Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nakon Ive Sanadera još jedna optužba za ratno profiterstvo

Ante Marijan, Veljko Lozić, Ivan Radošević, Tomislav Dragun i Lovorka Dragun Mirković oštetili su društveno poduzeće Croatia Bus i Hrvatski fond za privatizaciju

M.Lukunić/Pixsell
Foto: M.Lukunić/Pixsell
29 komentara

ŽDO u Zagrebu promijenilo je optužnicu protiv Ante Marijana, Veljka Lozića, Ivana Radoševića, Tomislava Draguna i Lovorke Dragun Mirković optuženih za fiktivnu dokapitalizaciju Croatia Bus-a i sada ih tereti za ratno profiterstvo. 

U rujnu 1994. godine, tijekom Domovinskog rata, tadašnji direktor Croatia Bus-a Anto Marijan i njegov tadašnji zamjenik Veljko Lozić, direktor i suvlasnik tvrtke TAZ Ivan Radošević, suvlasnik štedionice Dukat Tomislav Dragun, te direktorica štedionice Dukat Lovorka Dragun Mirković, smislili su plan kako oštetiti društveno poduzeće Croatia Bus i Hrvatski fond za privatizaciju. 

Bez stvarnog ulaganja organizirali su da se u knjigovodstvu Croatia Busa neistinito prikaže da je tvrtka dokapitalizirana s osam autobusa u vrijednosti 17,4 milijuna kuna. Tada je Croatia Bus fiktivno virmanom TAZ-u uplatila 17,4 milijuna kuna, a dokapitalizanti Croatia Busu nisu uplatili taj novac. 

Nizom daljnjih poteza, tvrdi ŽDO, oštetili su Croatia Bus za 4,4 milijuna njemačkih maraka i 45.003 dionice, a Hrvatski fond za privatizaciju za četiri milijuna njemačkih maraka i 40.308 dionica. 

Znači, tvrdi tužiteljstvo, svih petero su kao odgovorne osobe, iskoristile ratno stanje i neposrednu ugroženost zemlje, kako bi si pribavili znatnu materijalnu korist. 

Zakon o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije doveo je do toga da petorka, nakon bivšeg premijera Ive Sanadera, bude drugi slučaj u kojem se sudi za ratno profiterstvo.

Možda vas zanima i ovo:
Message