Obavijesti

News

Komentari 48

Nancy Pelosi: Domaćica koja je postala treća osoba u Americi. Nikad ne pije kavu, malo spava

Nancy Pelosi: Domaćica koja je postala treća osoba u Americi. Nikad ne pije kavu, malo spava
2

Rođena je u obitelji koja se bavila politikom. Rodila je petero djece, a kad je najmlađe dijete otišlo na studij počela je ozbiljnu političku karijeru. Danas je treća osoba u državi nakon predsjednika i potpredsjednika

VIDEO

Nancy Pelosi je rođena 26. ožujka 1940. u Baltimoreu u talijansko-američkoj katoličkoj obitelji koja se bavila politikom. Bila je jedina kći i najmlađa od sedmero djece. Odrasla je u Baltimoreu kao kći gradonačelnika iz redova Demokrata, Thomasa D'Alesandra. Kao mala pomagala je ocu voditi bilješke o tome tko mu duguje političke usluge. I njezin brat, Thomas D'Alesandro III, bio je gradonačelnik Baltimorea. Prvoj je konvenciji demokrata prisustvovala kad joj je bilo 12 godina, a s 20 je upoznala i J.F. Kennedyja na njegovom inauguracijskom balu.

U.S. House Speaker Nancy Pelosi holds news conference on Capitol Hill in Washington

Svojeg muža, Paula Pelosija, upoznala je u Georgetownu te s njim ubrzo seli u San Francisco. Do 1969. godine već je bila majkom petero djece. Paul je radio kao bankar, dok je Nancy bila kućanica i brinula o djeci. U svojem je domu pokrenula klub Demokratske stranke.

FILE PHOTO: The 44th Annual Kennedy Center Honors medallion ceremony at the Library of Congress in Washington

1976. godine angažirala se u predizbornoj kampanji guvernera Kalifornije Jerryja Browna te je u narednim godinama regrutirala nove članove i prikupljala sredstva za Demokrate. S 47 godina njezino je najmlađe dijete otišlo na studij. Tad se Pelosi odlučila kandidirati za mjesto u kongresu pa je organizirala više od stotinu kućnih okupljanja, regrutirala 4000 novih članova i prikupila milijun dolara u manje od sedam tjedana kampanje. Na izborima u San Franciscu porazila je svog mentora te Demokratima osvojila vrlo čvrsto mjesto u kongresu. Prilikom prisege 1978., uz nju je bio njezin otac u invalidskim kolicima.

Bijela kuća: Još ne podržavamo neovisnost Tajvana i nećemo se uključiti u 'zveckanje oružjem'
Bijela kuća: Još ne podržavamo neovisnost Tajvana i nećemo se uključiti u 'zveckanje oružjem'

Pelosi se brzo uspinjala na političkoj ljestvici, a jedan od najznačajnijih financijskih podržavatelja bio joj je vinarija E & J Gallo Winery, proizvođač 25 posto ukupnih količina vina u Americi. I sama Pelosi vlasnica je dva vinograda u Kaliforniji. Pelosi je dugo godina bila prijateljica i sa senatoricom Dianne Feinstein – bile su susjede i puno se družile – prije nego su njih dvije postale najmoćnije žene američkog Kongresa.

Nancy Pelosi počinje azijsku turneju, nije spomenula Tajvan
Nancy Pelosi počinje azijsku turneju, nije spomenula Tajvan

Kao zastupnica, Pelosi se zalagala za prava LGBT osoba i oboljelih od AIDS-a čak i u vrijeme kad je to bila vrlo nepopularno. Također, zajedno s Feinstein i republikancem Chuckom Schumerom, jedna je od autorica zabrane nošenja poluautomatskog oružja iz 1994. 1995. zaslužila je svoje mjesto i u moćnom Odboru za obavještavanje kao i u Odboru za međunarodne operacije.

U.S. House Speaker Nancy Pelosi hosts bill enrollment ceremony for the CHIPS and Science Act on Capitol Hill in Washington

Njezin suprug, Paul Pelosi, čitavo se to vrijeme držao podalje od medija i fokusirao se na svoj biznis s nekretninama. Također, vlasnik je nogometnog tima Sacramento Mountain Lions.

Nancy Pelosi 2002. postala je prva žena na čelu demokratskog kluba u kongresu, a 2006. udružila se s Schumerom, Harryjem Reidom i Rahmom Emanuelom u namjeri da preuzmu kongres. To je na kraju i upalilo jer su Demokrati preuzeli većinu oba doma. Te 2006. uspjela je podići iznos minimalne plaće, ukinula porezne olakšice za naftne kompanije i uvela nova pravila u lobiranje.

Nancy Pelosi posjetit će Tajvan, Bijela kuća negoduje, čeka se reakcija Kine na njen dolazak
Nancy Pelosi posjetit će Tajvan, Bijela kuća negoduje, čeka se reakcija Kine na njen dolazak

Pije vruću vodu s limunom i jede sladoled za doručak

Njezina radna etika je naširoko poznata. Spava vrlo malo, ne pije kavu (preferira vruću vodu s limunom), svaki dan ispunjava križaljke u New York Timesu i često za doručak jede sladoled. 2008., tijekom vrlo oštre kampanje za demokratskog kandidata na predsjedničkim izborima, uspjela je ostati neutralna i ne izgubiti prijatelje u žaru borbe, a iste je godine vodila demokratsku konvenciju.

Ukrainian first lady Olena Zelenska meets members of the United States Congress, on Capitol Hill in Washington

Kad je predsjednikom postao Barack Obama, Demokrati su nakon 14 godina počeli kontrolirati i Kongres i Bijelu kuću. Pelosi je uvjerila Obamu da nastavi s provođenjem zdravstvene reforme (tzv. Obamacare), čak i onda kad se sve činilo izgubljenim. Sada, u 81. godini, Pelosi je šefica većine u Zastupničkom domu Kongresa i zapravo treća osoba u državi nakon predsjednika i potpredsjednika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

UŽIVO Rafalei  slijeću na Pleso
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Rafalei slijeću na Pleso

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa