Obavijesti

News

Komentari 15

'Najveći izazov ostati ujedinjen u krizi, moramo biti solidarni'

'Najveći izazov ostati ujedinjen u krizi, moramo biti solidarni'
2

Tema današnjeg radnog sastanka koji je austrijski kancelar Sebastian Kurz održao u Beču sa premijerima pet zemalja bila je raspodjela cjepiva u Europi

VIDEO

Premijeri Bugarske Boyko Borissov, Češke Andrej Babiš i Slovenije Janez Janša osobno su posjetili austrijskog kancelara Sebastian Kurza u Beču. Održali su radni sastanak. 

Putem video linka su im se pridružili hrvatski premijer Andrej Plenković te latvijski premijer Krišjānis Kariņš.

Kurz je odmah naglasio važnost da susjedne zemlje ne zaostaju u cijepljenju zbog ekonomije, turizma, otvorenih granica. 

Austria hosts leaders to discuss the distribution of COVID-19 vaccines, in Vienna

- Radi se o tome da smo uvidjeli problem i želimo da svi ljudi dobiju cjepivo. Složili smo se da treba svaka zemlja dobiti cjepivo. Malta će recimo zbog velike količine cjepiva koje je dobila završiti cijepljenje već u svibnju. Svi pričamo puno o europskoj solidarnosti, važno je da nema razlika u Europi. Mi kao Austrija smo 12. po redu i nemamo problema da su nas ostavili iza, no neki su to napravili - rekao je Sebastian Kurz.  

Borissov: 'Dolaze nam izbori, želimo cijepiti ljude'

Premijer bugarske Boyko Borissov kazao je da je njima rečeno da se drže što dalje od ruskih i kineskih cjepiva.

-  Nama u Bugarskoj dolaze izbori i želimo cijepiti ljude kako bi mogli normalno izaći na izbore. Imamo opciju kupovine kineskog i ruskog cjepiva kao i Orban  - rekao je premijer bugarske Boyko Borissov. 

Austria hosts leaders to discuss the distribution of COVID-19 vaccines, in Vienna

Bugarska se susrela sa kritikom novinara zbog toga što cjepivom žele pridobiti povjerenje građana unatoč velikoj korupciji koja vlada u zemlji te ugroženoj slobodi novinara. Na pitanje da želi u tako kratkom vremenu iskoristiti cjepivo kao manipulativni politički alat Borissov je naglasio da su naručili od Pfizera milijun doza cjepiva, a dobili su pola. Rekao je da je 13 puta pobijedio na izborima i da su svi veliki mediji u zemlji u vlasništvu internacionalnih firmi i ogradio se od ugrožene slobode medija. 

Janša: 'Želimo da ugovori sa farmaceutima budu javni'

Slovenski premijer Janez Janša kazao je da će do kraja ljeta neke zemlje imati 30 posto, a neki će imati 60 posto stanovništva koje je primilo cjepivo i da bi to moglo dovesti do političke krize u EU.

 - Danas smo našli rješenje u dostavi doza cjepiva. Mnoge zemlje odustaju od AstraZenece. To cjepivo nije dostavljeno prema ugovoru. Mi želimo od EU komisije da ugovore koji su sklopljeni sa farmaceutskim kompanijama učini javnima. Ako nešto i ne štima da smo svi upućeni u to. Slovenija preuzima predsjedanje Europskom Unijom u drugoj polovici godine i ne želimo političku krizu u EU - rekao je Janša.

'Nastavljamo s AstraZenecom, a naručili smo i još doza Pfizera'
'Nastavljamo s AstraZenecom, a naručili smo i još doza Pfizera'

Premijer Češke Andrej Babiš kazao je kako se još u prosincu pričalo o solidarnosti što je značilo raspodjelu cjepiva po  glavi stanovnika.

- Cilj je bio da se do kraja lipnja cijepi 70 posto stanovništva u svakoj zemlji članici -  kazao je Babiš .

Najaktualnija je vijest kako je EU stavila 42 milijuna doza ekstra na raspolaganje i sve zemlje koje zaostaju vide to kao priliku za dodatnu kupnju. No, ostala je neizostavna činjenica da je Europa izvezla 34 milijuna doza cjepiva tretirajući samo šest posto svog stanovništva. Za usporedbu Izrael je cijepio 58 posto populacije, Britanija 33 posto, a SAD 18 posto.

Kurz: 'EU ima najveći izazov'

Austrijski kancelar je rekao da EU treba imati natjecateljski duh  i uspoređivati se sa Ujedinjenim Kraljevstvom i Sjedinjenim Američkim Državama te vidjeti što treba raditi bolje. No, naglasio je da EU ima najveći izazov, a to je da ostane ujedinjena u krizi.

Austria hosts leaders to discuss the distribution of COVID-19 vaccines, in Vienna

Podsjetimo, Kurz je krajem prošlog tjedna otvorio Pandorinu kutiju s informacijom o različitoj distribuciji cjepiva unutar EU.

Naime, ona se distribuiraju između 27 zemalja članica prema populacijskom ključu jednakosti i ne bi trebalo biti onih koji zaostaju. Iako bi cijepljenje do kraja ljeta trebalo završiti za sve građane Europske unije, Kurz je upozorio da će Hrvatska, Bugarska i Latvija to moći napraviti tek na jesen i to zbog neravnomjerne distribucije.

Agencija za lijekove o cjepivu AstraZenece: Ugrušci su se pojavili kod malog broja ljudi
Agencija za lijekove o cjepivu AstraZenece: Ugrušci su se pojavili kod malog broja ljudi

Prema najnovijim statistikama, prvu dozu cjepiva na Malti je već primilo 17 posto stanovništva, u Mađarskoj 11 posto, a u Danskoj devet. Latvija i Bugarska su tek na četiri posto. Uz njih, među najgorima, je i Hrvatska sa 7 posto stanovništva koji su primili prvu dozu cjepiva.

Glasnogovornik Europske komisije potvrdio je da može postojati neravnomjerna raspodjela doza cjepiva zbog dogovorenog koncepta. Naime, doze koje nisu potrebne jednoj zemlji može kupiti druga što se trenutno dešava sa AstraZenecinim cjepivom. Odstupanje od ravnoteže može nastati i zato što zemlje preferiraju određene proizvođače zbog troškova ili skladištenja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa