Obavijesti

News

Komentari 216

Nakon rasističkih viceva i svih šovinističkih poruka, Milanović je sad uspio uvrijediti i Rome

Nakon rasističkih viceva i svih šovinističkih poruka, Milanović je sad uspio uvrijediti i Rome

"Gledajte, ako ćete staviti klimu na 25, prodajte je Romima neka je odnesu, oni će napraviti profit na tome. Romi su vrlo spretni u tim stvarima". Dakle, Romi su kao čitava manjina, zaduženi jedino za otpad.

VIDEO

Za nekoga tko se hvalio da je kao dijete prepoznavao Srbe u kvartu, tko je kao premijer posezao za rasističkim vicevima, a kao predsjednik i za šovinističkim uvredama, ne treba čuditi što je Zoran Milanović jučer produbio i stereotipe o Romima.

Komentirajući nove mjere uštede energije povećavanjem razine hlađenja u institucijama, predsjednik države novinarima je izjavio: "Gledajte, ako ćete staviti klimu na 25, prodajte je Romima neka je odnesu, oni će napraviti profit na tome. Romi su vrlo spretni u tim stvarima".

Nije rekao da se klime mogu prodati trgovcima otpadom, skupljačima otpada, preprodavačima i švercerima. Ne, rekao je da se klime daju Romima. Jer oni su sinonim za trgovce otpadom. Njih se najčešće povezuje s otpadom.

Romi u smeću

"Današnjom izjavom predsjednik je uvrijedio čitavu romsku zajednicu", komentirao je Veljko Kajtazi, zastupnik romske manjine, optužujući predsjednika države da pridonosi "prekomjernoj diskriminaciji i jačanju stereotipa".

Kao da se Romi ne bave ničim drugim i nitko drugi ne bavi se onime što rade Romi.

Milanović je cijelu, ionako dovoljno stigmatiziranu zajednicu povezao s trgovinom otpadom, čime je došao na mali korak od toga da ju poveže i s drugim stereotipima koji se vežu uz Rome.

No to za Milanovića nije nekakva novost.

Srbi i Bošnjaci

Radi se o političaru koji je 2007. godine na svom blogu kao friško izabrani predsjednik SDP-a napisao da je kao dijete u svom kvartu "prepoznavao Srbe" po tome navijaju li za Partizan ili Crvenu zvezdu. Čime je želio dati do znanja da mu je to prepoznavanje Srba - odnosno njihovo izdvajanje iz zajednice - bilo iznimno visoko na listi prioriteta.

Radi se o političaru koji je kao premijer 2015. godine u jeku izbjegličke krize u Europi "punchlineom" rasističkog vica "Šaraj malo, brate, šaraj" poručio Srbiji da šalje izbjeglice i u druge zemlje, a ne samo u Hrvatsku. 

I koji je kao predsjednik države izazvao burnu reakciju iz BiH kad je, objašnjavajući koliko je ta država daleko do građanske, izjavio kako je najprije potreban "sapun, a onda parfem".

A onda u istom duhu Tomislavu Tomaševiću, gradonačelniku Zagreba, zamjerio što hoda neformalno odjeven "kao da ide na teferič na Ilidžu".

Ne u šetnju Tkalčićevom ili Maksimirom. Ne, to ne bi bilo dovoljno uvredljivo za Milanovića. "Teferič na Ilidži", kao i "sapun prije parfema", zvuči dovoljno ponižavajuće. Zmazano, neuredno i ne baš građanski.

Birtijaški rječnik

Pa tako, kad se ima u vidu Milanovićev opus rasističkih viceva i šovinističkih ispada, ne čudi njegova izjava o prodaji klima uređaja kao otpada Romima jer su "oni vrlo spretni u tim stvarima" i produbljivanje stereotipa o manjini koja bi makar od institucija trebala očekivati stupanj zaštite ili najmanji stupanj političke korektnosti.

Ali birtijaški rječnik ne živi od korektnosti.

U birtiji se lamata i vicevima o crncima, stereotipima o Bosancima i Romima, jer to kod Milanovićeve publike kojoj se godinama dodvorava, izaziva najveći smijeh. Kao što je Milanović htio biti duhovit kad je Kajtaziju poručio da se "ide okupati". "Ali u moru, da ne ispadne da vrijeđam".

A kod ljevice, kad je Zoran Milanović u pitanju, ovakvi ispadi ne izazivaju nikakvu reakciju.

Nakon pobjede na predsjedničkim izborima Milanović je obećao da će Hrvatska biti "kuća za sve nas".

Ali nije rekao da će u toj kući Romima, koje ipak nije nazvao ciganima, biti ostavljeno samo smeće.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 216
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21