Obavijesti

News

Komentari 29

Nakon Ive Sanadera još jedna optužba za ratno profiterstvo

Nakon Ive Sanadera još jedna optužba za ratno profiterstvo
1

Ante Marijan, Veljko Lozić, Ivan Radošević, Tomislav Dragun i Lovorka Dragun Mirković oštetili su društveno poduzeće Croatia Bus i Hrvatski fond za privatizaciju

VIDEO

ŽDO u Zagrebu promijenilo je optužnicu protiv Ante Marijana, Veljka Lozića, Ivana Radoševića, Tomislava Draguna i Lovorke Dragun Mirković optuženih za fiktivnu dokapitalizaciju Croatia Bus-a i sada ih tereti za ratno profiterstvo. 

U rujnu 1994. godine, tijekom Domovinskog rata, tadašnji direktor Croatia Bus-a Anto Marijan i njegov tadašnji zamjenik Veljko Lozić, direktor i suvlasnik tvrtke TAZ Ivan Radošević, suvlasnik štedionice Dukat Tomislav Dragun, te direktorica štedionice Dukat Lovorka Dragun Mirković, smislili su plan kako oštetiti društveno poduzeće Croatia Bus i Hrvatski fond za privatizaciju. 

Bez stvarnog ulaganja organizirali su da se u knjigovodstvu Croatia Busa neistinito prikaže da je tvrtka dokapitalizirana s osam autobusa u vrijednosti 17,4 milijuna kuna. Tada je Croatia Bus fiktivno virmanom TAZ-u uplatila 17,4 milijuna kuna, a dokapitalizanti Croatia Busu nisu uplatili taj novac. 

Nizom daljnjih poteza, tvrdi ŽDO, oštetili su Croatia Bus za 4,4 milijuna njemačkih maraka i 45.003 dionice, a Hrvatski fond za privatizaciju za četiri milijuna njemačkih maraka i 40.308 dionica. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Znači, tvrdi tužiteljstvo, svih petero su kao odgovorne osobe, iskoristile ratno stanje i neposrednu ugroženost zemlje, kako bi si pribavili znatnu materijalnu korist. 

Zakon o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije doveo je do toga da petorka, nakon bivšeg premijera Ive Sanadera, bude drugi slučaj u kojem se sudi za ratno profiterstvo.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a