Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
59 komentara

Najboljih 500 učitelja dobit će nagradu 10.000 kuna godišnje

Ministarstvo znanosti i obrazovanja predstavilo je danas Prijedlog pravilnika o napredovanju i nagrađivanju učitelja, koji povećava transparentnost napredovanja i potiče dionike školstva na izvrsnost i inovativnost.

Zagreb: Potpisan kolektivni ugovor za zaposlenike u sustavu znanosti i visokog obrazovanja
Foto: Borna Filic/PIXSELL
59 komentara

Ovo je definitivno iskorak u sustav koji njeguje izvrsnost i inovativnost. On potiče učitelje da se usavršavaju te da budu drugima dobar primjer, kazala je ministrica Blaženka Divjak.

Naglasila je da se bitno povećava transparentnost procesa jer odlučivanje o napredovanju nije više u rukama jednog čovjeka.

Taj se sustav zloupotrebljavao za kažnjavanje onih koji nisu bili podobni kao što je bilo slučajeva za učitelje koji su aktivno radili na Cjelovitoj kurikularnoj reformi, kazala je i dodala da je prema novom prijedlogu napredovanje i nagrađivanje pod nadzorom stručnih povjerenstava, te da je uzet u obzir znatno šiti opseg kriterija.

Prijedlog Pravilnika koje je nakon anketiranja učitelja nastavnika, stručnih suradnika, odgojitelja, stručnih učitelja i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama i učeničkim domovima dobio više od 1300 prijedloga, krenuo je u srijedu u javno savjetovanje i mogao bi stupiti na snagu tijekom proljeća.

Pravilnik, koji se mijenja nakon 23 godine, prati i natječaj za godišnje nagrađivanje 500 najboljih, koji će za Dan učitelja dobiti po 10 tisuća kuna nagrade, a mogu se uzastopno natjecati svake godine, rečeno je.

Pravilnik uvodi zvanje izvrsnog savjetnika, pored dosadašnjih zvanja mentora i savjetnika, a njegova plaća bi mogla biti veća oko 30 posto od uobičajene.

Novi pravilnik ima dva do tri puta više bodova od starog, koji se dobivaju na temelju vrednovanja doprinosa kroz osam kategorija i 66 kriterija.

Nitko neće imati manje bodova u odnosu na raniji pravilnik, kazala je pomoćnica Lidija Kralj predstavljajući pravilnik.

Za ovu namjenu Ministarstvo je u proračunu namijenilo 26 milijuna kuna.

Predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec ocijenila je pravilnik jako velikim iskorakom u napredovanju i nagrađivanju jer je važno istaknuti one koji rade najbolje.

Kazala je da je pravilnik više okrenut području poučavanja, nego upravljanja školama, što ostavlja prostor za unaprjeđenje područja upravljanja tijekom rasprave.

Tema: Bolje obrazovanje 2019.

Možda vas zanima i ovo:
Message