Nagrade za stanodavce koji snize stanarine i viši porezi za one s više praznih stanova | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 0

Nagrade za stanodavce koji snize stanarine i viši porezi za one s više praznih stanova

Nagrade za stanodavce koji snize stanarine i viši porezi za one s više praznih stanova

Španjolska vlada planira se ozbiljno uhvatiti u koštac sa stambenom krizom, usvojivši prijedlog zakona koji predviđa nagrade za stanodavce koji snize stanarine i više poreze za one s više praznih stanova

VIDEO

Vladajuća Socijalistička stranka mjesecima je bila u zavadi sa slabijim koalicijskim partnerom Unidas Podemosom oko prijedloga zakona da bi prošlog mjeseca zagladili spor u sklopu usvajanja proračuna za iduću godinu.

Vlada je tako u utorak usvojila prijedlog zakona koji predviđa porezne poticaje za stanodavce spremne sniziti cijene stanarina za minimalno pet posto na područjima s velikom potražnjom za stanovima.

Tijela regionalne uprave moći će proglasiti veliku potražnju ako prosječno kućanstvo troši više od 30 posto neto primanja za najam ili za hipoteke i račune, odnosno ako su cijene nekretnina porasle više od pet posto.

Vlada predlaže povećanje stope povrata poreza sa 60 na 70 posto iznajmljivačima koji prvi puta stavljaju svoje nekretnine na tržište i iznajmljuju ih osobama u dobi od 18 do 35 godina.

Inflacija i skok cijena još će nas osiromašiti: Troškovi obitelji su već sad viši za 300 kn mjesečno
Inflacija i skok cijena još će nas osiromašiti: Troškovi obitelji su već sad viši za 300 kn mjesečno

Za veći povrat poreza kvalificirali bi se i oni koji stave svoje nekretnine na raspolaganje državi u programu subvencioniranja socijalnih stanova.

Stopa povrata ostala bi nepromijenjena za stanodavce koji su u zadnje dvije godine preuredili ili poboljšali svoje nekretnine, a bila bi snižena na 50 posto za sve ostale.

Kako bi se riješio problem praznih stambenih prostora, ljudi koji posjeduju više od četiri stambene nekretnine morali bi plaćati više poreze ako jedan ili više njihovih domova ostane prazan dvije godine, osim u slučajevima radova i renoviranja.

Nacrt zakona želi riješiti i problem manjka cjenovno dostupnog stambenog prostora, definirajući "velike stanodavce" kao subjekte s 10 ili više nekretnina i rezervirajući 30 posto novogradnje za socijalno stanovanje te najavljujući fiskalne poticaje za investitore u tom programu.

Novogradnja u Zagrebu i do 8000 eura: Koji dijelovi grada su poželjni, i zašto raste cijena?
Novogradnja u Zagrebu i do 8000 eura: Koji dijelovi grada su poželjni,  i zašto raste cijena?

Socijalni stanovi čine prema podacima Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) manje od dva posto stambenog fonda u Španjolskoj, znatno manje nego u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Italiji gdje njihov udio iznosi 17, 14 odnosno četiri posto, napominje Reuters.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO