Obavijesti

News

Komentari 42

Najtraženije su opće gimnazije i ekonomski smjer, najbolji idu u prirodoslovno-matematičke

Najtraženije su opće gimnazije i ekonomski smjer, najbolji idu u prirodoslovno-matematičke
1

Ekonomija je bila daleko najtraženija među strukovnim programima na ovom ljetnom roku upisa u srednje škole, koji su završili u subotu. Slijede turizam, te elektrotehnika i računalstvo

Ljetni rok upisa u srednje škole završio je u subotu "zaključavanjem" upisnih lista na kojima su osmaši posljednja dva tjedna birali svoje buduće škole. Kao i dosadašnjih godina, daleko najtraženije su bile gimnazije i to opći smjer, s 26.566 prijava, te ekonomski smjer, s 11.077 prijava, prema zadnjim podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Najtraženija srednja škola bila je i ove godine zagrebačka XV. gimnazija, MIOC, koja je i prva na listi programa s najvišim prosjekom bodova - 80,38. Među deset najtraženijih su još i Prva ekonomska škola, II. gimnazija, Škola primjenjene umjetnosti i dizajna, III. gimnazija Split ,V. gimnazija Zagreb, III. gimnazija Osijek, I. tehnička škola, VII. gimnazija Zagreb i IV. gimnazija Marko Marulić. 

Kako smo već pisali, podaci o najvišim prosjecima pokazuju kako je odlikaša u cijeloj Hrvatskoj daleko iznad prosjeka. Prema najvišem prosjeku bodova po programima, u 34 gimnazije na području cijele Hrvatske, prosjek upisnih bodova bio je od 80,38 (XV: gimnazija u Zagrebu) do 79.04 (Biskupijska klasična gimnazija Ruđera Boškovića s pravom javnosti u Dubrovniku). Pritom je u šest najtraženijih zagrebačkih gimnazija broj bodova upisanih učenika redom premašio maksimalnih redovnih 80 bodova.

Jedna od zagrebačkih gimnazija koja provodi razredbeni ispit je i Gimnazija Tituša Brezovačkog, na koju je ove godine ipak bila nešto manja navala nego lani.

- Nažalost, ovogodišnji upisni parametri nisu za usporedbu: potres, obnova zgrade, premještaj u Novi Zagreb, korona, ...na kraju smo zadovoljni upisom, ali načelno ima manje prijavljenih učenika s 5,00. U praksi to ne mora ništa značiti jer su mnogi učenici s nešto manjim brojem bodova na razredbenom ispitu pokazali bolje znanje. Moramo pričekati godinu dana kako bismo mogli donijeti ispravan sud o upisima. Ovogodišnji prvi razredi bili su na razini prethodnih generacija pa zaključujem da su nam prošlogodišnji upisi bili odlični. Nadam se da ćemo i sljedeće godine moći donijeti isti zaključak - kazao nam je ravnatelj Damir Jelenski.

Upisno sito je nemilosrdno: Jurišaju svi kako bi što prije obavili prijave u 'elitne' škole
Upisno sito je nemilosrdno: Jurišaju svi kako bi što prije obavili prijave u 'elitne' škole

Učenici s najboljim ocjenama upisali su redom prirodoslovno-matematički smjer, dvojezične programe, te opći gimnazijski smjer. Podsjetimo, od 46.823 planiranih upisnih mjesta u svim srednjim školama u Hrvatskoj, 10.584 upisna mjesta (23,83%) upisivale su gimnazije, a četverogodišnje strukovne škole 18.489 upisnih mjesta (41,63%). 

U strukovnim školama, prema broju prijava, prednjače Prva, Druga i Treća ekonomska škola u Zagrebu, s 2704 prijave na 494 mjesta. Ekonomska je od strukovnih škola bila najtraženija i u Splitu. Među najtraženijim programima su još i hotelijersko-turistički, te smjerovi za eletrotehniku i računalstvo.

Od umjetničkih programa i ove je godine najtraženija bila Škola primjenjene umjetnosti i dizajna, koja je imala tristotinjak prijava za razredbeni ispit na oko 155 upisnih mjesta.

Od Ministarstva smo dobili i podatke o dodatnim bodovima koji su odobreni ove godine. Njih je iskoristilo 6976 učenika, najviše za teškoće u razvoju (25629, te zdravstvene teškoće (1350).

U ponedjeljak i utorak srednje će škole obavljati upise učenika u prve razrede, a potom slijede prijave za jesenski upisni rok.