključ svega je njegova želja da Crkva bude autentičnija i vjerodostojnija u očima javnosti, a bez rješavanja ovoga problema to ne ide - zaključuje Milas.

Kardinal Puljić nije nam komentirao svoj prijedlog jer kako su nam rekli u Zadarskoj nadbiskupiji, već je na putu za Rim. 

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message