Obavijesti

News

Komentari 62

Nakon što nas je Vučić nazvao ustašama, Srbija uvozi rekodne količine nafte preko Hrvatske

Nakon što nas je Vučić nazvao ustašama, Srbija uvozi rekodne količine nafte preko Hrvatske

Janaf je s kompanijom NIS a.d. sklopio ugovor o transportu sirove nafte do 31. prosinca 2024. godine. Srbija će i dalje uvoziti naftu preko Hrvatske, ali bez ekstraprofita koji je imala na rusku naftu

VIDEO

Jadranski naftovod, dioničko društvo sklopio je s kompanijom NIS a.d. Ugovor o transportu sirove nafte za razdoblje od 1. siječnja 2023. godine do 31. prosinca 2024. godine. Prema navedenom Ugovoru NIS je rezervirao transportne kapacitete JANAF-a po načelu „puno za prazno“ u količini od 6.200.000 ±10% tona nafte.

- S velikim zadovoljstvom objavljujemo sklapanje ovog dugoročnog ugovora za transport, kojim u 2023. godini nastavljamo suradnju s našim dugogodišnjim partnerom. Jadranski naftovod d.d. pokazao se još jednom kao jamac energetske sigurnosti u našoj široj regiji. Također, potvrda je to da JANAF svim korisnicima transportnog sustava može u svim uvjetima na tržištu u potpunosti pružiti sigurnu opskrbu. Sklapanje ovog ugovora za nas je najava još jedne uspješne poslovne godine koja je pred nama, i u kojoj se nadamo daljnjem razvoju odnosa s postojećim, ali i novim partnerima, a na zadovoljstvo svih zaposlenika i dioničara Društva -istaknula je Uprava JANAF-a, predvođena predsjednikom Uprave mr.sc. Stjepanom Adanićem i članom Uprave Vladislavom Veselicom.

Srbi će i dalje uvoziti naftu preko Hrvatske

Europska komisija nedavno je odlučila da Srbija od početka prosinca neće više moći uvoziti jeftiniju rusku naftu preko hrvatskih cjevovoda kojima upravlja državno poduzeće Janaf. Tu odluku je donijela na prijedlog Hrvatske. I zato su u Srbiji najavljivali drastične ekonomske posljedice, a vodstvo i mediji Srbije su uvjeravali stanovnike da je za sve kriva hrvatska ustaška Vlada.

Snajperi, eksplozivi i 'otrov za infarkt': Što je prava istina o atentatu na Aleksandra Vučića?
Snajperi, eksplozivi i 'otrov za infarkt': Što je prava istina o atentatu na Aleksandra Vučića?

Srbijanska premijerka Ana Brnabić lupetala je da je Hrvatska napravila akt neprijateljstva prema Srbiji, a Vučić je rekao da Hrvatska nastavlja raditi svoj posao od 1941. godine.

No istina je potpuno drugačija.

Lažljivi, patetični Vučić

Milijuni barela nafte i dalje teku prema Srbiji Janafovim naftovodima. I teći će i u budućnosti. Štoviše, ove godine će Srbija uvesti rekordnu količinu nafte preko Hrvatske, a pregovori su da se isti obim nafte isporuči i sljedeće godine. I to unatoč tome što su 5. prosinca stupile na snagu sankcije i Srbija više ne može kupovati preko Janafa jeftiniju rusku naftu.

- Nema nikakvih problema. Rukovodstvo Naftne industrije Srbije je svjesno sankcija i zašto ih je EU uvela i već su ugovorili naftu iz drugih zemalja, a Janaf će i dalje opskrbljivati Srbiju. Samo oni neće moći ostvariti ekstraprofit na razlici cijene ruske nafte derivata koji proizvode u rafineriji u Pančevu - kaže nam upućeni sugovornik.

Srbija je 2019. i 2020. preko Hrvatske uvozila oko 2,6 milijuna tona nafte, a udio ruske nafte u toj količini je bio od 20 do 25 posto. Ove godine, kad je počela agresija i Rusija se našla pod sankcijama, povećali su uvoz nafte preko Janafa na 3,2 milijuna tona.

To je rekord zadnjih pet godina.

Udio ruske nafte u tome je do 5. prosinca bio visokih 51 posto. Jednostavno su iskoristili priliku za dodatnu zaradu na razlici u cijenama. S novim ograničenjima samo su se prebacili na kazahstansku i iračku naftu, a mogu je osigurati i iz Azije.

Janaf može prevesti 60 vrsta nafte i zato bi i za sljedeću godinu u Srbiju trebalo otići više od tri milijuna tona.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu