News

Komentari 0

Vidović Krišto napala novu pučku pravobraniteljicu zbog tate: 'Za čiju stranu ćete raditi?'

Vidović Krišto napala novu pučku pravobraniteljicu zbog tate: 'Za čiju stranu ćete raditi?'

Nova pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter, zamjenica bivše pravobraniteljice Lore Vidović, predstavit će izvješća za posljednje tri godine. Njihove preporuke sve se manje ispunjavaju...

Na dnevni red Sabora konačno su došla izvješća pučke pravobraniteljice. Kad kažemo konačno, mislimo da je 2021. godina, a nova pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter, nasljednica Lore Vidović, predstavlja četiri izvješća za 2018., 2019. i 2020. godinu.

U izvješću za 2020. rečeno je kako se preporuke pravobraniteljice sve manje ispunjavaju, što je bivša pravobraniteljica Vidović pripisala i činjenici da Sabor unatrag tri godine nije raspravio njezina izvješća.

PRATITE UŽIVO:

- Nadam se da ćemo iduće godine u ovo vrijeme raspravljati o izvješću za ovu godinu jer što je odmak vremena manji, veća je šansa da će se preporuke provoditi. Prošle godine Vlada je prihvatila između 20-27 posto preporuka, a kad su rasprave ranije bile ažurnije, taj postupak je bio i višestruko viši, oko 60 posto - istaknula je nova pravobraniteljica naglasivši da su izvješća alat kojim se ukazuje na probleme. 

Ured pravobraniteljice, kako stoji u izvješću za prošlu godinu, postupao je u gotovo 5000 predmeta, novootvorenih je nešto više od 2900, što je 16 posto više u odnosu na 2019. A posljednje dvije godine, u vrijeme pandemije, istaknula je, najviše pritužbi građana dobili su u području zdravstva. Građani se tuže na nejednaku dostupnost zdravstvene i socijalne usluge, pravosuđe, nezadovoljni su sudskim odlukama i dugotrajnosti postupaka, na diskriminaciju prilikom zapošljavanja...

Zastupnica Karolina Vidović Krišto izvukla joj je obiteljsku vezu s bivšim ministrom pravosuđa Ivanom Šimonovićem i u napadačkom tonu pitala čija će odvjetnica biti u svom radu.

- Izabrala vas je koalicija HDZ-a i SDP-a, znamo da ste bili zamjenica dosadašnjoj  pravobraniteljici, ali i da ste u obiteljskoj vezi s bivšim ministrom pravosuđa i veleposlanikom Šimovićem, koji je poznatiji po tome da je borbu protiv korupcije oglašavao putem Fimi medije i to bez natječaja. A bio je i nadređen današnjim dužnosnicima Plenkoviću, Milanoviću i Jandrokoviću, koji su Domovinski rat gledali na televiziji - istaknula je Vidović Krišto i upitala je smatra li svoj izbor na ovu funkciju nepotizmom.  

- Hoćete li biti odvjetnik navedenih dužnosnika ili građana, za čiju stranu ćete raditi - upitala je još. 

Šimonović Einwalter joj je poručila kako nije bitno tko su joj roditelji.

- Ja ne smatram da sam izabrana od strane koalicije HDZ-a i SDP-a nego većinom od 115 zastupnika od 116 koji su glasovali. Tko su mi otac i majka ne skrivam. Ne mislim govoriti o njihovim karijerama, moj dosadašnji rad govori o meni, a mislim da će i moj budući rad isto tako. Bit ću pučka pravobraniteljica u skladu s onim što nalaže Ustav i zakoni koji određuju moje ovlasti - odgovorila je.

SDP-ov Domagoj Hajduković ocijenio je sramotnim što u svibnju 2021. raspravljaju o izvješću iz 2018. godine. 

- To govori koliko je zaštita ljudskih prava važna vladajućoj većini. Jedna od tema u izvješću je i suradnja s državnim institucijama i vidimo da se neke institucije oglušuju na vaše dopise. Vi ste naša ovlaštenica, a ako ignoriraju vas, ignoriraju nas - poručio je.

Pučka pravobraniteljica se složila. 

- Da, mi danas raspravljamo o izvješću iz 2018., o svijetu koji je daleko, koji se do danas promijenio i mislim da je to šteta. Kod nekih institucija postoji pogrešna predodžba da je pučka pravobraniteljica neprijatelj.  Moramo surađivati jer implementacije preporuka nema bez te suradnje i mislim da moramo dobiti veći broj očitovanja Vlade na preporuke - istaknula je.

Zastupnica Marijana Petir istaknula je i kako institucija pučke pravobraniteljice nije na sve pritužbe građana jednako reagirala. 

- Na neke se reagiralo promptno, a na neke, kao što je prvo na priziv savjesti ili pravo na slobodu vjeroispovijesti, e tu pučka pravobraniteljica ne samo da je preskakala teme već je pozivala kroz preporuke na ograničenje u tom segmentu. Mislim da takav asimetričan pristup nije dobar, on vodi totalitarizmu i svrstava pučku pravobraniteljicu pod neke ideološke boje, što ne bi smjelo biti jer ona mora jednako štititi sve građane i sva ljudska prava - istaknula je upitavši hoće li ona tu praksu promijeniti.

Pitanjima vjere ova se institucija bavi kroz dva ili tri mandata, poručila je Šimonović Einwalter. 

- Prvo, kroz zabranu diskriminacije vjere, i drugo, kao nacionalna institucija za zaštitu ljudskih prava uzimajući u obzir, kako pravo na vjeru, tako i prava vjerskih zajednica. U nekim situacijama postoji, naravno, potreba balansiranja različitih ljudskih prava i kako će se to u konkretnom slučaju balansirati ovisit će o konkretnom slučaju. Pučka pravobraniteljica je samostalna i neovisna u izboru tema, ali dobra vodilja treba biti ono na što se pritužuju građani - rekla je dodavši kako oni zaprimaju mali broj pritužbi koje se tiču kršenja prava na vjeru, odnosno diskriminaciju temeljem vjere.

Marija Selak Raspudić iz Kluba zastupnika Mosta istaknula je kako vladajući nisu htjeli prihvatiti izvješća bivše pučke pravobraniteljice, kojoj je onda do sada bila zamjenica, nego su ih tek primili na znanje, a istodobno su izabrali nju, dosadašnju zamjenicu, za novu pravobraniteljicu.

- Možete li se kritički osvrnuti na barem jednu dimenziju rada prethodne pravobraniteljice i u kojoj će mjeri vaš rad biti politika kontinuiteta s jednakim naglascima ili ćete nam ponuditi neke druge naglaske, i ako hoćete, koji bi oni bili - upitala ju je. 

Sva izvješća Lore Vidović su bila usvajana, izuzev jednog koje je bilo odbijeno, istaknula je Šimonović Einwalter.

- Svako od nas je osoba za sebe i ja sam ponosna na ono što sam radila kao zamjenica prošle pravobraniteljice. A kako ću raditi, vjerujem da ćete moći vidjeti i sami u godinama koje su pred nama - rekla je.

Nino Raspudić, također iz Kluba zastupnika Mosta istaknuo je kako je očekivao da će nova pučka pravobraniteljica napisati posebno izvješće za prošlu godinu o stanju ljudskih prava za vrijeme pandemije.

- Nažalost, u izvješću za 2020. od 264 stranice samo 10 govori o tome. A dobili smo posebno izvješće o klimatskim promjenama. Da li vi doista mislite da su prošle godine na ljudska prava utjecala klimatske promjene nego korona - pitao je. 

Pučka pravobraniteljica odgovorila je kako smatra da je posebno izvješće o klimatskim promjenama itekako bitno. 

- Ja bih vrlo rado da smo radili posebno izvješće o utjecaju pandemije, mislim da je rijetko što utjecalo na ljudska prava kao ona, slično mislim i u odnosu na dva potresa, ali nismo bili u mogućnosti - istaknula je, ali nije uspjela objasniti jer je prošlo vrijeme za govor.

SDP ova Sabina Glasovac podsjetila je na podnošenje posebnog izvješća 2014. godine nakon poplava, u kojem su dane preporuke kako se država može bolje nositi s posljedicama katastrofe. 

- S obzirom da je to izvješće u sklopu izvješća 2015. godine odbijeno, smatrate li da smo se mogli bolje nositi sa svim kriznim situacijama da je država uvažila sve te preporuke - upitala je.

Pučka pravobraniteljica odgovorila je potvrdno. 

- Mislim da je šteta da je to izvješće odbijeno i mislim da bi nam svima skupa bilo bolje da su preporuke iz tog izvješća bile implementirane, a odnosile su se na jačanje sustava civilne zaštite, na način reakcije u kriznim situacijama i mislim da svi dobro znamo da je prevencija i planiranje unaprijed itekako bitno i da smo to sada osvijestili - rekla je i dodala kako treba sada iskoristiti ovu priliku da se mijenjaju stvari za buduće katastrofe. 

Predsjednik Suverenista Hrvoje Zekanović upitao ju je za stav u slučaju Šegota-Kožić vezano za udomljavanje i posvajanje djece. 

- Je li vama pravo tog djeteta, odnosno potencijalno svakog djeteta narušeno kada ima pravo na normalnu obitelj - pitao je, a pučka pravobraniteljica odgovorila je kako je to u nadležnosti druge dvije pravobraniteljice - za djecu i ravnopravnost spolova. 

- Međutim, neću se tako lako izvući i uprijeti prstom u druge dvije pravobraniteljice, nego ću iskoristiti ovu priliku da kao pučka pravobraniteljica kažem svoj stav. A on je - što je to normalna obitelj? Vjerojatno nećemo dijeliti iste stavove, ali moji u ovom trenutku nisu bitni. Bitan je pravni okvir koji imamo u RH - poručila je.

Zekanović je istaknuo kako mu je drago da je, za razliku od drugih, izrekla svoj svjetonazorski stav. 

- I to je hrabro. Taj stav je istovjetan stavu SDP-a, Možemo, Vlade Andreja Plenkovića, ali ne i Suverenista - istaknuo je dodavši kako je narod na referendumu jasno rekao što je normalno, a što ne. 

- Meni je drago da ste se vi razotkrili i stali na stranu liberalnog svjetonazora, onog koji vas je i izabrao. Mi nismo i nećemo, upravo zbog toga sam i ušao u politiku da se borim protiv toga. Vi ste eksponent lijevo-liberalne politike i Plenkovića i Milanovića i SDP-a i HDZ-a i svih ostalih mutnih, sivih koji se nalaze u Saboru - rekao je.

Najčitaniji članci