Obavijesti

News

Komentari 0

Najveći broj koševa, premijera King Konga, rođen Gorbačov

Najveći broj koševa, premijera King Konga, rođen Gorbačov
1

NA DANAŠNJI DAN: Rođeni su dvojica papa - Pio XII. i Lav XII., ali i Marija Jurić Zagorka. Pokrenut je magazin Time, a počela se snimati popularna serija “Dallas”

VIDEO

REKORDAN BROJ KOŠEVA -  Wilt Chamberlain je 1962. ostvario NBA rekord koji do danas nije nadmašen. Postigao je 100 bodova u utakmici. Njegova momčad, Philadelphia Warriors, pobijedila je New York Knickse 169-147. Chamberlain, visok 2,16 m i težak 125 kg, poznat je po ulozi u filmu “Conan Razarač” u kojem glumi crnog ratnika Bombaatu. Na spomenutoj utakmici ostvario je i najviše pogodaka iz igre (36) te slobodnih bacanja u utakmici (28).

GORBAČOV ROĐEN S MRLJOM NA ČELU - Mihail Gorbačov rođen je 1931. u ruskom Stavropolu. Od rođenja ima tamnu mrlju na čelu. Ta pojava na koži naziva se vatreni madež (lat. naevus flammeus) i nastaje zbog širenja kapilara na koži još u maternici.

KING KONG - 1933. godine održano je u New Yorku premijerno prikazivanje filma “King Kong”. Izazvao je senzaciju jer je animacija gorile u tzv. stop-motion tehnici u to vrijeme bila impresivna. Animaciju je radio Willis O’Brien, koji se proslavio revolucionarnim prikazom pokretnih dinosaura u filmu “Izgubljeni svijet”.

MADONNA - Premijera “Like A Prayer” u reklami Pepsi 1989.

JOZEFINA I NAPOLEON - Napoleon Bonaparte je 1795., sa samo 26 godina, imenovan vrhovnim zapovjednikom francuske vojske u Italiji. Vodio je čak 63.000 vojnika. Samo tri dana poslije, pripremajući se za bojište, oženio se Jozefinom de Beauharnais. Ona je bila šest godina starija od njega i bila je udovica. Vjeruje se da je njezin utjecaj osigurao titulu Napoleonu jer je ona bila dobra s moćnim Barrasom - glavnim direktorom francuske vlade.

AMERIČKI PARADOKS - Poznato je da je George W. Bush 2000. godine pobijedio na izborima iako je imao manje glasova od Ala Gorea. Razlog tome je američki sustav u kojem broj glasova elektora presuđuje o pobjedi, a ne postotak glasova. Prvi put se takav paradoks dogodio na današnji dan 1877. godine. Izabran je Rutherford B. Hayes, iako je dobio čak tri posto manje glasova od suparnika Samuela J. Tildena.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'
'STABILNO JE'

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina