Obavijesti

News

Komentari 3

Nakon poništenog pitanja o Uskoku, 200 učenika ipak je položilo Politiku i gospodarstvo

Nakon poništenog pitanja o Uskoku, 200 učenika ipak je položilo Politiku i gospodarstvo
1

Prihvaćeno je 1185 žalbi, a 2276 ih je odbijeno. Pristupnici na maturi uputili su gotovo 500 prigovora više. Ljestvice za fakultete zaključavaju se u srijedu iza 15 sati, najtraženiji fakulteti su Ekonomski i FER u Zagrebu

VIDEO

Ljetni rok državne mature završava obradom prigovora u drugom žalbenom roku, a bi trebali biti zaključeni danas (u utorak). Na prvi žalbeni rok pristupnici su uputili 3300 prigovora, što je, piše Jutarnji list, gotovo 500 prigovora više nego lani. 

Najviše žalbi bilo je na esej iz hrvatskog jezika. Od njih 629, prihvaćeno je 213, a 416 je odbačeno. Na test iz hrvatskog došlo je 358 prigovora, od kojih je 184 usvojeno.

Zanimljivo je da je nakon istupa maturanta Nike Mađerića koji je otkrio skandalozan previd NCVVO-a na testu iz Politike i gospodarstva, zbog poništenog pitanja o Uskoku i ponovnog bodovanja 200 učenika ipak uspjelo položiti taj ispit. To su nam potvrdili i u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja.  

Kako kažu u NCVVO-u, biologija je i ove godine test na koji je došlo najviše prigovora, 563 u prvome žalbenom roku. Prihvaćeno je 226. Na test iz najlošije napisane fizike došlo je 347 prigovora, a prihvaćeno 75, na matematiku 592. Na standardno najbolje napisani test iz engleskog u prvom žalbenom roku došlo je 424 prigovora.

U drugom žalbenom roku ukupno je zaprimljen 161 prigovor na odluku Centra i svi su obrađeni, javljaju iz NCVVO-a. Odbijeno je 140 prigovora, 21 je prihvaćen. Prigovori su bili iz biologije, engleskog, fizike, hrvatskog, informatike, kemije, matematike, njemačkog, politike i gospodarstva, te psihologije.

Vinko Filipović, ravnatelj NCVVO-a, za Jutarnji je komentirao kako je broj žalbi povećan upravo zbog eseja iz hrvatskog jezika, koji se ovo ljeto nakon nekoliko godina ocjenjivao zasebno. Za loše rezultate fizike već je ranije najavio detaljniju analizu.

Inače, u srijedu iza 15 sati, nakon objave konačnih rezultata državne mature, zaključavaju se i upisne liste za studije. Prema listi koju je u ponedjeljak objavio Središnji prijavni ured AZVO-a, po broju prvih izbora najtraženiji je studij poslovne ekonomije na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, a potom Fakultet elektrotehnike i računarstva. Svi fakulteti među 10 najtraženijih po prvim izborima su iz Zagreba, a na listi su uz tradicionalno najjpopularnije i Građevinski, te Grafički fakultet.

Prema omjeru kvota i prvih izbora, najtraženiji je smjer sestrinstvo na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu, potom logopedija u Rijeci, te sestrinstvo na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo u Osijeku. Uvijek najtraženija logopedija na zagrebačkom ERF-u je i dalje među prvih 10, a jedini tehnički smjer na ovoj listi je Računarstvo; smjerovi: Programsko inženjerstvo, Inženjerstvo računalnih sustava i mreža Tehničkog veleučilišta Zagreb.

S fakulteta apeliraju na sve koji se upisuju da svoje odabire postave već danas, u utorak, jer pred zaključavanje lista obično dođe do zagušenja sustava.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general
POTUČENI DO NOGU

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general

U 31 sat četnici su potučeni u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak koja je počela 1. svibnja 1995. Oslobođena su okupirana područja zapadne Slavonije, a srbočetnici su zbrisali u Bosnu preko mosta kod Stare Gradiške zajedno sa svojim zapovjednikom. U akciji su poginula 42 pripadnika vojske i policije
Snimka kod Mljeta: Uplašila ih peraja! Pitali smo stručnjake radi li se o velikoj bijeloj psini
POGLEDAJTE VIDEO

Snimka kod Mljeta: Uplašila ih peraja! Pitali smo stručnjake radi li se o velikoj bijeloj psini

Velika peraja kod Mljeta prestrašila je ribare. Odmah su pomislili da se u Jadranu kupa velika bijela psina, ali stručnjak je zaključio da ipak nije ta vrsta u pitanju.