Obavijesti

Tech

Komentari 1

Ovo su Business Leaders: Oni mijenjaju digitalnu Hrvatsku

Ovo su Business Leaders: Oni mijenjaju digitalnu Hrvatsku
12

Business Leaders priznanja ove godine uručena su tvrtkama i startupima koji definiraju digitalno tržište i određuju kako će ono izgledati sutra u vrijeme 5G mreža i naprednih tehnologija koje se razvijaju ovdje

VIDEO

Na samom kraju Digital Takeover konferencije dodijeljena su i Business Leaders priznanja tvrtkama i startupima koje je 24sata prepoznao kao lidere u digitalnoj transformaciji. Radi se o tvrtkama koje definiraju digitalno tržište te određuju kako će ono izgledati sutra, ali i koriste najbolje prakse.

Nagradu za najveću investiciju u razvoj gigabitne mreže dobio je Hrvatski Telekom, a nagradu je preuzeo Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.

Pokretanje videa...

01:07

- Ovom modernizacijom promijenili smo 800 od 2000 baznih stanica i već omogućavamo 5G funkcionalnosti i ako imate najnovije generacije mobitela možete surfati duplo brže od najbližih rivala u Hrvatskoj - rekao je Drilo.

Radi se o projektu čija vrijednost premašuje milijardu kuna, a koji će do kraja 2019. godine pripremiti infrastrukturu na čitavom prostoru Hrvatske za uvođenje 5G. Navedeni projekt ujedno je i najveća investicija u razvoj gigabitne mreže u Hrvatskoj.

Predsjednica korporativnih komunikacija Hrvatske pošte Jo Kempen preuzela je priznanje HP-u za doprinos u razvoju zaposlenika kao temeljne snage digitalne transformacije. Nakon niza tehnoloških investicija u prošloj godini, u Pošti su i u ovoj godini nastavili nizati uspjehe okrenuvši snažno svoj fokus na dodatni razvoj znanja i kompetencija svojih zaposlenika. Stoga je fokus Razvojne Strategije Pošta2022. razvoj temeljnog poslovanja kroz unaprjeđenje poslovnih procesa i uvođenje inovacija u rad. Hrvatska pošta pokrenula je Akademiju Hrvatske pošte, održan je i niz edukacija kako bi se radnici osposobili za rad na novim strojevima te su radnicima pružene brojne dodatne pogodnosti poput zatvorenog dobrovoljnog mirovinskog fonda. Svi poštari završili su i edukaciju za projekt Digitalni poštar i tako su potpuno spremni započeli dostavu uz novu tehnologiju jer ekspanzija i ulazak na nova tržišta koji su dio strategije postižu se jedino razvojem znanja svih zaposlenika.

Pokretanje videa...

01:05

- Hvala 24sata što nas prate, i osim što ulažemo u procese i napredak, ulažemo i u ljude. Drago nam je što će naši poštari biti još kvalitetniji i bolji - rekla je Kempen.

 

Business Leaders priznanje za iskorak u korištenju digitalnih usluga prema korisnicima dobila je Zagrebačka banka, a nagradu su preuzeli Andrea Tiberi - direktor upravljanja iskustvom klijenata, marketinga, identiteta i komuniciranja,  Iva Barbarić - direktorica marketinga i Estera Ivanišević - direktorica kartičnog poslovanja. Iz Zabe su rekli kako im je iznimno važno mišljenje struke, ali i potrošača, jer svi žele, brzo, jednostavno i sigurno kupovati, a to su, kažu, omogućili digitalnom karticom u m-novčaniku. Inače, m-novčanik je moderna i sigurna funkcionalnost m-zabe (nije dodatna aplikacija, nema dodatnog downloada, nema dodatne naknade za korištenje) koja omogućuje plaćanje mobitelom na beskontaktnim POS uređajima koji prihvaćaju Mastercard i Maestro kartice. Uslugom se plaća bez fizičkog korištenja kartice i bez ulaženja u m-zabu. Sve što morate napraviti jest otključati zaslon mobitela i prisloniti ga na POS uređaj. 

Pokretanje videa...

01:24

Priznanje za inovatore u području virtualne stvarnosti dobio je osječki startup Orqa FPV, a nagradu je preuzeo direktor kompanije Srđan Kovačević.    

Pokretanje videa...

01:36

- Čast nam je biti u ovakvom društvu kao mali startup i nadam se da ćemo opravdati ovo priznanje - rekao je Kovačević. 

Orqa je inače pobjedom na Idea Knockout natjecanju osigurao i mjesto na ovogodišnjem CES-u u Las Vegasu. Orqa FPV.One su, jednostavno rečeno, naočale za upravljanje trkaćim dronovima i drugim profesionalnim (industrijskim i civilnim) letjelicama i daljinski upravljanim vozilima. Piloti drona, naime, mogu Orqa naočale koristiti kako bi upravljali letjelicom iz prvog lica: kao da sjede u njoj. FPV u njihovom imenu stoji za first person view (pogled iz prvog lica), i daju posebno zanimljiv doživljaj svakom tko ih isproba. Osijek je tako na pragu postanka centrom proizvodnje naočala za jedan od najzanimljivijih sportova budućnosti, a ako sve bude išlo kako treba, već ove godine pilote dronova diljem svijeta očekuju doživljaji i kvaliteta slike koja će zaista unaprijediti njihovo iskustvo. Pitanje je samo kako će na to reagirati – konkurencija! Dečki su ove godine na najvećoj pozornici i sajmu za tehnološke inovacije CES, u Las Vegasu lansirali globalnu prodaju svojih video naočala. Cilj im je sklopiti ugovore diljem svijeta.

Priznanje za društveno odgovoran projekt dobili su Locastic i OmoLab za razvoj aplikacije OmoReader. Inače, to je  i prva hrvatska mobilna aplikacija koja olakšava, poboljšava i potiče čitanje. Aplikacija je namijenjena prvenstveno osobama s disleksijom i drugim teškoćama čitanja, ali i ostalim ljubiteljima knjiga.Temelj aplikacije je posebno oblikovan OmoType font sustav visoke čitljivosti i opcija prilagodbe individualnim potrebama korisnika. OmoReader, osim pune afirmacije OmoType font sustava, nudi i niz drugih značajki koje olakšavaju čitanje i učenje. Ova splitska priča nastala je u OmoLabu – laboratoriju za vizualne komunikacije, a realizirana u partnerstvu s Locasticom koji je razvio mobilnu aplikaciju.

Pokretanje videa...

02:51

- Zahvalio bih 24sata na priznanju, a ovo najviše zaslužuje tim koji je radio na projektu kojem nije jedini cilj zarada - rekao je Antonio Perić Mažar iz Locastica.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto