Obavijesti

News

Komentari 36

Najmoćnije i najutjecajnije: One su jake, snažne i odlučne žene

Najmoćnije i najutjecajnije: One su jake, snažne i odlučne žene
1

Svake godine magazin Forbes objavljuje listu najutjecajnijih žena na svijetu. Dok čekamo novu listu, podsjetimo se koje su žene prošle godine 'drmale' svjetskom politikom, ekonomijom, showbusinessom...

VIDEO

Njemačka kancelarka Angela Merkel (61) zasjela je na prvo mjesto najutjecajnijih žena na svijetu i ne mrda. Na broju jedan Forbesove liste se od 2004. (otkad je lista uvedena) našla devet puta.

Angela Merkel


- Kancelarka Angela Merkel dobiva visoke ocjene jer se ponaša kao 'odrasla' na globalnoj sceni. Ona koristi svoju moć protiv ISIL-a, razbija tabu postnacističke ere o direktnom uključivanju u vojne akcije tako što šalje oružje kurdskim borcima i ne obazire se na ruske prijetnje za Ukrajinu i europski plin. Njemačka je fiskalni gigant EU  - objasnio je Forbes kada ju je prošle godine opet stavio na prvo mjesto najutjecajnijih žena na svijetu.

Bivša američka državna tajnica Hillary Clinton (68) se na ovoj listi nalazi svake godine od 2004., a prvo mjesto joj je prošle godine izmaklo 'za dlaku'. No u slučaju pobjede na predsjedničkim izborima, a to je vrlo izgledno, mogla bi lako zauzeti prvo mjesto.

Hillary Clinton


Inače, lista najmoćnijih žena svijeta izrađena je na bazi njihovog imovnog stanja, medijskog prisustva, opusa nadležnosti i uspjeha u radu.

Nakon ove dvije utjecajne i moćne političarke slijede manje poznate dame, ali ništa manje moćne - Melinda Gates, Janet Yellen, Christine Lagarde, Dilma Rousseff...

Melinda Gates (51), suosnivačica je organizacije Bill & Melinda Gates Foundation, a za nju je Forbes napisao da je "cementirala svoju dominaciju u filantropiji i globalnom razvoju jer je, kroz fondaciju koju je 1998. osnovala sa suprugom Billom, dala više od 26 milijardi američkih dolara".

Melinda Gates


- Njen rad inspirirao je druge velike donatore i promijenio način na koji financijeri misle o efikasnoj filantropiji. Riječ je o ciljanim kampanjama uz praćenje podataka i globalnu suradnju. Ona je mnogo pažnje usmjerila na reproduktivno zdravlje žena u zemljama koje su u razvoju - naveo je magazin Forbes.

Janet Yellen (69) je predsjednica američke središnje banke FED i prva žena na čelnom mjestu ove 100 godina stare institucije. Na taj položaj došla je u siječnju 2014. godine, a dotad je bila potpredsjednica banke. Nju je za to mjesto predložio predsjednik SAD-a Barack Obama. Rođena je u židovskoj obitelji u Brooklynu, magistrirala je ekonomiju 1967., a doktorirala 1971.

Janet Yellen

Udata je za fakultetskog profesora Georga Akerlofa (75), dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju.
Njezin cilj je ističe "unaprijediti američki san".

- Nejednakost u Sjedinjenim Državama me u velikoj mjeri brine... Mislim da je prikladno pitati jeli ovaj trend 'kompatibilan' s vrijednostima ukorijenjenim u povijesti naše nacije - kazala je šefica najutjecajnije centralne banke na svijetu.

Moćna brazilska predsjednica Dilma Rousseff (68) na vlasti je od 2010. godine. Krajem prošle godine osvojila je svoj drugi mandat. Po zanimanju je ekonomistica, a u mladosti se kao pobornica socijalizma pridružila gerilskim skupinama koje su se borile protiv vojne diktature.Zbog svojih političkih uvjerenja dvije je godine provela u zatvoru.

Dilma Rousseff

Prije sadašnje funkcije ova oštra i odlučna dama bila je ministrica rudarstva i energetike i šefica kabineta predsjednika. Majka kćeri, dva put razvedena, velika je ljubiteljica opere i knjiga.

Francuskinja Christine Lagarde (60) čelnica je Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Bivša reprezentativka u sinkroniziranom plivanju postala je prva žena ministrica financija u zemljama G8, a prije toga je bila ministrica poljoprivrede i ministrica trgovine i industrije. U povijest je ušla i kao prva žena na čelu američke odvjetničke tvrtke Baker&McKenzie, gdje je počela raditi 1981. 

Christine Lagarde


Kao šefica MMF-a tražila je od vodećih političara da preuzmu čvrste akcije i reformiraju fiskalne politike. Kao i da ulože u infrastrukturu i stvore radna mjesta.

- I dok se globalna ekonomija nastavlja oporavljati, ostaje previše neujednačena i slaba da efikasno riješi problem 200 milijuna nezaposlenih u svijetu - kazala je Lagarde koja se nalazi i na 33. mjestu najmoćnijih osoba svijeta. Majka je dvojice sinova, veliki radoholičar, disciplinirana i tvrdoglava.

Najmoćnija žena svijeta zabave je Beyonce,  američka je R&B pjevačica, glumica i plesačica.

Beyonce

Ona je kraljica showbusinessa s prošlogodišnjom zaradom od 54,5 milijuna dolara, a to mjesto je preotela nekad neprikosnovenoj Oprah Winfrey.

Slijede je Angelina Jolie i  voditeljica Ellen DeGeneres.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...