News

Komentari 13

Najvećeg će proizvođača GM sjemena kupiti tvrtka Bayer?

Najvećeg će proizvođača GM sjemena kupiti tvrtka Bayer?

Njemački farmaceutski div Bayer pristupio je Monsantu, najvećem proizvođaču genetski modificiranog sjemena. Namjera je da se spoje dva najveća svjetska dobavljača sjemena i pesticida..

Detalji Bayerove ponude Monsantu nisu poznati i nejasno je hoće li je najveći proizvođač genetski modificiranog sjemena prihvatiti.  Ukoliko dođe do dogovora, vrijednost preuzimanja mogla bi biti veća od 42 milijarde dolara, koliko trenutačno iznosi tržišna vrijednost Monsanta.

Ukoliko ponuda uspije, povezana kompanija godišnje bi ostvarivala 67 milijardi dolara prihoda od prodaje i bila bi najveća svjetska kompanija za proizvodnju sjemena i kemikalija.

Željko Mršić/Pixsell

Uspjeh tog posla značio bi intenziviranje konsolidacije u sektoru poljoprivrede, nakon što su u proteklih šest mjeseci preuzimanja obavili i konkurenti, kao što su Dow Chemical, DuPont i Syngenta.

No, pitanje je hoće li regulatori odobriti to spajanje.

Spajanje s kompanijom iz St. Louisa, najvećim svjetski proizvođačem sjemena po prodaji, gurnulo bi Bayer više u poljoprivredni sektor, koji trenutno čini oko 22 posto poslovanja njemačke tvrtke. Monsanto prodaje sjemenje i herbicide u vrijednosti 15 milijardi dolara,  što znači da bi poljoprivreda mogla činiti oko 40 posto poslovanja u zajedničkoj kompaniji, a ostatak bi činili farmaceutski i zdravstveni  proizvodi.

Brian K. Grigsby

Monsantno inače svoje poslovanje zasniva na prodaji i distribuciji genetski modificiranog sjemenja, pesticida i herbicida. Monsantovi usjevi koje poljoprivrednici u zaštitnim odijelima prskaju njihovim pesticidima omogućavaju urod takvog usjeva i pod posve ekstremnim uvjetima. 

Bayerov prijedlog dolazi u vrijeme kada se poljoprivredni sektor suočava s velikim pritiskom nakon trogodišnjeg klizanje cijena žita, koje je spustilo prihode američkih farmera na najnižu razinu u više od deset godina i prisilio tvrtke na smanjenje cijene sjemenja, smanjenje istraživanja i otpuštanje osoblja.

Monsanto je u svibnju snizio prognozu dobiti za ovu godinu i najavio otpuštanje oko 16 posto zaposlenika.

Najčitaniji članci