Obavijesti

News

Komentari 1

Najveću svjetsku facu među špijunima likvidirao je - Staljin

Najveću svjetsku facu među špijunima likvidirao je  -  Staljin
1

"As špijuna" Sidney Reilly čiji je zanimljiv i buran poslovni, ali i privatni život bio je inspiracija piscu Ianu Flemingu za lik Jamesa Bonda smaknut je na današnji dan 1925. godine

VIDEO

Živio je na visokoj nozi, zavodio najljepše žene (i udate i neudate), špijunirao za barem četiri države, a poslije smrti njegovi su pothvati prerasli u legendu. Uglađeni, šarmantni i elokventni Sidney Reilly život je skončao u jednoj šumi pokraj Moskve gdje ga je Staljinova tajna policija likvidirala. Njegov burni život inspirirao je pisca Iana Fleminga da stvori lik Jamesa Bonda.

Sidney Reilly

Rođen je 1874. vjerojatno u Odessi u Ukrajini u židovskoj obitelji kao Sigmund Georgijevič Rosenblum. Za vrijeme života koristio je više pseudonima, bio je majstor prerušavanja, a granice prelazio s lakoćom pod različitim imenima. Savršeno je govorio čak sedam jezika. Bio je u službi Scotland Yarda, zatim Britanske tajne službe i na kraju Tajne obavještajne službe (SIS).Smatra se da je špijunirao za barem četiri države. Spektakularna je bila njegova krađa vojnih tajni, planova i nacrta novih oružja u carskoj Njemačkoj.Za vrijeme rata iz tada neutralnog SAD-a krijumčario je oružje carskoj Njemačkoj, a tada još i carskoj Rusiji, protivnicima u ratu.

"As špijuna" bio je veliki ženskaroš

Kada je trgovina oružjem zabilježila snažan pad potražnje jer je Amerika 1917. ušla u rat, a Rusija zbog revolucije izašla ponovno je počeo raditi za Britance. Infiltrirao se u Rusiju kao turski trgovac kako bi zbacio boljševički režim i smaknuo njihovog tadašnjeg sovjetskog vođu Vladimira Lenjina.Međutim, njegova grupa je bila raskrinkana, a on je za dlaku izbjegao uhićenje, uzevši identitet Nijemca i uspio je pobjeći u Finsku. Sovjetska vlada ga je u odsutnosti osudila na smrt. 

No Sovjeti su ga uspjeli namamiti u SSSR pričom o postojanju podzemne antikomunističke organizacije. Iako Lenjin tada više nije bio živ jer je umro godinu i pol ranije Staljin nije odustajao od ubojstva majstora špijunaže. Osobno je naredio smaknuće. Kad je Reilly prešao finsku granicu uhitili su ga i odveli u zloglasni zatvor Lubjanka u Moskvi, sjedište NKVD-a.

Nakon ispitivanja i mučenja, a čak je održano i kratko suđenje, život je skončao u jednoj šumi pokraj Moskve.

Poznat kao “as špijuna”, Riley je bio vrhunski stručnjak za prijevaru i osobnu promociju, tako da su mnoge činjenice o njegovom životu pod velom tajne. No istina je da je bio je omiljen u društvu, a često je koristio svoj šarm kako bi zavodio žene političara i visokih vojnih dužnosnika. Bio je, naime, nepopravljivi ženskaroš. 

Nakon smrti postojale su glasine da on uopće nije mrtav već da je samo počeo raditi za Ruse kao savjetnik za njihove špijune. No prema dokumentima puštenim 2000. godine Reilly je zaista ubijen na današnji dan 1925. Pucali su mu u prsa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi