Obavijesti

News

Komentari 12

Najduži američki rat: SAD je u Afganistanu već deset godina

Najduži američki rat: SAD je u Afganistanu već deset godina
25

Dosad je poginulo oko 20.000 ljudi, a troškovi rata se povećavaju svake godine. Iako je talibanski režim svrgnut za svega par tjedana, oni i dalje organiziraju napade

VIDEO

Iako ga SAD nikad nije službeno objavio, rat u Afganistanu počeo je prije deset godina kao odgovor na napad na New York i Washington 11. rujna 2001. godine. To je najdulji američki rat ikada. Cilj je bio uništiti terorističku organizaciju Al-Qa'idu, ubiti njezinog vođu Osamu bin Ladena te ukloniti talibanski režim u državi. 

Operaciju 'Trajna sloboda', u kojoj su sudjelovali američki i britanski vojnici, Ujedinjeni narodi nisu podržali. Ipak, 2002. godine osnovali su ISAF, akciju međunarodne zajednice koja radi na stabilizaciji zemlje te u kojoj sudjeluju i snage iz 46 zemalja, uključujući i Hrvatsku.

Napad na Afganistan počeo je 7. listopada 2001. godine. Kabul su saveznici osvojili 13. studenog, a do kraja godine gotovo su svi gradovi bili oslobođeni. Nakon svrgavanja talibanske vlasti, osnovana je privremena vlada, a predsjednik je postao Hamid Karzai.

Javno mišljenje se promijenilo

Kada je rat započeo, 88 posto Amerikanaca i 56 posto Britanaca je podupiralo vojne akcije u Afganistanu.Prema anketama iz 2010. godine, oko 73 posto Amerikanaca želi da se vojne snage povuku iz zemlje, a isto želi i 57 posto Britanaca. Pretpostavlja se da je dosad poginulo oko 20.000 ljudi, uključujući i vojne i civilne žrtve.

Troškovi rata samo za SAD za 2011. godinu su 118,6 milijardi dolara te se povećavaju svake godine. Iako je jedno od predizbornih obećanja Baracka Obame bio i završetak rata u Afganistanu, još ga nije ispunio. Ove se godine oko 10.000 američkih vojnika treba vratiti u SAD, a do ljeta 2012. vratit će ih se još 23.000. Obama je najavio kako će se sve američke snage povući do 2014. godine.

Jedan od ciljeva rata, ubojstvo Osame bin Ladena, ostvaren je tek prije nekoliko mjeseci. Bin Laden je ubijen u Pakistanu 2. svibnja 2011. godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...