Obavijesti

Promo sadržaj

Najbolje poštanske digitalne prakse - Strategija Pošta2020.

Najbolje poštanske digitalne prakse - Strategija Pošta2020.
5

Digitalizacija je jedna od filozofija razvoja Hrvatske pošte

Po treći put na najvećoj regionalnoj digitalnoj konferenciji, koja okuplja digitalne prvake i predvodnike u digitalizaciji, sudjeluje i Hrvatska pošta. Protekle dvije godine za svoj doprinos digitalnoj transformaciji Hrvatska pošta primila je dva priznanja Business Liders.

Hrvatska pošta tvrtka je duge tradicije i iznimnog značenja za cjelokupno hrvatsko gospodarstvo, a razvojna Strategija Pošta2022. ističe digitalizaciju kao jednu od filozofija razvoja. Danas Hrvatska pošta brže i češće testira pametna rješenja. Svjesni važnosti digitalizacije u poslovanju, stručni timovi Hrvatske pošte bave se umjetnom inteligencijom, robotima, proširenom stvarnošću, naprednom analitikom podataka te internetom stvari (IoT).

Prošle je godine završena najveća kapitalna investicija u povijesti Hrvatske pošte – gradnja Novog sortirnog centra vrijedna 50 milijuna eura. Zahvaljujući inovativnoj tehnologiji, Novi sortirni centar jedan je od najmodernijih logističkih središta u Europi, a s ulaganjima u inovacije Hrvatska pošta nastavila je i ove godine.

U suradnji s hrvatskom blockchain zajednicom Hrvatska pošta je početkom rujna izdala prvu hrvatsku Kriptomarku. Kriptomarka je spojila analogni i digitalni svijet kombinacijom obične fizičke marke i digitalnog dijela koji se može spremiti u digitalni novčanik, pa na taj način Kriptomarka može zauvijek „živjeti“ na blockchain-mreži. Hrvatska pošta je u kriptosvijet zakoračila još prošle, 2019. godine kada je u 55 poštanskih ureda diljem Hrvatske uvedena usluga zamjene kriptovaluta.

Početkom 2020. Hrvatska pošta testirala je dron kojim je prvi put u Hrvatskoj dostavljena pošiljka od zadarske luke u Gaženici do mjesta Preko na otoku Ugljanu. Dron leti autonomno, a pri brzini od 35 km/h za let mu je trebalo približno 12 minuta. Taj je projekt također proveden u suradnji s domaćom tvrtkom AIR-RMLD koja se bavi razvojem komercijalnih i industrijskih usluga korištenjem bespilotnih letjelica.

S Poštom Estonije pokrenut je projekt nabave paketomata, a do kraja godine počet će njihovo postavljanje po frekventnim urbanim središtima. Osim paketomata, testira se još jedna inovativna usluga beskontaktnog primanja paketa. Pametni poštanski kovčežić jednostavno se postavlja na ulaz u kuću ili zgradu, ne treba priključak na struju ni Wi-Fi, a omogućuje sigurno i jednostavno primanje paketa putem digitalne platforme Hrvatske pošte. Želite li sudjelovati u testiranju poštanskog kovčežića budućnosti, prijavite se na internetskoj stranici Hrvatske pošte.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona
PROMO

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona

Ana Lokas imenovana je novom predsjednicom Uprave Tifona. S više od dva desetljeća snažnog iskustva u financijskim i poslovnim sektorima, u svoju novu ulogu na čelu tvrtke donosi bogatu stručnost i dokazano iskustvo u vodstvu.

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje
PROMO

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje

Očuvanje mentalnog zdravlja istaknuta je tema u današnjem užurbanom i stresnom suvremenom svijetu. Svakodnevno suočavanje sa izazovnim situacijama i zanemarivanje mentalnog i fizičkog zdravlja mogu imati ozbiljne dugoročne posljedice.
Nadzorni odbor potvrdio Godišnje izvješće Grupe Petrol i društva Petrol d.d. Ljubljana
PROMO

Nadzorni odbor potvrdio Godišnje izvješće Grupe Petrol i društva Petrol d.d. Ljubljana

Grupa Petrol u 2024. planira čistu poslovnu dobit u iznosu od 156,5 milijuna eura