Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
321 komentara

Nakon skupa u Srbu: U Donjem Lapcu skinuli dvojezičnu ploču

Podsjetimo, članovi antifašističkih udruga iz čitave Hrvatske te predstavnici SNV-a sa skupa podno spomenika Ustanku u Srbu okupili su se u subotu kao bi obilježili Dan ustanka naroda Hrvatske...

321 komentara

Nestanak ploče s nazivom mjesta Donji Lapac, pisanog latinicom i ćirilicom, u noći između 29. i 30. srpnja policija vodi kao krađu i traži počinitelja, no, kažu u Ličko-senjskoj Policiijskoj upravi, kriminalistička obrada bi mogla pokazati da se radi o nekom drugom kaznenom djelu, a ne običnoj krađi.

Zamjenica glasnogovornice PU Kristina Orešković rekla je u ponedjeljak Hini da je za sada nepoznat počinitelj koji je skinuo ploču s imenom Donjeg Lapca uz državnu cestu 218, pisanu dvojezično, latinicom i ćirilicom. Za njim se traga, te se u međuvremenu očekuje i odštetni zahtjev Hrvatskih cesta, počinitelju, koje upravljaju državnim cestama.

"Za sada se djelo vodi kao krađa, no vrlo je vjerojatno da kriminalistička obrade pokaže da se radi o nekom drugom kaznenom djelu, a ne o klasičnoj krađi, no za sada je prerano da bi se drugačije okvalificiralo to kazneno djelo," rekla je Orešković i dodala da će se "tek vidjeti što će iz toga proizaći".

Naime, iako policija još ne pojašnjava dovodi li u vezu krađu ploče sa subotnjim događajima u Srbu, koji se nalazi na cesti Donji Lapac – Knin, gdje su jedni slavili 76. obljetnicu Dan ustanka naroda Like, a drugi protiv proslave prosvjedovali, lokalno stanovništvo dovodi to u vezu.

Načelnik općine Donji Lapac Ilija Obradović smatra međutim da se ni Općina ni njezini stanovnici time ne trebaju baviti, već isključivo policija i Državno odvjetništvo.

"Znamo da je ploča tijekom dana tamo bila, a da je u večernjim satima nestala, te nam nije poznato ima li svjedoka jer se ona nalazila oko 500 metara od prve kuće, a za njeno je uklanjanje bilo dovoljno odvrnuti pokoji šaraf, te se ništa nije ni čulo," rekao je Obradović.

Načelnikov je stav da građanima treba biti nebitno koje su namjere počinitelja, da je država ta koja treba otkriti počinitelje i njihove nakane, te ih kazniti da se spriječi ponavljanje toga, jer je ovom kraju potreban mirni sužovot, istaknuo je, a ne tenzije.

Smatra da je za načelnika i u novom četverogodišnjem razdoblju ponovno izabran prije svega zbog toga što je "učinio sve da ljude pomiri i da stanovnike svih nacionalnosti povuče u jedini ispravan smjer, a to je," istaknuo je, "zajednička borba za opstanak ove sredine u kojoj je ostalo možda sada već samo tisuću, najviše 1500 ljudi".

Prisjetio se Obradović dana kada je prije tri godine prvi put bila postavljena dvojezična ploča i odmah "nestala", prvog dana. Vjerojatno kao suvenir, ali je od tada bio mir, kaže. Sada, kad je nestala drugi put, načelnik je rekao kako, s dozom cinizma, poziva  poduzetnike da počnu izrađivati dvojezičnu ploču kao suvenir i pokažu počiniteljima da im je "posao uzaludan i samo na njihovu sramotu". Tim prije, dodaje, jer su Hrvatske ceste o trošku svih nas odmah sutradan već postavile novu dvojezičnu ploču.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message