Obavijesti

News

Komentari 7

Najtraženiji bjegunci: Cijela Europa traži ova tri Hrvata, evo za koja djela ih sve sumnjiče

Najtraženiji bjegunci: Cijela Europa traži ova tri Hrvata, evo za koja djela ih sve sumnjiče
7

Manuel Vulić (36) krijumčar je kokaina i oružja, a skupinu čiji je član povezuju s ubojstvom u Ekvadoru. Tomislav Šoljić osuđen je za ubojstvo, a Kristijana Čačića povezuju s trgovinom droge

VIDEO

Ubojstvo, trgovanje ljudima, trgovina drogom, pranje novca, oružane pljačke, terorizam... Upravo za takva i slična najteža kaznena djela sumnjiči se ovogodišnje najtraženije bjegunce u Europi. Među njih 49 koje traži Europol i Europska mreža timova za aktivno traženje bjegunaca (ENFAST), i ove godine ima bjegunaca iz Hrvatske.

Među najopasnijim bjeguncima u EU nalaze se i trojica Hrvata
Među najopasnijim bjeguncima u EU nalaze se i trojica Hrvata

Riječ je o trojici hrvatskih državljana, Manuelu Vuliću (36), Tomislavu Šoljiću (37) i Kristijanu Čačiću (27).

Manuela Vulića traže radi kaznenih djela počinjenih u sastavu zločinačkog udruženja vezano uz krijumčarenje kokaina, teško ubojstvo te krijumčarenje oružja i eksploziva. Sumnjiče ga da je dio 10-eročlanog zločinačkog udruženja koje vodi Petar Ćosić (51) zvani Šarac. Članove njegove skupine uhitila je policija u travnju 2022. Šarca sumnjiče da je od veljače 2020. pa do 12. siječnja 2021., u Hrvatskoj, Srbiji i Ekvadoru, organizirao likvidaciju Milana Milovca, desne ruke srpskog narkobosa Darka Šarića, koji je u Ekvadoru bio zadužen za organizaciju i distribuciju kokaina po zapadnoj Europi.

Članove skupine, među kojima je i Vulić, sumnjiče da su u Hrvatsku i druge zemlje EU prokrijumčarili najmanje 609 kilograma kokaina vrijednog više od 17 milijuna eura. Vulića terete i da je s više drugih osoba od 2019. pa do 12. travnja 2022. organizirao krijumčarenje 38 automatskih pušaka, 119 granata, 2,4 kilograma plastičnog eksploziva, četiri pištolja, streljiva i detonatora iz BiH do Francuske, koje su prodali za najmanje 164.500 eura.

Tomislava Šoljića traže radi pomaganja u utaji poreza ili carine počinjenog u sastavu zločinačkog udruženja te teškog ubojstva i pokušaja ubojstva. Šoljiću su u odsutnosti sudili zbog ubojstva bivšeg boksača Marija Boljata zvanog Pajkić i pokušaja ubojstva Joze Čabraje u Kaštel Kambelovcu 14. lipnja 2020. godine. Na Županijskom sudu u Splitu je 2021. bio osuđen na jedinstvenu kaznu od 30 godina zatvora, no nakon žalbe je Visoki kazneni sud to smanjio na 19 godina zatvora. Uz njegovo ime i fotografiju stoji upozorenje da je opasan.

Treći Hrvat koji se ove godine našao na listi najtraženijih europskih bjegunaca najmanje je poznat javnosti. Riječ je o Kristijanu Čačiću za kojim je na snazi tjeralica radi neovlaštene proizvodnje i prometa drogama počinjenog u sastavu zločinačkog udruženja.

ENFAST i Europol pozivaju građane EU-a da posjete mrežnu stranicu i pogledaju fotografije ovih bjegunaca kako bi vidjeli prepoznaju li ikoga od njih.

- Teško da postoji jednostavniji način na koji bi građani EU-a mogli sudjelovati u ovoj kampanji - jedan mali korak s vaše strane mogao bi dovesti do uhićenja i podizanja optužnice protiv opasnog bjegunca te spasiti potencijalne žrtve. Posjetite mrežnu stranicu i pomozite nam u njihovu pronalasku - poručuje Catherine De Bolle, izvršna direktorica Europola.

Pomozite policiji pronaći najopasnije bjegunce u EU-u
Pomozite policiji pronaći najopasnije bjegunce u EU-u

Ističu da je kampanja u prošlosti rezultirala velikim uspjehom te je više anonimnih dojava doista i dovelo do uhićenja. Mrežnu stranicu su prvi put pokrenuli 2016. godine te su od tada na njoj objavljeni profili 335 bjegunaca. Od te brojke, 120 bjegunaca je uhićeno, od čega su 43 uhićenja bila izravno povezana s profilima objavljenima na mrežnoj stranici. Od pokretanja prošlogodišnje kampanje bilo je deset uhićenja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor