Obavijesti

News

Komentari 12

Najmlađi koji je ikad zaronio do Titanica: 'U trenu sam ostao bez svijesti. Ne bih kročio na Titan'

Najmlađi koji je ikad zaronio do Titanica: 'U trenu sam ostao bez svijesti. Ne bih kročio na Titan'
4

Sebastian Harris imao je samo 13 godina kada se 2005. s tatom u podmornici Mir II spuštao 12 sati do Titanica. Kaže da kao dijete nije bio svjestan rizika no danas to više ne bi ponovio jer je previše opasno

VIDEO

Najmlađi ronilac koji je posjetio olupinu Titanica prisjetio se kako je nakratko izgubio svijest tijekom svog povijesnog putovanja 2005. godine. Sebastian Harris, sin Michaela Harrisa vođe ekspedicije na Titanic, imao je samo 13 godina kada je s tatom i pilotom otišao u morske dubine.

- Tijekom ronjenja imali smo mali sigurnosni problem. Odjednom nam je razina kisika počela padati i ja sam pao u nesvijest dok smo ronili -rekao je Harris za The Sun tijekom potrage za izgubljenim brodom OceanGate prošlog tjedna.

- Srećom, moj otac i naš pilot nisu iskusili isti problem, inače bi to moglo biti kobno – rekao je. 

Što se dogodilo putnicima kod implozije podmornice? 'Smrt je bila trenutna. Nije bilo patnje...'
Što se dogodilo putnicima  kod implozije podmornice? 'Smrt je bila trenutna. Nije bilo patnje...'

- Ali ovakvi mali problemi se događaju redovito, tako da su certifikacija i sigurnost ovih plovila strahovito važni – dodao je.

Pet ljudi, uključujući izvršnog direktora OceanGatea, Stocktona Rusha, poginulo je u imploziji podmornice dok su pokušavali doći do lokacije Titanica.

- Ovakvi poduhvati sami po sebi su opasni no ja kao dječak od 13 godina nisam toga bio svjestan pa sam se u to upustio u blaženom neznanju. No i taj naš zaron je mogao završiti tragično – opisuje Harris.

FILE PHOTO: The port bow railing of the Titanic lies in 12,600 feet of water about 400 miles east of Nova Scotia..

On se sa svojim ocem spustio 3900 metara ispod površine sjevernog Atlantskog oceana kako bi istražio ostatke Titanica. Putovanje u ruskoj podmornici Mir II trajalo je 12 sati i donijelo mu je Guinnessov svjetski rekord jer je bio najmlađi u tom pothvatu u svijetu. 

Govorio je o preventivnim mjerama u podmornici, kojih nije bilo na OceanGate Expeditions.

Ove dijelove podmornice našli su na dnu mora: 'Ako ne izvuku većinu, istina se neće otkriti...'
Ove dijelove podmornice našli su  na dnu mora: 'Ako ne izvuku većinu, istina se neće otkriti...'

- Mir II imao je otvor za pse na vrhu podmornice, koji je, koliko sam ja shvatio, tu ako ga trebate otvoriti na površini te ima dovoljno vremena da dvoje ili troje ljudi izađe. Kod podmornice u kojoj je sada poginulo petero ljudi, toga nije bilo već su stavljeni u otvoreni cilindar i zatim pričvršćeni. To nije u skladu sa sigurnosnim standardima za podmornice – pojasnio je. 

Njegov otac i njegovi kolege imali su gotovo katastrofalan incident dok su ronili Titanic.

The Titan submersible operated by OceanGate Expeditions dives in an undated photograph

- Pri isplovljavanju more je bilo uzburkano i podmornica je izronila ispod pramca broda što je moglo loše završiti. No Mir II imala je nekoliko stotina zarona prije nego smo se mi upustili u avanturu pa možemo reći da je bila provjerena -  rekao je. Dodaje kako nikada ne bi kročio na Titan.  Smatra da ovu tragediju treba iskoristiti kao pouku za sve buduće zarone. 

- Svatko tko je zainteresiran za ovu vrstu turizma mora znati s kakvim rizikom se suočava i da kada se ipak odluče riskirati da naprave apsolutno sve pripreme kako treba ne bili rizik sveli na najmanju moguću mjeru – rekao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general
POTUČENI DO NOGU

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general

U 31 sat četnici su potučeni u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak koja je počela 1. svibnja 1995. Oslobođena su okupirana područja zapadne Slavonije, a srbočetnici su zbrisali u Bosnu preko mosta kod Stare Gradiške zajedno sa svojim zapovjednikom. U akciji su poginula 42 pripadnika vojske i policije
Snimka kod Mljeta: Uplašila ih peraja! Pitali smo stručnjake radi li se o velikoj bijeloj psini
POGLEDAJTE VIDEO

Snimka kod Mljeta: Uplašila ih peraja! Pitali smo stručnjake radi li se o velikoj bijeloj psini

Velika peraja kod Mljeta prestrašila je ribare. Odmah su pomislili da se u Jadranu kupa velika bijela psina, ali stručnjak je zaključio da ipak nije ta vrsta u pitanju.