Obavijesti

News

Komentari 4

Nakon pet mjeseci: Prekinut je trend rasta broja zaposlenih

Nakon pet mjeseci: Prekinut je trend rasta broja zaposlenih
1

U pravnim je osobama u kolovozu bilo zaposleno 1.172.457 osoba, što je 3.521 osoba ili 0,3 posto manje nego krajem srpnja, pokazuju statistički podaci

VIDEO

Nakon pet mjeseci rasta broja zaposlenih na mjesečnoj razini u kolovozu je taj trend prekinut - krajem kolovoza u Hrvatskoj je bilo nešto više od 1,4 milijuna zaposlenih, što je 0,4 posto manje nego krajem srpnja, pokazuju u petak objavljeni privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) temeljeni na administrativnim izvorima. 

Po podacima DZS-a, krajem kolovoza u Hrvatskoj je bilo 1.400.578 zaposlenih, što je 5.065 osoba manje nego krajem srpnja. 

Taj je pad u skladu sa sezonskim kretanjima na hrvatskom tržištu rada, je uobičajeno broj zaposlenih počinje padati krajem ljeta odnosno sa završetkom glavne turističke sezone.

U pravnim je osobama u kolovozu bilo zaposleno 1.172.457 osoba, što je 3.521 osoba ili 0,3 posto manje nego krajem srpnja, pokazuju statistički podaci dobiveni obradom podataka iz Izvješća o primicima, porezu na dohodak i prirezu te doprinosima za obvezno osiguranje (obrazac JOPPD). 

Broj zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama na mjesečnoj je razini smanjen za 0,7 posto. U obrtu i slobodnim profesijama je krajem kolovoza bilo zaposleno 208.579 osoba, što je 1.544 osobe manje nego krajem srpnja. 

Broj zaposlenih osiguranih poljoprivrednika ostao je, pak, isti na mjesečnoj razini pa ih je krajem kolovoza, kao i krajem srpnja, bilo 19.542 osobe. 

Službena statistika podatke o zaposlenima u obrtu i slobodnim profesimama te osiguranim poljoprivrednicima preuzima iz evidenciej aktivnih osiguranika Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), dok podatke o broju nezaposlenih preuzima od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ).

A ti podaci pokazuju rast broja nezaposlenih na mjesečnoj razini za 0,7 posto. Prema podacima preuzetim od HZZ-a, krajem kolovoza je u evidenciji bila 171.351 nezaposlena osoba, što je 1.224 osobe više nego krajem srpnja. 

U skladu s tim, i stopa registrirane nezaposlenosti je blago porasla, s 10,8 posto krajem srpnja na 10,9 posto krajem kolovoza. 

Detaljnije podatke o broju zaposlenih na mjesečnoj i godišnjoj razini DZS u priopćenju o zaposlenima prema djelatnostima daje za pravne osobe, na temelju podataka iz JOPPD obrazaca. 

Prema tim podacima, od 19 skupina djelatnosti po Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, na mjesečnoj je razini rast broja zaposlenih u pravnim osobama zabilježen u osam djelatnosti, a na godišnjoj razini u tri djelatnosti. 

U kolovozu je u odnosu na srpanj najviše, za 2,4 posto, porastao broj zaposlenih u turizmu i ugostiteljstvu. Tako su pravne osobe u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane krajem kolovoza ove godine imale 72.657 zaposlenih, što je, pak, na godišnjoj razini, u odnosu na kolovoz prošle godine, 4,1 posto manje zaposlenih.

Najviše je na mjesečnoj razini smanjen broj zaposlenih u obrazovanju, za 4,7 posto, na 103.131 osobu, što je otprilike isto kao i u kolovozu prošle godine. 

Nešto više zaposlenih nego u obrazovnim institucijama krajem kolovoza je bilo u javnoj upravi i obrani te obveznom socijalnom osiguranju, 106.333 osobe. To je na u odnosu na srpanj ove godine porast za 0,4 posto, a u odnosu na kolovoz prošle godine pad za 0,2 posto. 

Isti se trend, rast na mjesečnoj a pad na godišnjoj razini bilježi i u trgovini. Pravne osobe u djelatnosti trgovine na veliko i malo; popravku motornih vozila i motocikala krajem kolovoza su zapošljavale 189.870 osoba, što je 0,6 posto više nego u srpnju, ali i 2,8 posto manje nego u lanjskom kolovozu.

U djelatnosti koja zapošljava najveći broj ljudi, prerađivačkoj industriji, bilježi se pad broja zaposlenih i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. Krajem kolovoza u pravnim osobama u prerađivačkoj industriji je bilo 204.470 zaposlenih, što je na mjesečnoj razini pad za 0,3 posto, a na godišnjoj za osjetnijih 2,3 posto. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću
SPOMINJE I 'ČUVARA SUHOG ZLATA'

'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću

Podsjećamo, Pupovac je gostujući na N1 televiziji kazao kako Andrej Plenković nije imao drugog izbora, kako je Zoran Milanović krenuo normalno, a završio abnormalno...