Obavijesti

News

Komentari 4

Nakićevo svečano otvorenje: 10 mjeseci bili bez CT uređaja

Nakićevo svečano otvorenje: 10 mjeseci bili bez CT uređaja
4

Ministar zdravlja Dario Nakić u utorak je posjetio Opću bolnicu Karlovac u kojoj je održao sastanak s ravnateljima i svečano pustio u rad novi CT uređaj na Odjelu radiološke dijagnostike

VIDEO

Dario Nakić je nakon sastanka obišao Odjele hematologije i onkologije Opće bolnice Karlovac, u kojima se vrši potpuna rekonstrukcija. Kasnije je rezanjem vrpce svečano pustio u rad novi CT uređaj na Odjelu radiološke dijagnostike koji je bez uređaja bio čak deset mjeseci. Ministar je rekao da mu je drago što je danas u karlovačkoj bolnici i što se riješio teški gorući problem, jer CT uređaj nije radio deset mjeseci. 

- Nakon što smo vratili upravljačka prava Županiji nad njenim ustanovama, ravnatelj me nazvao i odaslao informaciju kojom sam bio vrlo neugodno iznenađen, da prije toga osam mjeseci u karlovačkoj bolnici CT nije radio. Dogovorili smo da idemo i hitnu i brzu akciju kako nabaviti CT, jer pacijenti iz Karlovca su morali ići u Ogulin ili u Zagreb da bi napravili jednu vitalnu pretragu kao što je CT, što je sasvim sigurno nedopustivo. Brži način je bio da smo iskoristili fondove europske unije i prvi CT koji je u Hrvatskoj montiran na taj način, od ukupno 16, koliko smo ih nabavili je upravo ovdje u karlovačkoj bolnici. Osnovna svrha je da se čim prije postavi dijagnoza i na taj način pomognemo pacijentima – rekao je ministar Nakić, dodajući da se u Hrvatskoj nije vodilo previše računa o racionalnoj raspodjeli CT uređaja i njihovim rasporedom, jer je većina njih stara, a novi skupi softificirani uređaji se pak ne koriste dovoljno. 

- Sa ovih novih 16 CT uređaja ćemo u ovom trenutno pokriti dovoljne potrebe u Hrvatskoj, s time da ćemo naravno dogodine morati  ići u obnavljanje starih CT-a. Ista je priča i s magnetnom rezonancom, dakle broj uređaja u Hrvatskoj koje u ovom trenutku imamo je dovoljan, ali je iskoristivost tih uređaja loša. Ne možemo si dopustiti takav luksuz da se takva softificirana oprema koristi u samo jednoj ili u pola smjene. I to je naš problem, mi ćemo morati racionalizirati naš sustav da ga učinimo održivim. – rekao je Nakić.

bolnica

Zadovoljan je pokretanjem izgradnje nacionalne dječje bolnice

Upitan da li je zadovoljan svojim radom u posljednjih šest mjeseci Vlade rekao je da je zadovoljan zbog procesa koje su pokrenuli, no nije zadovoljan jer još uvijek nije postignuta stabilizacija gubitaka jer se napuštanjem sabornice nisu proveli zakoni kojima bi se to reguliralo, te se oni i dalje gomilaju,  dok je zadovoljan pokretanjem izgradnjom nacionalne dječje bolnice, te postignutim uštedama na lijekovima od 100 milijuna kuna. 

Na pitanje novinara koji je razlog da HDZ ide samostalno na izbore, te da li smatra da su im glasovi ostalih stranaka iz Domoljubne koalicije nepotrebni, ministar je rekao: "Podržavam odluku predsjedništva stranke jer se na ovaj način mi zapravo nismo odmakli od potencijalnih koalicijskih partnera, već je jasno rečeno da će se u određenim izbornim jedinicama, gdje se ocijeni i procijeni potreba, da se zajednički uđe u određenu koaliciju ili sporazum. Dakle otvara se prostor za zajedničku suradnju. HDZ je dovoljno jak i sa promjenama koje su ponovno nastupile, sa jednim novim valom, želimo zapravo pokazati da smo u stanju preuzeti odgovornosti za vođenje zemlje" , odgovorio je ministar.

Upitan da komentira da li je tehnička Vlada kršila ovlasti jer je kao takva donosila i neke od strateški važni odluka rekao je kako je njihova dužnost da država normalno funkcionira sa svim onim ovlastima koja tehnička Vlada ima. 

- Mislim da se ni u jednom trenutku nije izišlo izvan okvira koji omogućavaju tehničkoj Vladi da funkcionira. – rekao je Nakić.        

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!