Obavijesti

News

Komentari 34

Nakon 10 godina vegetiranja uspio je 'progovoriti' mislima

Nakon 10 godina vegetiranja uspio je 'progovoriti' mislima
5

Kada želi odgovoriti potvrdno, Scott Routley zamišlja da igra tenis kako bi mu se povećao protok krvi u prednjem dijelu mozga, što se vidi na magnetskoj rezonanci

VIDEO

Pacijent koji vegetira gotovo cijelo desetljeće svojeg života, uspio je 'progovoriti' mislima, piše Daily Mail. Kanađanin Scott Routley pretrpio je teško oštećenje mozga nakon teške prometne nesreće i jedan je od nekoliko pacijenata tretiranih tehnologijom koju su razvili istraživači sa sveučilišta Cambridge. 

Scottov slučaj poseban je jer je prvi koji je uspio dati informacije i odgovorio na pitanja o vlastitoj njezi. Otkrio je i kako je čitavo vrijeme svjestan svoje situacije te pomaže liječnicima kako bi poboljšali kvalitetu njegovog života. 

Profesor Adrian Owen koristi funkcionalnu magnetsku rezonancu kako bi otkrio promjene u protoku krvi oko mozga. Pacijente prvo zamoli da zamisle kako igraju tenis, čime se poveća protok krvi prednjem dijelu mozga i to prihvaća kao odgovor 'da'. Odgovor 'ne' dobivaju kada Scott zamisli da šeta u kući i ulazi i izlazi iz prostorija što pojača protok krvi u središnjem dijelu mozga. Slični zadaci aktiviraju protok krvi u različitim dijelovima mozga čime liječnici dobivaju odgovore. Tehnika se za sada pokazala uspješnom na nekoliko pacijenata. 

Ipak, Scott je među prvima dao odgovor osjeća li bol i to zamišljajući kako igra tenis. Liječnici se nadaju da će uskoro uspjeti odgovoriti na pitanje u koje vrijeme voli da ga se okupa i u kojem vrijeme mu najbolje odgovara večera. Njegova obitelj već je pripremila brojna pitanja na koja želi znati odgovore. 

- Scott je za sada pokazao da raspolaže svjesnim umom koji može razmišljati. Mozak smo mu skenirali nekoliko puta i uzorak aktivnosti mozga tretiramo kao određeni odgovor. Vjerujemo da je svjestan sebe i da zna gdje se nalazi - rekao je profesor Owen. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...