Obavijesti

News

Komentari 56

Najteži kvarovi meni su najveći izazov, nisam baš tipična žena

Najteži kvarovi meni su najveći izazov, nisam baš tipična žena
7

Zagrepčanka Irena Petir (48) još se kao djevojčica igrala u očevoj i djedovoj autoradionici. Na kraju je položila majstorski ispit i postala autoserviserka

VIDEO

Ne volim kuhati, ići k frizeru niti se šminkati. Nisam baš tipična žena, rekla je Irena Petir, automehaničarka iz novozagrebačke četvrti Zapruđe.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:13

U ovom poslu službeno je već 28 godina, ali još kao curica pomagala je djedu i ocu u radionici. Dok su se druge djevojčice igrale barbikama, omiljene igračke maloj Ireni bili su gedore, kliješta, kleme i ostala oprema koja se može naći u svakoj automehaničarskoj radionici.

POGLEDAJTE VIDEO:

Zagrepčanka Irena (48) jedina je automehaničarka u Hrvatskoj Reporter: Iva Milotić

Posted by 24sata on Wednesday, February 22, 2017

- Nikad nisam pomislila baviti se drugim poslom - kaže iskreno dok iz ruke u ruku prebacuje mehaničarski ključ.

Željela je upisati srednju školu za automehaničare, ali kako kaže, nisu joj dali.

- U bivšoj Jugoslaviji mjesta u klupi za automehaničarku nije bilo, ali nikad nisam odustala od svojih snova - rekla je Irena. Nastavila je učiti zanat od djeda i oca. Položila je majstorski ispit 2010. godine, što joj je omogućilo da postane vlasnica malog autoservisa Turek. Okružuju je još tri radionice, u kojima “operiraju” muški kolege, s kojima se, uglavnom, dobro slaže. Tvrdi kako je mušterije ozbiljno shvaćaju samo kad je vide u radnom kombinezonu.

- Prije sam znala raditi u trapericama i običnoj majici, ali morala sam se prilagoditi i na sebe navući radno odijelo - govori Irena dok popravlja zavučena pod haubom Hyundaija.

Irena je uvjerena kako automobili imaju dušu i kako se njezin posao ne može raditi bez emocija.

- Sviđa mi se njihov miris, a najviše me fascinira neki veliki i komplicirani kvar. Čim uspijem popraviti takav auto, obuzme me velika sreća - otkrila je automehaničarka.

Budući da sve poslove ugovara preko telefona ili interneta, događa se i to da muškarci, kad s druge strane slušalice čuju ženski glas, traže muškog majstora. Irena i za to ima taktiku.

- Pitam ih što ih muči, objasnim što bi trebali raditi na automobilu. Onda shvate da nisam tajnica nego ona koja će savršeno znati popraviti njihov auto - rekla je Irena. Specijalizirala se za japanske i korejske automobile.

- Dizelaše ne volim popravljati jer nakon njih budem sva uprljana, a imaju i jako neugodan miris - objasnila je automehaničarka. Ima tri svoja auta i, kako kaže, svaki ima svoju svrhu.

- Jedan mi je radni, drugi je za muža i mene, a treći za sve ostalo - smije se Irena. Najviše uživa u vožnji starih auta, a obožava i mjuzikle, za koje ponekad nađe vremena.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...