Obavijesti

News

Komentari 3

Nakon 17 godina Općinski sud u Splitu se vratio u centar grada

Nakon 17 godina Općinski sud u Splitu se vratio u centar grada

Na sudu, koji ima 320 zaposlenih, smješten je kazneni, građanski, radni, obiteljski i izvanparnični odjel na kojima će raditi 68 sudaca i 20 sudskih vještaka, dok će arhiva ostati na Dračevcu

VIDEO

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u ponedjeljak je u središtu Splita otvorio rekonstruiranu zgradu Općinskog suda zahvaljujući kojoj su se djelatnici vratili u Gundulićevu ulicu nakon 17 godina u bivšoj vojarni Dračevac.

Izjavio je kako neće stati s ulaganjem u infrastrukturu u Splitu i otkrio da bi se ove godine trg ispred susjedne zgrade Županijskog suda uskoro trebao urediti, a sa HEP-om pregovaraju zbog kupnje njihove zgrade koja se nalazi preko ceste i gdje bi izmjestili zemljišnik. Osim toga će ulagati u zatvor u Splitu gdje će obnoviti zgradu na Bilicama u kojoj se godinama ništa nije ulagalo, rekao je.

"Split je ovom zgradom dobio najsuvremeniji sud u državi. Imamo i projekt financiran iz europskih sredstava kroz koji ćemo učiniti dostupnim sve sudske presude koje će biti anonimizirane i dostupne na jednom mjestu tako da će ih i građani moći pregledavati. To je bitan element otvorenosti i transparentnosti pravosuđa i realizaciju toga očekujemo do kraja godine", kazao je ministar Malenica.

Predsjednik Općinskog suda Dražen Maravić je rekao da se radi o teritorijalno najvećem sudu, da na njemu sada svoju sobu ima svaki sudski savjetnik te istaknuo da su 25 posto sudačkog kadra u novoj zgradi mladi suci.

Dodao je i da je nakon tri godine "minusa" na kaznenom odjelu, kada su svake godine bilježili više primljenih nego riješenih predmeta, 2023. završila pozitivno.

Sud s 320 zaposlenih

Split: Ivan Malenica otvorio zgradu Općinskog suda

Na sudu, koji ima 320 zaposlenih, smješten je kazneni, građanski, radni, obiteljski i izvanparnični odjel na kojima će raditi 68 sudaca i 20 sudskih vještaka, dok će arhiva ostati na Dračevcu. U zgradi se nalaze 22 velike sudnice, 38 sudnica srednje veličine i 24 kabineta, a u svim sudnicama je postavljen i "panic-button" kojim se poziva osiguranje. 

Sud ima i sobu za prepoznavanje, sobu za ispitivanje, prostorije za zadržavanje osumnjičenika, tri sobe s videolinkom, 160 novih računala i 40 novih printera. U prizemlju je prostor za pravosudnu policiju, sigurnosni centar u kojem se nalaze ekrani na kojima se prenosi sve s kamera postavljenih unutar i izvan suda. 

Na mjestu današnjeg Općinskog suda nekada se nalazila Robna kuća Standa koja je bila u vlasništvu bivšeg gradonačelnika Splita Željka Keruma. Zgradu je s Ministarstvom pravosuđa i uprave zamijenio za prostor bivše vjenčaone također u središtu Splita, na Mažuranićevom šetalištu u kojem je izgrađen hotel. Zgrada se nije rušila već se rekonstruirala, a zanimljivo je da je ministarstvo shvativši da će biti malo mjesta naknadno izgradilo još jedan kat suda. 

Uz to je ministarstvo gradu Splitu platilo 1,5 milijuna nekadašnjih kuna kao naknadu za nedostajuća parking mjesta što u slučaju rekonstrukcija zgrada dopušta splitski GUP. Vrijednost investicije, koju je u većem postotku darovala Kraljevina Norveška, iznosi više od 12 milijuna eura.

 

(Hina) xzjur yam

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb