News

Komentari 123
NAJOTROVNIJA EUROPSKA ZMIJA

Najstrašniji ugrizi poskoka koji su šokirali Hrvatsku: U Splitu je 2007. ugrizao bebu. Umrla je

Poskok je prije nekoliko dana ugrizao mladića na Velebitu. Po njega je morao doći helikopter. Što učiniti ako vas ugrize najotrovnija europska zmija? Nemojte isisavati otrov. To pali samo u filmovima

Čitatelj nam je poslao sliku divovskog poskoka snimljenog kod Omiša. Kaže da je to najveći poskok koji je ikad vidio. Biolog Toni Horen potvrdio nam je da je to poskok (lat. Vipera ammodytes), najotrovnija i najopasnija europska zmija.

Prije nekoliko dana poskok je na Velebitu ugrizao mladića. Iz Splita su poslali helikopter po njega. Mladić je imao jako otečenu ruku, oteklina mu je bila sve do ramena. Bio je pri svijesti. Prebacili su ga u bolnicu.

Ovo su najgori ugrizi poskoka u Hrvatskoj. U Splitu je poskok 2007. godine ugrizao bebu u kolicima.

Preminula je.

Poskok ga ugrizao za - oko!

Tu bol i taj strah teško je zamisliti, rekao je našim novinarima prije sedam godina potreseni Damir Bučić (48) iz Plominskog Zagorja u Istri. Njega je u travnju 2010. godine ugrizao poskok iznad desnog oka. 

Stručnjaci kažu kako je Damir u nesreći imao puno sreće jer bi bio u mnogo lošijoj poziciji da ga je poskok ugrizao za vrat ili u neko drugo mekanije tkivo, gdje se otrov lakše širi.

2012.: Ženu kraj Sinja ugrizao je - dvaput!

Mara Đapić iz Bitelića kraj Sinja je 2012. bosa izašla ispred kuće, kako bi napunila lavor s vodom. 

- Krenula sam niz stepenice, spustila nogu na tlo i ugazila zmiju - rekla je Mara.

Osjetila je jedan, a ubrzo i drugi ugriz u nogu. Zbog mraka zmiju nije uopće vidjela, no ono što je osjetila pod nogom upućivalo je na veći primjerak gmaza. Šokirana je ušla u kuću i telefonom dozvala susjeda koji ju je odvezao na Hitnu pomoć u Sinju.

- Noga me užasno boljela, kao da mi netko pušta struju kroz nju, a bilo mi je i strašno mučno - prisjeća se Mara.

Dežurni liječnik joj je izvadio krv i po nalazima odredio koji serum mora dobiti. Začudio se kad je vidio tragove dva para zmijskih zubi koji su krvarili, što je netipično za zmijski ugriz. 

Imala je zatrovan organizam, a noga joj je potpuno pocrnjela.

2007.: U Splitu poskok ugrizao bebu u kolicima, preminula je

Beba iz Solina u dobi od mjesec i pol dana preminula je u splitskoj bolnici 2007. nakon što ju je poskok ugrizao za bradu. Tragedija na Kozjaku dogodila se kad su roditelji s bebom i još nekoliko parova s djecom u subotu bili na izletu. 

Unatoč velikim naporima liječnika, zbog količine otrova koje je djetetu ušlo u krvotok i pored davanja specifičnog seruma protiv zmijskog otrova i drugih terapija, dječačića nisu uspjeli spasiti.

2008.: Poskok ugrizao djevojčicu na igralištu u Visočanima pokraj Zadra

Tada 13-godišnjakinju  ugrizao je poskok dok se igrala s prijateljicama na nogometnom igralištu. Nasreću, uslijedila je brza reakcija pa je djevojčica za manje od sat vremena na kirurgiji zadarske Opće bolnice primila protuotrov. 

Kad je djevojčica primljena u bolnicu već su bili izraženi simptomi otoka i početnog hematoma na lijevom stopalu, na mjestu gdje je bio ugriz.

2010.: Isti poskok ga dvaput ugrizao za prst

Marko Anić Kaliger stradao je čuvajući ovce na Dinari.

Htio je potjerati poskoka iz kamene kućice i udario ga štapom, ali se poskok omotao oko štapa i ugrizao ga za palac i kažiprst.

Prijatelji i Hitna pomoć su ga u velikoj borbi s vremenom uspjeli dovesti u splitsku bolnicu. Bio je u kritičnom stanju, gušio se i ruka mu je bila natečena. Minute su ga dijelile od smrti, ali primio je spasonosni protuotrov. 

Ivicu Potnara ugrizao je pet puta

Lovac na zmije iz Slunja ispričao je medijima 2012. godine kako je imao nekoliko umalo fatalnih susreta s otrovnicama.

Najgore mu je bilo 2005. godine kada ga je ugrizao primjerak poskoka dugačak 80 centimetara. Ivica je cijeli pomodrio, ali na vrijeme su ga spasili.

Što učiniti ako vas ugrize poskok?

Pazite u prirodi

Nemojte isisavati otrov, to pali samo u filmovima

Pratite prve reakcije. Ako se pojavi bol od uboda zuba i oticanje i ta se bol i otok ubrzano šire, lagano čistim zavojem zamotajte područje oko ugriza i što prije prebacite čovjeka u najbližu medicinsku ustanovu, po mogućnosti u bolnicu. Naime, to su znakovi da se počela javljati alergijska reakcija na zmijski otrov i vrlo je važno da čovjek što prije dobije protuotrov, upozorava prof. dr. sc. Zoran Tadić s Biološkog odsjeka Prirodoslovno matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Dodaje kako se otok s vremenom može proširiti na cijelu nogu ili ruku na kojoj se nalazi ugriz, mogu se javiti podljevi i povraćanje te žmarci na mjestima udaljenim od ugriza te ubrzani rad srca, nesvjestica te oticanje usnica, područja oko očiju, pa čak i gušenje. Zbog toga je važno što prije doći do pomoći, upozorava sugovornik.    

- Na licu mjesta možete jedino isprati ranu dezinfekcijskim sredstvom, ako ga imate pri ruci i nogu ili ruku na kojoj je ugriz imobilizirajte postavljanjem udlage. Čovjeka prenesite do bolnice na nosilima, odnosno ako mora hodati, pobrinite se da to bude polako i uz odmoranje. Inače se ne treba igrati 'prve pomoći', jer zapravo ne možemo učiniti ništa bitno da pomognemo.

Ne podvezivati!

Nemojte zarezivati mjesto oko ugriza i istiskivati otrov. Isisavanje otrova iz rane nikako se ne preporučuje ljudima koji ne znaju kako to napraviti. Nemojte niti podvezivati udove na mjestu iznad ugriza jer otrov koji se počne širiti od mjesta ugriza po organizmu pomalo gubi na koncentraciji, a ako ga povezom zaustavimo na jednom mjestu, primjerice u ruci, ili na donjem dijelu noge, možemo dovesti do toga da se na tom mjestu stvori ogromna koncentracija otrova, što za posljedicu može imati i gangrenu.

Također, nikako se ne preporučuje ispiranje rane, bilo vodom, bilo alkoholom, kao ni davanje alkohola osobi koju je zmija ugrizla 'da se smiri'. 

Ukratko, najbolje što možemo učiniti je lagano povezati ranu (da se izbjegne infekcija) i čovjeka prevesti do bolnice. 

 

Najčitaniji članci