News

Komentari 47

Nakon maratonskih pregovora postignut je dogovor za klimu!

Nakon maratonskih pregovora postignut je dogovor za klimu!

Predsjednik Alok Sharma priznao je nesavršenosti ugovora i teške pregovore, kaže da razumije nezadovoljstava, ali ima politički konsenzus i potporu

Postignut je klimatski sporazum na skupu COP26 u Glasgowu nakon maratonskih pregovora. Svih 197 delegacija potpisali su sporazum, iako nisu baš svi zadovoljni.

Predsjednik Alok Sharma priznao je nesavršenosti ugovora i teške pregovore, kaže da razumije nezadovoljstava, ali ima politički konsenzus i potporu.

Sharma je udario čekićem kako bi signalizirao dogovor delegacija prisutnih u Glasgowu.

 

Sporazum je rezultat dvotjednih pregovora koji su trebali završiti u petak ali su se produžili za jedan dan kako bi se uravnotežili zahtjevi zemalja koje su najviše izložene klimatskim promjenama, velikih industrijskih sila i onih čije je korištenje ili izvoz fosilnih goriva ključno za njihov ekonomski razvoj.

Ipak, dogovor nije dovoljno drastičan da bi omogućio da porast temperature ne bude veći od 1.5 C.

Prethodni pokušaj da se smanji upotreba ugljena je podbacio jer je Indija u zadnji tren uložila prigovor na riječ 'izbacivanje' pa je ona zamijenjena riječju 'smanjenje', zbog čega je Sharma izrazio žaljenje, no istaknuo je da je to bilo nužno kako se postignuti dogovor zaštitio.

Zemlje sudionice skupa su se pristale ponovno naći dogodine kako bi vidjele kakav se napredak postigao.

COP26 završio formulacijom o "postupnom smanjivanju" korištenja ugljena

Dvjesto zemalja sudionica klimatske konferencije UN-a usvojile su u subotu sporazum u kojem se prvi puta spominju fosilna goriva, ali je formulacija u posljednji trenutak izmijenjena iz "postupno ukidanje" u "postupno smanjivanje", što je izazvalo veliko razočaranje čelnika COP26 Aloka Sharme.

Imenovan "Klimatski pakt iz Glasgowa", tekst je usvojen nakon dva tjedna teških pregovora, udarcem čekića britanskog čelnika svjetske konferencije za klimu.

Svrha sastanka bila je očuvati cilj ograničenja globalnog zatopljenja na 1,5 Celzijeva stupnja. 

Svjedočeći o težini postizanja sporazuma, Sharma je rekao da je "duboko razočaran" zbog izmjena koje su morale biti uvedene u sporazum u posljednjim trenucima po pitanju energije iz fosilnih goriva a na zahtjev Kine i Indije. Reuters piše da je izgledao doista žalostan i na rubu suza.

Mnoge otočke države, uključivo i predstavnika Fidžija, kritizirale su što je u posljednjim trenucima usvojena izmjena iz "postupno ukinuti" u "postupno smanjivati" korištenje ugljena.

Ipak, radi se o prvom dogovoru o ugljenu i prvom eksplicitnom spominjanju fosilnih goriva u nekom UN-ovom klimatskom sporazumu.

Konačni tekst također poziva na postupno ukidanje subvencija za fosilna goriva, a države da do kraja iduće godine ojačaju ciljeve o emisijama plinova do 2030. kako bi se pokušalo ograničiti opasno zagrijavanje.

Iran je rekao da nije zadovoljan dijelom nacrta sporazuma COP26 o postepenom ukidanju subvencija za fosilna goriva i izrazio podršku Indiji, koja je također kritizirala bogatije zemlje.

"Nismo zadovoljni člankom 36 o postupnom ukidanju subvencija za fosilna goriva. Podržavamo indijsku delegaciju kada je riječ o fosilnim gorivima", istaknula je iranska delegacija na samitu UN-a.

Najnoviji nacrt sporazuma objavljen je u subotu. Kao i ranije verzije pokušao je uravnotežiti zahtjeve klimatski osjetljivih nacija, velikih industrijskih sila i onih čija je potrošnja ili izvoz fosilnih goriva od vitalnog značaja za njihov gospodarski razvoj.

Kina, najveći emiter stakleničkih plinova, i Saudijska Arabija, najveći izvoznik nafte u svijetu, bile su među skupinom zemalja koje su htjele spriječiti konačni dogovor, uključujući stavku o protivljenju subvencijama na fosilna goriva koja su glavni uzrok globalnog zatopljenja, otkrila su dva izvora za Reuters u petak. 

Ranije je Sharma pozvao zemlje da se prestanu pitati što bi još mogle tražiti na klimatskim pregovorima već da se zapitaju što je dovoljno te da podrže nacrt klimatskog sporazuma.

"Ovo je trenutak istine za naš planet", rekao je Sharma obraćajući se izaslanicima na konferenciji u Glasgowu. "Svijet želi da preuzmemo rizik...Zajedno ćemo ili uspjeti ili propasti", istaknuo je.

Dodao je da je nacrt klimatskog sporazuma "pročišćen" nakon "transparentnog" procesa u kojem su izbalansirana stajališta gotovo 200 država.

Pregovarači na klimatskom samitu u Škotskoj probili su rok za konačni dogovor nakon dva tjedna rasprava koje su trebale završiti u petak.

Znanstvenici upozoravaju da bi prekoračenje praga zagrijavanja od 1,5 stupnjeva Celzija izazvalo ekstreman porast razine mora i katastrofalne vremenske ekstreme, uključujući suše, monstruozne oluje i šumske požare daleko gore od onih koji se već događaju. 

Najčitaniji članci