Obavijesti

News

Komentari 30

Nakon juga stižu minusi i snijeg

Nakon juga stižu minusi i snijeg
1

Puhat će umjeren do jako jugo, ponegdje padati kiša, nakon čega slijedi nagla promjena vremena - debeli minusi i snijeg

VIDEO

Stuže nova promjena vremena. U Hrvatskoj će u četvrtak biti promjenljivo oblačno, a uz izraženu južinu i neuobičajeno toplo. Ponegdje kiša, češća na Jadranu i krajevima uz njega gdje može biti obilnija te praćena grmljavinom.

Najmanje se oborine očekuje na istoku zemlje. Puhat će umjeren do jak jugozapadni i južni vjetar, u gorju s olujnim udarima, duž obale prijepodne i vrlo jako jugo. Najviša dnevna temperatura većinom između 12 i 17 °C.

Meteroalarm je na snazi za gotovo cijelu Hrvatsku zbog jakih udara juga.

Državni hidrometeorološki zavod izdao je u srijedu priopćenje oko nove promjene vremena, a kojeg prenosimo u cijelosti.

DHMZ izdao upozorenje

Nova promjena vremena započela je padom prizemnog tlaka zraka. Na svim postajama DHMZ-a bilježi se postupan pad koji će se nastaviti do četvrtka poslijepodne.

Duboka ciklona s Atlantskog oceana premještat će se narednih dana preko zapadne Europe k srednjoj i istočnoj, a na svojoj južnoj strani povlačiti topli zrak s juga prema Alpskom i Dinarskom području što će dodatno podržavati razmjerno jaka zapadna i jugozapadna visinska zračna struja. Sa sjevera će se spuštati hladan zrak na stražnjoj strani spomenute ciklone. Hladna fronta prelazit će preko našeg područja u prvom dijelu petka (Slika 1) uz osjetan pad temperature zraka i naglu promjenu smjera vjetra, stvarajući plitku ciklonu u zavjetrini Alpa koja će se u južnom Jadranu zadržati do subote, podržavajući velike razlike u tlaku zraka duž obale i osobito između obale i unutrašnjosti.

Današnja južina, uz jak i ponegdje na udare olujan jugozapadnjak i jugo nastavit će se osobito sutra, 18. siječnja (Slika 2) i donosit će vrlo topao i vlažan zrak iz zapadnog Sredozemlja. Temperatura će u četvrtak biti iznadprosječno visoka u svim krajevima Hrvatske za doba godine, a osobito neuobičajena za unutrašnjost i gorje.

Na Zavižanu bi tako u noći od srijede na četvrtak temperatura mogla biti oko 5 °C što je za siječanj prilično rijetko. U većini zemlje već od četvrtka ujutro bit će 10 °C i više, poslijepodne između 12 °C i 17 °C. Zatim će tijekom razdoblja od samo 12 sati, od četvrtka poslijepodne do petka ujutro, u mnogim mjestima naglo pasti za 10 °C pa i za 15 °C, moguće ponegdje i više (Slika 3).

S padom temperature kiša će u petak u unutrašnjosti prelaziti u susnježicu i snijeg kojeg do kraja dana može biti i u unutrašnjosti Istre i Dalmacije. U Gorskoj Hrvatskoj već do sredine dana može biti debljeg snježnog pokrivača (Slika 4).

Prolazno jaki udari sjevernog vjetra na kopnu u petak početkom dana razmjerno će brzo slabjeti. Na Jadranu će istovremeno zapuhati bura i jačati, najprije na sjevernom dijelu pri čemu podno Velebita uz orkanske udare tijekom petka može donositi snijeg do obale. Vjetrovito će na Jadranu biti i u subotu.

Zbog svega navedenog treba računati na različita ograničenja, moguće i prekide u prometu pa stoga pratite prognoze i upozorenja na meteo.hr.

Za vikend uglavnom sunčanije, u nedjelju i smirivanje vjetra te osobito ujutro na kopnu još hladnije, primjereno dobu godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.