News

Komentari 0

Nakon pauze zbog korona virusa najavljena 27. porečka Vinistra i 12. Svijet Malvazija

Nakon pauze zbog korona virusa najavljena 27. porečka Vinistra i 12. Svijet Malvazija

Na Vinistru su dolazili redom gotovo svi važniji političari, predsjednici, biznismeni... ali i svi oni koji željni da ih neka novinarska ekipa fotografira ili snimi dok oni uživaju u vrhunskim kapljicama "grožđana" soka

Uz najavu popuštanja mjera stigla je još jedna dobra vijest za ljubitelje vina, vinske kapljice, profesionalce i vinare. Ne bude li iznenađenja i ukoliko to mjere dozvole, od 27. Vinistre neće se odustati. Datum je određen, 7. do 9. svibnja, pripreme su u tijeku, a organizatorima ove godine zadatak je nešto teži jer sve treba biti u skladu s mjerama i preporukama stožera.

- Kako ove godine zbog epidemioloških mjera nismo održali tradicionalni En Primeur u Zagrebu, Vinistra će u Poreču biti izvrsna prigoda da se predstave vina nove berbe, odlične po svim karakteristikama, posebno za crne sorte. Za nas vinare jedina pozitivna strana 2020. bila je iznimna berba. Posljednje dvije godine snažno su pogodile vinski i turistički sektor, pa se jako veselimo ovogodišnjoj manifestaciji, susretu s našim partnerima, kupcima i ljubiteljima istarskih vina - ističe Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre, udruge vinara i vinogradara te dodaje kako će lokacija i popratni program ovisiti o epidemiološkim mjerama.

Tradicionalno, najbolja uvertira za Vinistru međunarodno je ocjenjivanje Svijet malvazija koje će se održati 12. put, od 12. do 16. travnja u porečkom hotelu Parentium Plava Laguna i koje iz godine u godinu obara rekorde i po kvaliteti i po broju uzoraka.

- Neformalno svjetsko prvenstvo najpoznatije istarske sorte i ove godine se održava u sklopu trodnevnog međunarodnog ocjenjivanja vina i jakih alkoholnih pića koje okuplja najpoznatije vinske stručnjake iz Hrvatske i regije. Naravno, sve će biti u skladu s epidemiološkim mjerama jer su nam zdravlje i sigurnost na prvom mjestu. Rezultati ocjenjivanja po običaju javno će se objaviti u sklopu 27. Vinistre - kaže Benvenuti. 

Podsjetimo tradicionalni sajam godinama se održavao u porečkoj dvorani Žatika sve do 2020. godine kada je zbog koronavirusa prvi puta u povijesti tradicija prekinuta.  Na Vinistru su dolazili redom gotovo svi važniji političari, predsjednici, biznismeni... ali i svi oni koji željni da ih neka novinarska ekipa fotografira ili snimi dok oni uživaju u vrhunskim kapljicama "grožđana" soka. Za nadati je da će ovo godine stvarno se tradicija se nastaviti.

Najčitaniji članci