Obavijesti

News

Komentari 3

Nakon Wildersove pobjede teški pregovori u Nizozemskoj

Nakon Wildersove pobjede teški pregovori u Nizozemskoj

Muslimanske organizacije rekle su da su zabrinute kako će ih se tretirati pod potencijalnom Wildersovom vladom, dok ekološke skupine, uključujući Greenpeace, strahuju da će on uništiti politiku zaštite okoliša

VIDEO

Čelnici nizozemskih stranaka sastaju se u petak prvi put od pobjede krajnje desnog populista Geerta Wildersa na izborima, a slijedi im težak i dugotrajan proces formiranja koalicije.

Nadmašivši sva očekivanja, Wildersova Slobodarska stranka (PVV) osvojila je 37 mjesta od 150, znatno ispred 25 mjesta za zajedničku listu Laburista/Zelenih i 24 mjesta za konzervativnu Narodnu stranku za slobodu i demokraciju (VVD) premijera u odlasku Marka Ruttea.

To znači da će antieuropski i krajnje desni politički veteran prvi imati priliku sastaviti koalicijsku vladu. 

Njegova pobjeda na izborima izazvala je prosvjede u nekoliko gradova. Muslimanske organizacije rekle su da su zabrinute kako će ih se tretirati pod potencijalnom Wildersovom vladom, dok ekološke skupine, uključujući Greenpeace, strahuju da će on uništiti politiku zaštite okoliša.

No Wilders ne može vladati sam i morat će uvjeriti najmanje dvije ili tri stranke da mu se pridruže, a najvjerojatniji kandidati su VVD i Novi društveni ugovor (NSC), nova centristička stranka. 

Obje stranke su uglavnom proeuropske i obje su jasno dale do znanja da se o članstvu u EU ne može pregovarati, a isto vrijedi i za vjerske slobode i vladavinu prava, u slučaju da se pridruže prvoj krajnje desnoj vladi u Nizozemskoj. 

"Kako stvari stoje usuđujem se reći da ovo neće biti najlakša formacija koju smo ikada imali", rekao je čelnik NSC-a Pieter Omtzigt, dodajući da su njegove izjave u izbornoj noći pogrešno protumačene kao jamstvo da je spreman pridružiti se koaliciji pod Wildersom.

U tek prvom koraku dugotrajnog procesa, čelnici stranaka počinju se sastajati kako bi vidjeli ima li temelja za razmatranje koalicijskih pregovora.

Nizozemcima nisu strani dugi razgovori o formiranju koalicije. Zadnji put im je bilo potrebno rekordnih 299 dana.

Ako Wildersovi napori propadnu, druge stranke bi mogle pokušati formirati centrističku koaliciju bez njega. Ako se ne postigne koalicijski dogovor, Nizozemci će u konačnici ići na nove izbore. 

Ministrica pravosuđa Dilan Yesilgoz, Rutteova nasljednica na čelu VVD-a, jasno je dala do znanja da neće žuriti.

"Dva su velika pobjednika na izborima - PVV i NSC. Dakle, tu leži odgovornost za preuzimanje inicijative", rekla je.

Među manjim strankama, Pokret poljoprivrednika-građana (BBB) objavio je da bi bio voljan vladati s Wildersom.

Sedam mjesta te stranke u donjem domu parlamenta ne bi bilo potrebno za većinu, ali ona drži velik broj mjesta u Senatu koji ima ovlasti blokirati zakone.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.