News

Komentari 95

Namještanja: Enigma crnih milijuna iz zagrebačkih šatora

Namještanja: Enigma crnih milijuna iz zagrebačkih šatora

Teško da ste mogli imati štandove za Božićni sajam ili Bundekfest bez veze ili novca sa strane, priča nam obrtnik koji se bori za prodajno mjesto na tim događanjima

Teško da ste mogli imati ugostiteljske štandove za Božićni sajam u Zagreb ili Bundekfest bez veze ili novca sa strane, priča nam obrtnik koji se godinama bori za prodajno mjesto na tim zagrebačkim manifestacijama. USKOK je zbog toga otvorio istragu protiv četvero bliskih suradnika gradonačelnika Milana Bandića u vezi s oba slučaja. Sumnjiči ih se da su namještali poslove za ugostiteljstvo povezanim tvrtkama i omogućili im zaradu od 6,4 milijuna kuna. I drugi poduzetnik koji je radio na Bundekfestu svjedoči da je postojala shema namještanja. Identiteti oba sugovornika poznati su redakciji, ali su htjeli ostati anonimni.

U slučaju šatora na Trgu, USKOK tvrdi da je Ratimir Jureković iz Gradskog ureda za poljoprivredu utjecao na ravnatelja gradske Koncertne direkcije Josipa Nalisa koji je organizirao postavljanje šatora na Trgu. Štandovi s pićem i hranom u šatoru su nakon tog pripali ugostitelju Josipu Katiću. Prekršen je Zakon o javnoj nabavi i pogodovalo mu se. Katić i s njim povezane tvrtke zaradile su četiri milijuna kuna. Jureković i Katić već su poznati iz prve istrage protiv Bandića. Gradonačelnik im je dao službeni automobil da na trošak Grada odu u Hercegovinu na kolinje i donesu mu meso. Katić je godinama dobivao jeftino šator za Božić iako se promet mjerio u milijunima.

- Svi su znali da šator mogu zaboraviti jer je on Katićev. I okolni štandovi su bili pod kontrolom uskog kruga ljudi. Shema je ta da Grad za malo novca da koncesiju nekoj udruzi. Te udruge su na brzinu osnovali povezani ljudi. Tko želi poslovati, trebao dodatno unajmiti kućice od točno određene osobe, kako bi se dobio posao. Sinovi gradskih uglednika, rodbina ili suradnici posluju pod obrtima i tvrtkama paravanima i vrte milijune za Božić - govori nam taj obrtnik.

>>>Cijeli članak pročitajte u Expressu

Najčitaniji članci