Nakon incidenta u Zadru oglasili se i iz županije: 'S popisom i protokolom su svi bili upoznati' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 93

Nakon incidenta u Zadru oglasili se i iz županije: 'S popisom i protokolom su svi bili upoznati'

Nakon incidenta u Zadru oglasili se i iz županije: 'S popisom i protokolom su svi bili upoznati'

Nažalost, današnje obilježavanje djelomično je zasjenjeno incidentom na samom početku kada je dio sudionika, s obje strane političkog spektra, odlučio sebe staviti u prvi plan, piše u priopćenju

VIDEO

Zadarska županija oglasila se nakon cjelokupne situacije koja se odvila u petak ujutro na obilježavanju VRO Maslenica u Zadru. Navode da su pozvali Udrugu 9. bojne HOS-a, a da su s popisom dan ranije bili upoznati i protokoli cijelog državnog vrha, uključujući Ured Predsjednika. Svi ostali pojedinci koji su se pojavili na odavanju počasti nisu bili dio službenog protokola te su na obljetnici bili isključivo u privatnom aranžmanu, navode iz županije.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

Zoran Milanović i HOS 01:08

Podsjetimo, u 9.15 sati predsjednik Milanović je trebao nazočiti prigodnom programu u parku u uvali Jazine kod Kocke, spomenika hrvatskim braniteljima. Iz MORH-a su najavili da su izjave trebale biti u 9.45 sati. Ipak, predsjednik je odlučio da neće sudjelovati.

Isto tako, prema zapovjedi predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika, nakon prvog dijela svečanosti iz programa obilježavanja su se povukli načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj i svi vojni zapovjednici, izvijestio je glasnogovornik Ureda predsjednika Nikola Jelić. Hini je Jelić rekao da je "nakon što je opaženo kako se među sudionicima svečanosti nalaze i osobe koje nose ustaška obilježja i pozdrav, Milanović nazvao i upozorio predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića kako je to neprihvatljivo".

Nije ovo samo Milanovićev inat. Ovo je već 'državni protuudar'
Nije ovo samo Milanovićev inat. Ovo je već 'državni protuudar'

Priopćenje Zadarske županije prenosimo u cijelosti: 

Poštovani, zahvaljujemo svima koji su na dostojanstven i civiliziran način, kako i priliči, sudjelovali u obilježavanju 28. obljetnice VRO Maslenica '93. Sve ove godine obilježavanja se u prvi plan stavljala važnost prve velike pobjedničke akcije hrvatskih vojno-redarstvenih snaga u Domovinskom ratu, ali i ono najvažnije - odavanje dužne i zaslužene počasti svim poginulima za slobodu naše Domovine. 
 
Nažalost, današnje obilježavanje djelomično je zasjenjeno incidentom na samom početku kada je dio sudionika, s obje strane političkog spektra, odlučio sebe staviti u prvi plan, umjesto dostojanstvenog odavanja počasti žrtvama. 

Veterani 4. gardijske brigade uzvikuju 'Za dom spremni'
Veterani 4. gardijske brigade uzvikuju 'Za dom spremni'


 
Na obilježavanje obljetnice bile su pozvane sve postrojbe koje su sudjelovale u VRO Maslenica, uključujući Udrugu 9. bojne HOS-a Zadar, uz preporuku da zbog epidemioloških mjera svaku od njih predstavlja po jedna osoba, a najviše dvije. Predstavnici Udruge 9. bojne HOS-a, redovno su prijavljeni u protokol, kao i predstavnici ostalih braniteljskih udruga, a s popisom su dan ranije bili upoznati i protokoli cijelog državnog vrha, uključujući Ured Predsjednika. Svi ostali pojedinci koji su se pojavili na odavanju počasti nisu bili dio službenog protokola te su na obljetnici bili isključivo u privatnom aranžmanu. 
 
Napominjemo da članovi Udruge 9. bojne HOS-a Zadar svake godine aktivno sudjeluju u programu obilježavanja VRO Maslenica, ravnopravno sa svim ostalim udrugama i da je suradnja s njima bila uvijek na profesionalnoj razini. Nadalje, kako bi se spriječila veća okupljanja organizacijski odbor je poslao preporuku svima koji žele odati počast žrtvama, da to učine samostalno tijekom dana jer smo, sljedeći upute Nacionalnog stožera civilne zaštite bili ograničeni s brojem sudionika. 

HOS-ovih postrojbi nije bilo na Maslenici 1993. Kome sad tamo trebaju hosovska obilježja?
HOS-ovih postrojbi nije bilo na Maslenici 1993. Kome sad tamo trebaju hosovska obilježja?


 
Još jednom iskazujući žaljenje zbog incidenta, zahvaljujemo svim udrugama  iz Domovinskog rata, ratnim postrojbama sudionicama ove veličanstvene operacije i svim ostalim sudionicima VRO Maslenica, koje su ove godine dostojanstveno odale počast i prisjetile se svojih suboraca, pridržavajući se svih epidemioloških mjera. 
 
Nadajmo se da ćemo već od iduće godine, ali i svih narednih godina VRO Maslenica '93. obilježiti još svečanije i s puno više sudionika, kako smo to i običavali sve ove godine, što velika pobjednička operacija koja je donijela slobodu dobrom dijelu Zadarske županije, ali i nagovijestila konačnu pobjedu u Domovinskom ratu i zaslužuje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 93

VIDEO

Globalni IT raspad: Kvarovi su pogodili i Hrvatsku. Gužve su u zagrebačkoj zračnoj luci
IZ MINUTE U MINUTU

Globalni IT raspad: Kvarovi su pogodili i Hrvatsku. Gužve su u zagrebačkoj zračnoj luci

Brojne kompanije diljem svijeta, uključujući zračne luke, banke, medijske kuće i zrakoplovne tvrtke prijavljuju tehnološki kvar zbog kojih im ne rade računala, a brojne usluge su im obustavljene

FOTO Šokantan prizor na Braču, pogledajte što turisti nose u kutijama! Sad ih traži i policija
GDJE IM JE PAMET?

FOTO Šokantan prizor na Braču, pogledajte što turisti nose u kutijama! Sad ih traži i policija

Dojavljeno je kako u uvali Trstena muškarac i žena nose periske. Obišli smo područje, ali ih nismo pronašli. Provodi se krim istraživanje i izvidi su u tijeku, kažu u policiji. Periske su zaštićena vrsta
Veliko nevrijeme približava se Hrvatskoj: 'Pripazite! Mogući su i jači pljuskovi s grmljavinom'
STIŽE IZ SLOVENIJE

Veliko nevrijeme približava se Hrvatskoj: 'Pripazite! Mogući su i jači pljuskovi s grmljavinom'

Za Gospićku, Karlovačku, Zagrebačku i Osječku regiju izdano je narančasto upozorenje zbog toplinskog vala dok se u dijelovima očekuje i grmljavinsko nevrijeme