Obavijesti

News

Komentari 33

Najstariji vozač u nas: 'Vozim 57 godina i ne trebam naočale'

Najstariji vozač u nas: 'Vozim 57 godina i ne trebam naočale'
3

SIGURAN NA CESTI: Anton Toni Gregorić vozački je položio 1960., prvi auto mu je bio Fićo i planira voziti do stote. Nisam nikad izazvao prometnu nesreću niti zaradio prometnu kaznu, rekao nam je

VIDEO

Ja sam najstariji vozač u Hrvatskoj i sa svojih 97 godina sam dvanaest dana stariji od Josipa Manolića. Vozačka dozvola mi vrijedi do siječnja iduće godine, kad ću je produljiti.

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Pokretanje videa...

00:56

Nisam nikad izazvao prometnu nesreću niti zaradio prometnu kaznu, rekao nam je vitalni Anton Toni Gregorić iz Rapca. Gregorić je rođen 10. ožujka 1920. godine, a Josip Manolić 22. ožujka iste godine, pa diplomirani upravni pravnik s pravom može reći da je najstariji aktivni vozač.

gregoric

Sportaš i planinar

Osim što se cijeli život bavio sportom, igrao tenis do svoje 80., Anton se bavio i planinarenjem.

- Kao što vidite, nemam slušni aparat, odlično čujem, refleksi su mi odlični, pa mi nije problem svaki dan sjesti za volan automobila Peugeot 206 i voziti se po cijeloj Istri, kad treba. Inače mi je dnevna ruta Rabac - Labin, gdje volim otići - otkriva Gregorić.

Vozački ispit položio 1960., a prvi automobil koji je vozio bio je Fićo. Do sada je promijenio pet automobila, a posljednji je, kaže, kupio prije godinu i pol. Zbog visoke dobi mora svake godine obavljati liječnički pregled radi produljenja vozačke dozvole, a smatra da neće imati problema ni na sljedećem pregledu za nekoliko mjeseci.


Anton Gregorić zbog godina, prema propisu, svake godine odlazi na pregled zbog produljenja vozačke

Domaća juha i bevanda

Dok može ne namjerava odustati od vožnje.

- Vozit ću dok god to budem mogao, možda i do stote. Imao sam buran život, od služenja u talijanskoj mornarici, pa rata i kapitulacije Italije 1943. godine, potom odlaska u partizane. Nakon Fiće kupio sam Simcu Horizon, pa Fiat 850 sport, Renault 5 super i sad Peugeot 206. Renault sam vozio 27 godina i bio je odličan auto koji se nikad nije kvario - priča nam Toni.

Kaže da je za njegovu vitalnost, osim sporta, zaslužan i karakter.

- Ja se ni za što ne nerviram. Veliki sam optimist koji živi dan po dan i ništa ne gledam crno u životu. Svaki dan jedem domaću juhu, a volim ribu te puno povrća i voća. Meso i ne jedem previše, a uz ručak volim popiti bevandu - otkrio je.

Nikad ne odustaje

Sa suprugom Idom je u braku već 60 godina i nemaju djece.

- Iako je supruga mlađa od mene, ja je svugdje vozim. Važno je ne odustati u životu, a ja nikad ne odustajem. Volju i radost nisam još izgubio - zaključuje najstariji vozač u Hrvata.

Ovih dana piše autobiografiju

Toni je godinama izvještavao za Sportske novosti, Glas Istre, Novi list, La Voce del Popolo i Labinsku komunu.

- Prvu knjigu napisao sam s 95 godina, a trenutačno pišem autobiografsku knjigu koja će biti jako zanimljiva - najavljuje.

gregoric

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu