Obavijesti

News

Komentari 17

"Nakon spajanja ministarstava smanjuje se broj funkcija"

"Nakon spajanja ministarstava smanjuje se broj funkcija"

Potvrdio je da će manjiski zastupnici dobiti jednu ministarsku funkciju, ali nije otkrio hoće li to biti mjesto ministra bez portfelja ili možda Ministarstvo regionalnog razvoja, o kojem se spekulira

VIDEO

Ni treći dan od pobjede HDZ-a na izborima nitko iz Vlade službeno ne otkriva koja se ministarstva ukidaju ili spajaju s nekim drugim, odnosno tko od ministara ostaje, a tko leti van. Prema neslužbenim informacijama, Ministarstvo demografije i socijalne politike bi se trebalo spojiti s Ministarstvom rada pa bi Josip Aladrović preuzeo i resor Vesne Bedeković. I ministar financija mogao bi dobiti još i resor Marka Pavića ukoliko dođe do spajanja regionalnog razvoja s financijama. Nije sigurna pozicija niti Garija Cappelija, ako se Ministarstvo turizma spoji s gospodarstvom. A Darko Horvat onda više ne bi bio na čelu Ministarstva gospodarstva, nego bi na tu funkciju došao Tomislav Ćorić iz resora energetike i zaštite okoliša. Tomo Medved bi osim resora branitelja dobio i resor obrane, na čijem čelu je posljednja dva mjeseca bio državni tajnik, otkad je Damir Krstičević dao ostavku. 

Danima, pa tako i danas, ministri tajanstveno i sa smiješkom na licu samo poručuju kako će kadrovsku križaljku uskoro objaviti premijer Andrej Plenković.

No, ministar rada Josip Aladrović potvrdio je da se definitivno ide u smanjenje broja ministarstava ističući da funkcionalnost manjeg broja ministarstava neće biti lošija, nego još bolja.

POGLEDAJTE VIDEO Ministar Aladrović o manjem broju ministarstava

Naglasio je kako su ta dva resora zajedno već u nekim europskim zemljama. Ne otkriva ostaje li on na čelu. 

- Spominju se različite opcije o spajanju ministarstava, mi smo i u programu najavili smanjenje broja ministarstva i to planiramo izvršiti. Jedna od opcija je i ova koja je na stolu, ali vidjet ćemo kako će završiti ti radni materijali i hoće li doći do spajanja ministarstva rada sa socijalnom politikom.  Sve će odlučiti premijer - rekao je dodavši kako još s premijerom nisu razgovarali o tome. 

- Bitno je da ministarstva koja će ostati ili nova koja će nastati budu funkcionalna i da šalju poruku prema javnosti da naša javna uprava i Vlada može biti jednako funkcionalna i još funkcionalnija i s manjim brojem ministara. A sudbine nas ministara su u drugom planu - rekao je. 

Na pitanje hoće li u tom slučaju doći do raspodjele zaposlenih ili otpuštanja, Aladrović poručuje kako je smisao spajanja ministarstva smanjenje izvršitelja na rukovodećim funkcijama.

- To sigurno ne smije izostati i ono što smo rekli i ranije, činjenica je da ćemo se pozabaviti cijelom javnom i državnom upravom. Ja ne bih isključio restrikcije - rekao je naglasivši kako se ne smije dogoditi da uz manji broj ministarstva bude više dužnosnika.

I on, kao i ministar prometa, mora i infrastrukture, Oleg Butković, potvrdili su da će netko iz nacionalnih manjina također ući u Vladu.

- Ono što vidimo kao smjer to je eventualno nekakva ministarska funkcija sudjelovanja u Vladi - poručio je Aladrović dodavši kako će se još razgovarati koje bi to ministarstvo bilo i iz koje nacionalne manjine bi ušao netko kao ministar.

- Krajnja odluka nije donesena, a to je stvar razgovora premijera i manjina - dodao je. 

Naime, špekulira se čak da se regionalni razvoj ne bi spojio s financijama nego da bi taj resor dobile nacionalne manjine.
 

Aladrović: 'Država će radnicima plaćati i do 2 i pol radna dana'
Aladrović: 'Država će radnicima plaćati i do 2 i pol radna dana'

A ostaje li on u Vladi i na čelu Ministarstva prometa, Butković poručuje kako će to premijer odlučiti.

- On je izbornik. Vidjet ćemo sve - poručio je 

A razgovore s "izbornikom", dodao je, ministri još nisu vodili.

- Sad ima drugih stvari koje su na dnevnom redu, razgovarat će se o tome - rekao je pa kroz smijeh odbacio mogućnost da bi se njegovo ministarstvo spajalo s nekim drugom. 

- A s čim? I ovako je veliko, mi smo već spojeni - dobacio je.

U slučaju ukidanja Ministarstva državne imovine, koje je, podsjetimo osnovano zbog Gorana Marića, koji je naposljetku morao otići pod teretom afera, njegov nasljednik Mario Banožić više ne bi bio ministar u Vladi. No, njega to ne brine i spreman je na tu opciju.

- Zašto ne? Tko je rođen za biti ministar? Ima svakakvih tema koje su otvorene u medijima, a o tome će odlučivati prije svega predsjednik Vlade uz pomoć stranačkih tijela - poručio je. 

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman poručuje kako su sve opcije otvorene vezano za manji broj ministarstava.

- Razgovara se zapravo o onome što smo iznijeli u našem programu, da želimo imati Vladu koja će biti efikasna, učinkovita i u funkciji provedbi interesa državne politike i građana - rekao je Grlić Radman.

Na pitanje ostaje li on ministar i u novoj Vladi, poručio je kako on "služi domovini". 

- HDZ me stavio na listu i zahvalan sam na ukazanome povjerenju, kao i građanima što su mi dali glas. Radim svoj posao i sigurno da će mandatar o tome odlučiti - rekao je istaknuvši kako misli da je do sada dobro radio svoj posao, iako je imao dosta gafova u svojim izjavama.

- Svatko može pogriješiti, a najveća je pogreška je ne priznati vlastitu pogrešku - poručio je.

Na pitanje koje bi resore trebale imati nacionalne manjine, rekao je da je to stvar pregovora. 

- Manjine su uvijek bile tradicionalno vezane uz podršku svakoj Vladi. Dobra je situacija kada manjine u Hrvatskoj mogu participirati u vlasti, što je dostignuće parlamentarne demokracije u Hrvatskoj. Hrvatska može biti uzor mnogim državama u EU, pa i izvan toga - poručio je Grlić Radman. 

Vesna Bedeković također bi mogla ostati bez pozicije, što je izgledno, ali i ona isto sa osmijehom na licu samo poručuje "čut ćete sve od premijera."

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"