Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Najstarija izbjeglica: Ima 105 godina i sin je nosi na leđima

Strašno sam umorna, sve me boli, posebno noge. Teško je sve ovo prevaliti u mojim godinama, kaže Bibihal iz Afganistana. U utorak se odmarala u Opatovcu

Crveni križ
Foto: Crveni križ
101 komentara

Bog vas blagoslovio, hvala vam, Hrvatska je najbolje što mi se dogodilo na ovom putu, zahvaljivala se Bibihal Uzbeki svima oko sebe dok su je u prihvatnom centru Opatovcu na nosilima prebacivali iz toplog šatora, u kojem je malo odmorila, do autobusa. Za Bibihal se može reći da je zasigurno najstarija izbjeglica koja se odvažila na put u neizvjesnost, ove godine je napunila nevjerojatnih 105 godina.

- Strašno sam umorna, sve me boli, posebno noge. Teško je sve ovo prevaliti u mojim godinama. Ni sama ne znam koliko sam granica, a pogotovo kilometara prevalila u ovih 20 dana, otkako smo se zaputili iz Kunduza na ovaj put pun neizvjesnosti do Švedske . Tamo idemo kod unučadi - ispričala nam je Bibihal.

POGLEDAJTE VIDEO: Najstarija izbjeglica i dalje je pokretna

Kaže da joj je najteže bilo u planinama Irana, jer su taj put morali prevaliti pješice . Nije bilo autobusa, vlakova ili auta, sin Muhamed Uvla (67) uglavnom ju je nosio na leđima , a pomagao mu je sin Muhamed (20). Između Turske i Grčke plovili su po velikim valovima na malenom čamcu , ali "imali smo sreću što se nismo potopili".

Uz baku Bibihal putuje 15 članova njezine obitelji. U Afganistanu , nakon nedavne pogibije dvojice njezinih sinova, nisu vidjeli više nikakvu perspektivu.

- Gdje god moja obitelj kaže da imam 105 godina, uglavnom su nas propuštali preko reda i posebno pazili na nas. No, unatoč tome sam u Iranu pala i tako udarila glavu da sam puno krvarila - ispričala je Bibihal.

Kad smo je upitali za razloge napuštanja doma u tako velikoj dobi, ova gotovo stalno nasmijana baka samo je odgovorila:

- Svi mi hoćemo i želimo bolju budućnost . Možda ja to i neću doživjeti, ali ne mogu dopustiti da moja djeca, unuci i praunuci to ne ostvare - kaže Bibihal Uzbeki.


Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message