Obavijesti

News

Komentari 3

Najviše se troši petkom i ljeti, a posebno uoči Velike Gospe

Najviše se troši petkom i ljeti, a posebno uoči Velike Gospe
1

Analiza fiskaliziranih računa pokazuje da se u Hrvatskoj najviše troši petkom, uoči Badnjaka, tijekom 'špice' turističke sezone u srpnju i kolovozu, ali posebice 14. kolovoza

VIDEO

Analiza fiskaliziranih računa pokazuje da se u Hrvatskoj najviše troši petkom, uoči Badnjaka, tijekom 'špice' turističke sezone u srpnju i kolovozu, ali posebice 14. kolovoza, odnosno uoči blagdana Velike Gospe, podaci su Porezne uprave.   

"Petak je dan kada se najviše troši, a nedjeljom najmanje. Najveći se broj računa izdaje u srpnju i kolovozu, dnevno i do devet milijuna. Izvan turističke sezone, uoči Badnjaka i do osam milijuna računa, a najviše se potroši dan prije Velike Gospe, 14. kolovoza", kazala je pomoćnica ravnatelja Porezne uprave Gordana Marić govoreći o rezultatima fiskalizacije na ovotjednoj radionici Hrvatske gospodarske komore "Fiskalizacija – prelazak na TLS protokol" namijenjenoj informatičkim tvrtkama koje se bave izradom za to predviđenih rješenja.

Fiskalizacija u prometu gotovinom, koja podrazumjeva da svaki račun prilikom izdavanja mora proći kroz sustav Porezne uprave, koja će mu dodijeliti jedinstveni identifikator račun (JIR), u Hrvatskoj je uvedena od 1. siječnja 2013. godine. Od tada do danas kroz sustav Porezne uprave fiskalizirano je osam milijardi računa, a sustav nikada nije pao.

"Uvedena je kontrola u prometu gotovinom, unaprijeđeni su postupci poreznog nadzora te je podignuta svijest kupaca o važnosti uzimanja računa. Uz povećanje oporezivih usluga, fiskalizacijom se omogućuje usporedba prometa iz ureda, a najstrože se kažnjavaju prekršitelji nakon ponovljenog prekršaja", istaknula je Marić, objasnivši da je već prve godine nakon uvođenja fiskalizacije porastao broj oporezivih računa za 17,8 posto u odnosu na 2012. godinu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Radionicu su u HGK organizirali kako bi se IT tvrtke upoznale s novostima u sustavu te prilagodile svoja softverska rješenja, a iz HGK najavljuju da će organizirati i edukaciju za porezne obveznike, kako bi znali kakvu opremu za fiskalizaciju trebaju nabavljati.  

Naime, sustav fiskalizacije prelazi s postojećeg sigurnosnog protokola za enkriptirani promet između klijenata i poslužitelja SSL (Secure Sockets Layer) na sigurniji, TLS (Transport Layer Security) protokol. Testna okolina u kojoj IT tvrtke mogu isprobati svoja rješenja za fiskalizaciju s protokolom TLS, otvara se 1. rujna, a fiskalizacija pomoću protokola SSL neće biti moguća nakon 9. siječnja 2017., navode iz HGK. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag