News

Komentari 36

Najprirodniji put: Zagrebački Siget od vrana brani sokol...

Najprirodniji put: Zagrebački Siget od vrana brani sokol...

Sokolar Josip Bezić vjeruje da bi se dovođenjem sokola spriječilo rušenje stabala i uništavanje vraninih gnijezda. Većina stručnjaka je potvrdila da su sokoli najprirodnije rješenje...

Ovo je najprirodniji put i ni na jedan način se ne šteti prirodi kad se ptica grabljivica dovede u neko naselje kao što je Siget, rekao nam je sokolar Josip Bezić.

Bezić objašnjava kako je problem u tome što vrane u Zagrebu nemaju prirodnog grabežljivca. Po prirodi su agresivne i jako se dobro brane radi čega otjeraju sve ostale ptice iz naselja te ugrožavaju stanovnike. Do sada su građani Sigeta imali tri incidenta, a u posljednjem je baka s unukom završila u bolnici.


- Išla je pokupiti unuku iz škole kada ju je iz čistog mira napala vrana. Kasnije je saznala kako je na pod pored nje palo gnijezdo sa stabla i vrana se osjećala ugroženo pa ju je napala- objasnila nam je potpredsjednica udruge građana Siget Gordana Pasanec.

Prije nekoliko mjeseci udruga građana doznala je kako su nad Dugavama već dva puta pustili sokola i na taj način preplašili i otjerali sve vrane. Nakon nekoliko razgovora i edukacije odlučili su pokrenuti vlastitu akciju sa sokolom.


- Najveći problem je što, ukoliko se osjećaju u opasnosti, znaju napasti ljude. Nije to učestali problem ali svejedno postoji - rekao nam je predsjednik udruge građana Siget Tomislav Vukoja. Do sada su poslali molbe Ministarstvu zaštite okoliša, poljoprivrede i gradskom uredu za poljoprivredu, ali odgovor su dobili samo od jednih. 


- Iz Ministarstva zaštite okoliša poslali su nam sve zakonske regulative i obavijestili kako je to u teoriji moguće. Budući da se radi o ptici koja je zaštićena, ali je i na popisu divljači, ne vrijede za nju sve iste zabrane kao i za ostale zaštićene vrste. No, upravo zato moramo pričekati odgovor Ministarstva poljoprivrede- objasnila je Gordana Pasanec. Uz sokola, građani bi htjeli uvesti i posebne kontejnere za smeće koji su zatvoreni, a uz to žele zaposliti i čuvare parkova. Na taj bi se način pazilo da ljudi ne rade nered i ne bacaju hranu u kante za smeće, jer baš to najviše privlači vrane.     

Najčitaniji članci