News

Komentari 0

Nakon Macrona i Olaf Scholz odbio ruski PCR test na covid

Nakon Macrona i Olaf Scholz odbio ruski PCR test na covid

Umjesto ruskog testa, kancelar je odlučio da liječnik iz njemačkog veleposlanstva učini PCR test koji je preduvjet za ulazak u Kremlj

Njemački kancelar Olaf Scholz doputovao je u utorak u Moskvu na razgovore s ruskim predsjednikom o deeskalaciji napetosti na rusko-ukrajinskoj granici, no odbio se podvrgnuti testu PCR prije sastanka.

Umjesto ruskog testa, Scholz je odlučio da liječnik iz njemačkog veleposlanstva učini PCR test koji je preduvjet za ulazak u Kremlj na sastanak s ruskim predsjednikom Vladimir Putinom, kazali su izvori iz njemačkog izaslanstva.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron prošli tjedan je također odbio podvrgnuti se ruskom PCR testu prije sastanka s Putinom.

Razgovori Macrona i Putina zbog toga su održani za šest metara dugim stolom kako bi se održao drastičan fizički razmak.

Na novinskoj konferenciji poslije sastanka, Putin i Macron stajali su udaljeni nekoliko metara.

Scholz je zadnji u nizu zapadnih šefova država i vlada uključenih u snažnu diplomatsku ofenzivu radi sprečavanja rata, a misija je osjetljiva jer je Njemačka najveći ruski trgovinski partner u Europi.

Predviđeno je da će sastanak u Kremlju trajati nekoliko sati, a na kraju će biti održana zajednička konferencija za novinare.

Posjet dolazi u vrijeme kada su njemačko-ruski odnosi na najnižoj razini. Ukrajinska kriza vjerojatno će zasjeniti nekoliko neriješenih bilateralnih sukoba između Berlina i Moskve.

Scholz je tijekom svog posjeta Kijevu u ponedjeljak rekao da želi lobirati kod Putina za smirivanje krize u Ukrajini. Opisao je gomilanje desetaka tisuća ruskih vojnika duž ukrajinske granice kao 'neshvatljivo'.

Također je upozorio Rusiju da ne pokreće napad na Ukrajinu i naglasio da su EU i SAD spremne odgovoriti oštrim gospodarskim sankcijama.

 

 

Najčitaniji članci