Obavijesti

News

Komentari 42

Najtraženije su opće gimnazije i ekonomski smjer, najbolji idu u prirodoslovno-matematičke

Najtraženije su opće gimnazije i ekonomski smjer, najbolji idu u prirodoslovno-matematičke
1

Ekonomija je bila daleko najtraženija među strukovnim programima na ovom ljetnom roku upisa u srednje škole, koji su završili u subotu. Slijede turizam, te elektrotehnika i računalstvo

VIDEO

Ljetni rok upisa u srednje škole završio je u subotu "zaključavanjem" upisnih lista na kojima su osmaši posljednja dva tjedna birali svoje buduće škole. Kao i dosadašnjih godina, daleko najtraženije su bile gimnazije i to opći smjer, s 26.566 prijava, te ekonomski smjer, s 11.077 prijava, prema zadnjim podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Najtraženija srednja škola bila je i ove godine zagrebačka XV. gimnazija, MIOC, koja je i prva na listi programa s najvišim prosjekom bodova - 80,38. Među deset najtraženijih su još i Prva ekonomska škola, II. gimnazija, Škola primjenjene umjetnosti i dizajna, III. gimnazija Split ,V. gimnazija Zagreb, III. gimnazija Osijek, I. tehnička škola, VII. gimnazija Zagreb i IV. gimnazija Marko Marulić. 

Kako smo već pisali, podaci o najvišim prosjecima pokazuju kako je odlikaša u cijeloj Hrvatskoj daleko iznad prosjeka. Prema najvišem prosjeku bodova po programima, u 34 gimnazije na području cijele Hrvatske, prosjek upisnih bodova bio je od 80,38 (XV: gimnazija u Zagrebu) do 79.04 (Biskupijska klasična gimnazija Ruđera Boškovića s pravom javnosti u Dubrovniku). Pritom je u šest najtraženijih zagrebačkih gimnazija broj bodova upisanih učenika redom premašio maksimalnih redovnih 80 bodova.

Jedna od zagrebačkih gimnazija koja provodi razredbeni ispit je i Gimnazija Tituša Brezovačkog, na koju je ove godine ipak bila nešto manja navala nego lani.

- Nažalost, ovogodišnji upisni parametri nisu za usporedbu: potres, obnova zgrade, premještaj u Novi Zagreb, korona, ...na kraju smo zadovoljni upisom, ali načelno ima manje prijavljenih učenika s 5,00. U praksi to ne mora ništa značiti jer su mnogi učenici s nešto manjim brojem bodova na razredbenom ispitu pokazali bolje znanje. Moramo pričekati godinu dana kako bismo mogli donijeti ispravan sud o upisima. Ovogodišnji prvi razredi bili su na razini prethodnih generacija pa zaključujem da su nam prošlogodišnji upisi bili odlični. Nadam se da ćemo i sljedeće godine moći donijeti isti zaključak - kazao nam je ravnatelj Damir Jelenski.

Upisno sito je nemilosrdno: Jurišaju svi kako bi što prije obavili prijave u 'elitne' škole
Upisno sito je nemilosrdno: Jurišaju svi kako bi što prije obavili prijave u 'elitne' škole

Učenici s najboljim ocjenama upisali su redom prirodoslovno-matematički smjer, dvojezične programe, te opći gimnazijski smjer. Podsjetimo, od 46.823 planiranih upisnih mjesta u svim srednjim školama u Hrvatskoj, 10.584 upisna mjesta (23,83%) upisivale su gimnazije, a četverogodišnje strukovne škole 18.489 upisnih mjesta (41,63%). 

U strukovnim školama, prema broju prijava, prednjače Prva, Druga i Treća ekonomska škola u Zagrebu, s 2704 prijave na 494 mjesta. Ekonomska je od strukovnih škola bila najtraženija i u Splitu. Među najtraženijim programima su još i hotelijersko-turistički, te smjerovi za eletrotehniku i računalstvo.

Od umjetničkih programa i ove je godine najtraženija bila Škola primjenjene umjetnosti i dizajna, koja je imala tristotinjak prijava za razredbeni ispit na oko 155 upisnih mjesta.

Od Ministarstva smo dobili i podatke o dodatnim bodovima koji su odobreni ove godine. Njih je iskoristilo 6976 učenika, najviše za teškoće u razvoju (25629, te zdravstvene teškoće (1350).

U ponedjeljak i utorak srednje će škole obavljati upise učenika u prve razrede, a potom slijede prijave za jesenski upisni rok.

 

 

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.
Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u