Obavijesti

News

Komentari 10

Nakon zamjene za eure mi ćemo kune čuvati u tajnom skladištu, a Nijemci i danas čuvaju marke

Nakon zamjene za eure mi ćemo kune čuvati u tajnom skladištu, a Nijemci i danas čuvaju marke

Hrvatska bi svojim kovanicama mogla popločati put od Zagreba do Rijada. Međutim, očekuje se da će se na skladište vratiti samo dio toga, oko 1,1 milijarda kovanica. Ni Nijemci nisu zamijenili sve marke za eure

VIDEO

Hrvatska narodna banka pronašla je tajnu lokaciju na kojoj će biti pospremljene sve kune koje ćemo zamijeniti za eure! Kad s prvim danom 2023. godine i Hrvatska uvede euro, Hrvatska narodna banka će negdje morati spremiti sve kune - kovanice i papirnate novčanice. Kuna, uvedena 1994., otići će u povijest u svojoj 30. godini “života”.

Kako je otkrio HNB, prostor za papirnati povučeni novac su pronašli, osiguran je, no njegova je lokacija, kao što će biti i lokacija na kojoj će stajati kovanice, “top secret”, velika tajna.

- Ne možemo otkriti lokaciju tog prostora niti s kojim smo ga institucijama dogovorili. Možemo samo reći da to nije prostor Hrvatske vojske, kao što će biti u slučaju povučenih kovanica - odgovaraju nam u HNB-u.

S Hrvatskom vojskom, odnosno Ministarstvom obrane HNB, naime, dogovora drugu lokaciju, koju će Hrvatska vojska i čuvati, a na kojoj će skladištene biti povučene kovanice kuna i lipa. I skladište za novčanice će, dakako, biti strogo čuvano, kao i njegova lokacija.

Novčanice kuna bit će moguće zamijeniti bilo kad u budućnosti, znači i ako ih pronađemo u madracu za 20 godina, dok ćemo kovanice kuna i lipa moći zamijeniti samo kroz prve tri godine od uvođenja eura, znači do početka 2026. Kako bi se izbjegla mogućnost da u te tri godine pohranjene kovanice nekako opet završe u optjecaju, pa onda u zamjeni za eure, jednako kao i novčanice, skladišta su tajna i bit će strogo čuvana. Hrvatska vojska će u nekom svom objektu čuvati uskladištene kovanice tri godine. Papirnati prikupljeni novac će činiti “stup” od oko pedeset kilometara, a prikupljenih se kovanica očekuje oko 5200 tona, što je teret za čak 260 šlepera ili 126 zagrebačkih tramvaja.

Hrvatska bi svojim kovanicama mogla popločati put od Zagreba do Rijada u Saudijskoj Arabiji. Međutim, očekuje se da će se na skladište vratiti samo dio toga, oko 1,1 milijarda kovanica, što opet traži skladište veličine oko 2000 kvadrata. Nakon tri godine kovanice će vjerojatno otići u taljenje.

No, zanimljivo je da su Nijemci desetljećima čuvali svoje marke. Iako je marka povučena još 2002. godine, Nijemci se od svoje stare dobre njemačke marke ni danas ne mogu odvojiti, a dio tih maraka u ukupnoj vrijednosti od 6,6 milijardi eura vjerojatno se nalazi i u Hrvatskoj.

Prema podacima Njemačke savezne banke, još kod sebe drže 169 milijuna novčanica i 24 milijarde kovanica. Rezultati istraživanja koje je za njemačku Postbank obavila agencija Emnid pokazali su da se većina od starog novca ne želi odvojiti iz čisto sentimentalnih razloga. Čak 74 posto ispitanih njemačke marke želi zadržati u znak sjećanja, 24 posto čuva ovaj novac jer u tome vide vrijednost kao primjerice i u zlatnim polugama, dok njih oko 22 posto navodi kako su jednostavno zaboravili promijeniti ovaj novac u eure. 

Na sva pitanja o uvođenju eura, 27. listopada na velikoj konferenciji 24sata u Hrvatskoj obrtničkoj komori odgovarat će ministar financija Zdravko Marić, guverner HNB-a Boris Vujčić, hrvatski poduzetnici, obrtnici i ekonomski stručnjaci. 

Prijava na konferenciju i svi detalji dostupni su na kvaka24konferencija.24sata.hr te na društvenim mrežama. Organizatori projekta su Kvaka24, 24sata i Hrvatska obrtnička komora. Partneri projekta su Mastercard Uplift, Pevex, Hrvatska udruga banaka i Aircash.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Stručnjaci su složni: od eura ćemo imati još veće koristi
BIZNIS KONFERENCIJA KVAKE24 I 24SATA

Stručnjaci su složni: od eura ćemo imati još veće koristi

Snalaženje Hrvatske u novoj valuti, deficit radne snage, zelena tranzicija, umjetna inteligencije tema su o kojima su stručnjaci raspravljali na konferenciji “180 dana s eurom - hrvatsko gospodarstvo u eurozoni"

Kvaka24 još jednom je okupila brojne stručnjake: 'S eurom smo uspjeli kao društvo i ekonomija'
TREĆA BIZNIS KONFERENCIJA

Kvaka24 još jednom je okupila brojne stručnjake: 'S eurom smo uspjeli kao društvo i ekonomija'

Snalaženje Hrvatske u novoj valuti, deficit radne snage, zelena tranzicija i primjena umjetne inteligencije samo su neke od tema o kojima su stručnjaci raspravljali na Kvaki24
'Tržište raste! No, koliko mi zapravo kasnimo za jednom Njemačkom, Francuskom...'
KONFERENCIJA KVAKA 24

'Tržište raste! No, koliko mi zapravo kasnimo za jednom Njemačkom, Francuskom...'

Kako globalne promjene utječu na hrvatske poduzetnike, samo je jedno od pitanja na koja ćete dobiti odgovor od vrhunskih stručnjaka na konferenciji Kvaka 24