Obavijesti

News

Komentari 18

Najbolja europrevoditeljica je Ivana Busch (17) iz Zagreba

Najbolja europrevoditeljica je Ivana Busch (17) iz Zagreba
1

Ivana je potukla konkurenciju od 59 učenika iz 12 hrvatskih škola. Na natjecanju 'Juvenes Translatores' je sudjelovalo 3000 učenika iz svih zemalja Europske unije

VIDEO

Ivana Busch (17) nije bila najbolja u njemačkom jeziku u razredu, niti je "rasturala" na satu hrvatskog. U oba predmeta ima vrlo dobru ocjenu, no ipak je po izboru Europske komisije postala najbolja mlada prevoditeljica u Hrvatskoj. Ponijela je titulu Juvenes translatore (mladi prevoditelj) i osvojila trodnevno nagradno putovanje u Bruxelles gdje će obići institucije EU. 

Ova učenica XVI. jezične gimnazije iz Zagreba do nogu potukla konkurenciju od 60 drugih učenika iz 12 hrvatskih škola. 

- Puna dva sata prevodila sam tekst na tavanu škole. Glavu nisam podigla s njega do zadnje minute i bilo je nekoliko trenutaka kada sa zapela. No, mogli smo se služiti rječnikom pa sam se snašla - prepričava Ivana. 

Doduše, tavan škole je najuređeniji i novoopremljeni dio škole pa to ostaje samo kao crtica za prepričavanje. Čim je završila, njen prijevod i prijevod ostalih učenika kuvertirali su i poslali za Bruxelles. Dva mjeseca trebalo je službenim prevoditelji u Europskoj komisiji da ocijene koji je prijevod bio najbolji.

- Nije bitno samo prevesti tekst, nego ga uobličiti na lijepom hrvatskom. Prevoditelji u EK na glas su čitali prijevode koji su bili šifrirani i anonimni te su ocjenjivali koji zaslužuje nagradu. Odabrali su Ivanin - rekla je Davorka Franić, koordinatorica natjecanja.

Riječ je o natjecanju koji svake godine organizira EK. Ove godine prijavilo se 3000 učenika iz svih zemalja EU. Iz svake članice odabire se po jedan najbolji prevoditelj

Ivana je u debitantskom nastupu Hrvatske kao nove članice briljirala. Svi natjecatelji mogli su odabrati bilo koji jezik neke zemlje članice s kojeg će prevoditi, opet na bilo koji drugi jezik članice. Ona je odabrala njemački tekst za prijevod na hrvatski. Kaže, uči ga od prvog razreda osnovne škole i nije se pripremala jer nije znala o čemu će tekst biti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Plenković dobio mandat, donio 78 potpisa; Anušić: 'Plenković odlučuje o mojoj ulozi u Vladi'
IZBORI 2024.

Plenković dobio mandat, donio 78 potpisa; Anušić: 'Plenković odlučuje o mojoj ulozi u Vladi'

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.
Nakon duge bolesti preminuo je Slobodan Ljubičić Kikaš, bio je Bandićev najbliži suradnik
UMRO U 66. GODINI

Nakon duge bolesti preminuo je Slobodan Ljubičić Kikaš, bio je Bandićev najbliži suradnik

Godinama je bio jedan od najbližih suradnika Milana Bandića i čovjek koji je ustrojio i vodio Zagrebački holding.