Obavijesti

News

Komentari 1

Najavljena i reforma: 'Idemo u strukovne škole i ne bismo se mijenjali. Posla je sve više'

Najavljena i reforma: 'Idemo u strukovne škole i ne bismo se mijenjali. Posla je sve više'
10

Na Zagrebačkom velesajmu ovaj tjedan traje najveće natjecanje strukovnih škola u regiji, u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje. Pozivaju sve da dođu vidjeti što srednjoškolci uče i znaju

VIDEO

Automehatroničari u sat vremena moraju napraviti dijagnostiku motora, a kozmetičarke pod budnim okom stručnog povjerenstva rade depilaciju šećernom pastom. Sutra i prekosutra čekaju ih novi zadaci, a najbolji učenici strukovnih škola u Hrvatskoj itekako su zaslužili nagrade koje ih očekuju.

Pokretanje videa...

WorldSkills Croatia 2022 01:38

Što sve uče i znaju učenici strukovnih škola, do petka možete pogledati na Zagrebačkom Velesajmu, gdje traje WorldSkills Croatia 2022., najveće natjecanje ove vrste u regiji. Oko 360 učenika iz oko 150 srednjih škola iz cijele Hrvatske natječe se u 40 disciplina, od cvjećarstva, ugostiteljstva, hotelijerstva, elektrotehnike i računalstva, graditeljstva i geodezije, do veterine, poljoprivrede, šumarstva, prometa, kozmetike, robotike i drugih. Uz škole domaćine, natjecanje su popratili i brojni sponzori.

Poslodavci ih već traže

Natjecanje je počelo u 13 sati u utorak, a organizator, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, ističe kako se programi odvijaju u šest paviljona, u prostoru većem od 14.000 m2 . Očekuje se više od 10 000 posjetitelja, a posebice učenika više od 100 osnovnih škola iz cijele Hrvatske i inozemstva.

- Na natjecanju sudjeluje osam učenica iz cijele Hrvatske koje su se na međužupanijskim natjecanjima kvalificirale za državno natjecanje. Trenutno rade depilacije, a u idućim će danima raditi tretman tijela, manikuru na umjetnim rukama i šminkanje. Na natjecanju sudjeluju učenice i trogodišnjih i četverogodišnjih programa - kaže nam Ana Koletić, voditeljica Aktiva kozmetike i prirodoslovnih znanosti u Prirodoslovnoj školi Vladimir Prelog, koja je i škola domaćin natjecanja za kozmetičarke n WorldSkills 2022.

Koletić ističe kako je perspektiva za njihove učenice jako dobra, te da im se več u ovom periodu javljaju poslodavci zainteresirani za zapošljavanje. Pritom, one koje žele upisati fakultete, a mnoge žele, imaju brojne mogućnosti. Poslovi ih čekaju u kozmetičkim salonima, wellness centrima, tvrtkama koje se bave prodajom i distribucijom kozmetike. Kozmetika je sve privlačnija, 

Zanimljivo je kako se dosad nigdje u Hrvatskoj nijedan učenik nije upisao kozmetički smjer, iako je, primjerice, u Sloveniji, omjer pola-pola. Ana Koletić ističe kako bi i u Hrvatskoj voljeli da ima zainteresiranih učenika.

Stigli i inozemni natjecatelji

Inače, učenici se natječu u 14 disciplina i promoviraju svoja zanimanja. Kako nam kažu, posla ima i ne bi se mijenjali. Među 360 učenika iz 160 škola natječu se i gosti iz Francuske, u hotelijerstvu i robotici. Kako kažu, prvi put su u Zagrebu i jako im se sviđa. Francuski sustav obrazovanja je ponešto različit od hrvatskog, a kako nam je najavio Mile Živčić, ravnatelj ASOO-a, i hrvatsko strukovno obrazovanje čekaju velike promjene.

Mijenja se strukovno obrazovanje

- Nismo još išli previše javno, ali reforma je u punom zamahu. Mijenja se 25 kurikula za strukovne škole, ali i cijeli model školovanja. Umjesto kao dosad, po usmjerenjima, učenici će se školovati po modulima, a prvi razred će učenici upisivati zajedno, a poslije birati smjer. Neće svi slušati iste predmete, ali planiramo organizirati nastavu prema širem području usmjerenja - pojašnjava Živčić.

On očekuje da će se reforma početi provoditi za godinu ili dvije, kako bi sve bilo pripremljeno. Inače, prema Prijedlogu upisa u srednje škole, koji je do petka u javnoj raspravi, U strukovne škole ove će se godinu u četverogodišnje programe upisivati 17.600 učenika u 769 razrednih odjela ili 41,62 % svih učenika, u trogodišnje programe 5.976 učenika u 271 razrednih odjela ili 14,13 % svih učenika, a u obrtniče programe od tri godine 4.741 učenik u 213 razrednih odjela.
Za medicinske sestre/tehničare opće njege. u trajanju od pet godina 1.166 učenika u 48 razrednih odjela.

To je na svečanom otvaranju u srijedu najavio i ministar znanosti i obrazovanja.

'Želimo da sudjelujete u stvaranju novih programa'

- Hrvatska želi nove modele i organizacije strukovnog obrazovanja, koje će učenici s voljom upisivani i pohađati, te koje će im pomoći da postanu dobri stručnjaci i omogućiti uspješnu karijeru. Ne želimo da to bude još jedna reforma u kojoj ćete vi biti sa strane, nego želimo da sudjelujete u stvaranju  programa i profiliranju škola koja će imate prepoznatljivost na nacionalnoj i međunarodnoj razini - kazao je Radovan Fuchs.

Natjecanje WorldSkills Croatia 2022. traje do petka, a posjetitelji mogu doći pogledati učenike n Velesajmu u četvrtak od 10:00 do 16:00 sati, te u petak od 10:00 do13:00 sati.

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.