Obavijesti

News

Komentari 3

Najezda žutih ludih mrava, pljuju kiselinu i mogu oslijepiti kućne ljubimce

Najezda žutih ludih mrava, pljuju kiselinu i mogu oslijepiti kućne ljubimce
1

Dijelovi Australije su u opsadnom stanju. Žuti ludi mravi, najinvazivnija vrsta na svijetu, već mjesecima šire svoju superkoloniju. Pljuju kiselinu, mogu oslijepiti kućne ljubimce, a sad su ugrozili i zaštićeno područje.

VIDEO

Žuti ludi mravi drže sjever Australije pod opsadom još od prošle godine, a sada su se krenuli širiti prema Queenslandu i zaštićenim tropskim prašumama. Njihove kolonije mogu brojiti i po nekoliko milijardi mrava, a osim što uništavaju sve pred sobom, ovi mravi pljuju kiselinu koja može oslijepiti kućne ljubimce.

Ugroženi nacionalni parkovi

Specijalna jedinica za invazivne vrste otkrila je još jedan ogranak kolonije na području Aligator Creek koji je samo 5 kilometara udaljen od zaštićenog područja na kojem živi 20-ak endemskih vrsta, među kojima su gušteri, žabe i ptice. Ako se mravi prošire i na to područje, došlo bi do ekološke katastrofe jer mnoge od tih jedinstvenih vrsta ne bi preživjele.

 - Postaje sve opasnije. Trebaju nam kontrole populacije mrava ali ovdje, u Townsvilleu, nemaju dovoljno financija za to. - upozorio je Andrew Cox, voditelj Specijalne jedinice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Žuti ludi mravi se obično hrane insektima i gušterima, ali su opasni i za ptice. Ova invazivna vrsta živi i u vrtovima otkud se može proširiti premještanjem zemlje u kojoj se nalaze ili bacanjem otpadaka u zajednička kompostišta, otkud se onda šire u druge vrtove i šume putem komposta. Na taj način se proširila i ova kolonija.

Moglo se spriječiti

Cox upozorava da se ovo moglo spriječiti ili srezati u korijenu da prošla australska vlada nije srezala financiranje Townsvilleu.

 - Nekako se snalaze. Za kontrolu nam treba 3 milijuna dolara godišnje, jednako podijeljenih između lokalne i federalne vlasti. - rekao je Cox.

Iz australskog Ministarstva okoliša najavljuju da se će se i federalna vlast uključiti u rješavanje ovog problema.

 - Uložili smo 9 milijuna dolara tijekom tri godine kako bismo zaustavili najezdu žutih ludih mrava. - rekla je glasnogovornica ministarstva.

No Cox tvrdi da se većina tog novca usmjerila u rješavanje najezde u gradu Cairnsu, dok je Townsville ostao zapostavljen, zbog čega su se mravi nesmetano širili. Nije pomoglo ni to što su žuti ludi mravi proglašeni neistrebljivom vrstom, a reakciju je usporio i zahtjev lokalne vlasti da im se predstave projekcije najezdi i njihovog sprječavanja u narednih par godina.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke